Connect with us

Infrastruktur

Öresundsbron firas med jubileumskonsert på Ribban, intervjuer, bok och konferenser

Publicerad

den

Så här såg det ut vid Luftkastellet vid Lernacken när Öresundsbrons 10-årsdag firades. Foto: News Øresund

Firandet av Öresundsbrons 20-årsjubileum den 1 juli börjar ta form. Malmös kommunstyrelse beslutade på onsdagen att avsätta 1,2 miljoner kronor till en jubileumskonsert för upp till 10 000 besökare på Ribersborgsstranden och med tänkt samfinansiering från Region Skåne. Øresundsbro Konsortiet planerar för ett seminarium vid brofästet i Lernacken medan Köpenhamns Universitet, Lunds universitets Centrum för Öresundsstudier och Øresundsinstituttet redan den 23 april arrangerar den gemensamma konferensen “Öresund 2040: Framtidens rörelser” på Søndre Campus i Köpenhamn. Den 25 maj arrangerar Greater Copenhagen Kommitté sin årliga infrastrukturkonferens i Hyllie i Malmö och uppmärksammar då brojubileet. News Øresund har sammanställt de jubileumsaktiviteter som hittills är kända:

Under hela 2020

  • Øresundsbro Konsortiet publicerar jubileumsporträtt av människor och aktörer i brons omvärld under temat “Tillsammans bygger vi broar” med syftning på kulturella, mänskliga och affärsmässiga broar.
  • Øresundsinstituttet kommer att publicera en rad analyser som berör utvecklingen i Øresundsregionen / Greater Copenhagen. Först ut blir analysen “Flyttmönster över Öresund” som publiceras inom kort.

 24 januari inleder Øresundsinstituttet genom News Øresund publiceringen av en rad intervjuer med personer i Öresundsregionen. Publiceringen kommer att ske veckovis fram till jubileet. Ett urval av intervjuerna publiceras även i den bok som samproduceras med Lunds universitets Centrum för Öresundsstudier, se nedan.

I slutet av januari lanserar Øresundsbro Konsortiet en jubileumssida på sin sajt.

23 april arrangerar Köpenhamns Universitet, Lunds universitets Centrum för Öresundsstudier och Øresundsinstituttet den gemensamma konferensen “Øresund 2040: framtidens rörelser” där forskare, företagare, politiker och kulturpersoner talar. Konferensen arrangeras på Köpenhamns Universitets Søndre Campus.

23 april publicerar Lunds universitets Centrum för Öresundsstudier och Øresundsinstituttet den gemensamma boken “Checkpoint 2020: Människor, gränser och visioner i Öresundsbrons tid”. Sju forskare från Danmark och Sverige bidrar i boken med essäer om regionen ur olika perspektiv, Folklivsarkivet i Lund och Folkmindessamling vid Det kunglige bibliotek bidrar med insamlade citat från allmänheten och Øresundsinstituttet och News Øresund bidrar med 21 intervjuer av personer i Öresundsregionen samt en historisk epilog. Boken är tvåspråkig men kommer att ges ut i en mera danskspråkiga upplaga och en mera svenskspråkig upplaga. Den kommer att delas ut till deltagarna vid ovan nämnda konferens på Köpenhamns universitet.

25 maj arrangerar det dansk-svenska politiska samarbetet i Greater Copenhagen Committee en infrastrukturkonferens i Hyllie i  Malmö där brojubileet kommer att uppmärksammas.

25 maj vid Øresundsinstituttet årsmöte kommer några av författarna bakom boken “Checkpoint 2020: Människor, gränser och visioner i Öresundsbrons tid” att presenteras. Läs mer om boken vid punkten för den 23 april.

1 juli – jubileumsdagen

  • Jubileumskonsert vid Ribersborgsstranden i Malmö för en publik på upp till 10 000 personer. Malmö kommunstyrelse beslutade på onsdagen att anvisa 1,2 miljoner kronor till konserten som är tänkt att samfinansieras med Region Skåne. Kommunstyrelsen uppmanar tekniska nämnden att koordinera konserten med Øresundsbro Konsortiets planerade aktiviteter samt med andra organisationer och aktörer som kan vara intresserade i att samarbeta och finansiera jubileet.
  • Födelsedagsmarkeringar kommer att ske både på bron och vid betalstationen i Lernacken uppger Øresundsbro Konsortiet som avslutar dagen med ett seminarium vid brofästet på Lernacken. Mer information kommer under våren.

Flera andra aktörer som till exempel Skånetrafiken och informationstjänsten ØresundDirekt planerar för aktiviteter under brojubileet men hur dessa kommer att utformas är ännu inte känt. (News Øresund)

Läs mer

Få vårt nyhetsbrev


Aktuella nyheter

Arbetsmarknad7 april, 2020

Arbetslösheten stiger i Sverige – Stockholm drabbas hårdare än Skåne

De ekonomiska konsekvenserna av Coronapandemin blir allt tydligare. Antalet varsel ökade kraftigt i mars, en ökning som ser ut att...

Samhälle7 april, 2020

Danmarks statsminister överväger att tillfälligt stoppa gränspendlingen

Den danska regeringen fortsätter att diskutera möjligheten att kunna stoppa gränspendling, bland annat över Öresund, för att minska risken för...

Danmark6 april, 2020

15 april börjar Danmark öppnas upp – men Roskildefestivalen blir inte av medan restauranger och köpcentra är stängda åtminstone till 10 maj

Danmark börjar försiktigt öppnas upp igen från den 15 april – om smittlägget i Danmark är fortsatt stabilt. I en...

Infrastruktur6 april, 2020

Skånes flygbransch pressad – Inga flyg mellan Skåne och Stockholm och BRA rekonstrueras

Flygbolaget BRA lämnade under måndagsmorgonen in en begäran om rekonstruktion. Det uppger bolaget i ett pressmeddelande. BRA bildades 2016 efter...

Danmark3 april, 2020

Kraftigt fall i resandet i Danmark

Samtidigt som Danmarks transportminister Benny Engelbrecht i ett pressmeddelande uppmanar alla danskar att begränsa resandet i påsk publiceras statistik visar...

Samhälle3 april, 2020

Färre coronasmittade i Skåne än i Region Hovedstaden

Skåne har än så länge en låg nivå av antal smittade av coronaviruset. Enligt siffror från fredagen har 307 personer...

Samhälle3 april, 2020

Danskar uppmanas att inte åka till sommarstugan i Sverige i påsk

Även om det inte är förbjudet avråds nu alla danskar som har svenska fritidshus från att åka besöka dessa under...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.