Connect with us

Infrastruktur

Öresundsbron firas med jubileumskonsert på Ribban, intervjuer, bok och konferenser

Publicerad

den

Så här såg det ut vid Luftkastellet vid Lernacken när Öresundsbrons 10-årsdag firades. Foto: News Øresund

Firandet av Öresundsbrons 20-årsjubileum den 1 juli börjar ta form. Malmös kommunstyrelse beslutade på onsdagen att avsätta 1,2 miljoner kronor till en jubileumskonsert för upp till 10 000 besökare på Ribersborgsstranden och med tänkt samfinansiering från Region Skåne. Øresundsbro Konsortiet planerar för ett seminarium vid brofästet i Lernacken medan Köpenhamns Universitet, Lunds universitets Centrum för Öresundsstudier och Øresundsinstituttet redan den 23 april arrangerar den gemensamma konferensen “Öresund 2040: Framtidens rörelser” på Søndre Campus i Köpenhamn. Den 25 maj arrangerar Greater Copenhagen Kommitté sin årliga infrastrukturkonferens i Hyllie i Malmö och uppmärksammar då brojubileet. News Øresund har sammanställt de jubileumsaktiviteter som hittills är kända:

Under hela 2020

  • Øresundsbro Konsortiet publicerar jubileumsporträtt av människor och aktörer i brons omvärld under temat “Tillsammans bygger vi broar” med syftning på kulturella, mänskliga och affärsmässiga broar.
  • Øresundsinstituttet kommer att publicera en rad analyser som berör utvecklingen i Øresundsregionen / Greater Copenhagen. Först ut blir analysen “Flyttmönster över Öresund” som publiceras inom kort.

 24 januari inleder Øresundsinstituttet genom News Øresund publiceringen av en rad intervjuer med personer i Öresundsregionen. Publiceringen kommer att ske veckovis fram till jubileet. Ett urval av intervjuerna publiceras även i den bok som samproduceras med Lunds universitets Centrum för Öresundsstudier, se nedan.

I slutet av januari lanserar Øresundsbro Konsortiet en jubileumssida på sin sajt.

23 april arrangerar Köpenhamns Universitet, Lunds universitets Centrum för Öresundsstudier och Øresundsinstituttet den gemensamma konferensen “Øresund 2040: framtidens rörelser” där forskare, företagare, politiker och kulturpersoner talar. Konferensen arrangeras på Köpenhamns Universitets Søndre Campus.

23 april publicerar Lunds universitets Centrum för Öresundsstudier och Øresundsinstituttet den gemensamma boken “Checkpoint 2020: Människor, gränser och visioner i Öresundsbrons tid”. Sju forskare från Danmark och Sverige bidrar i boken med essäer om regionen ur olika perspektiv, Folklivsarkivet i Lund och Folkmindessamling vid Det kunglige bibliotek bidrar med insamlade citat från allmänheten och Øresundsinstituttet och News Øresund bidrar med 21 intervjuer av personer i Öresundsregionen samt en historisk epilog. Boken är tvåspråkig men kommer att ges ut i en mera danskspråkiga upplaga och en mera svenskspråkig upplaga. Den kommer att delas ut till deltagarna vid ovan nämnda konferens på Köpenhamns universitet.

25 maj arrangerar det dansk-svenska politiska samarbetet i Greater Copenhagen Committee en infrastrukturkonferens i Hyllie i  Malmö där brojubileet kommer att uppmärksammas.

25 maj vid Øresundsinstituttet årsmöte kommer några av författarna bakom boken “Checkpoint 2020: Människor, gränser och visioner i Öresundsbrons tid” att presenteras. Läs mer om boken vid punkten för den 23 april.

1 juli – jubileumsdagen

  • Jubileumskonsert vid Ribersborgsstranden i Malmö för en publik på upp till 10 000 personer. Malmö kommunstyrelse beslutade på onsdagen att anvisa 1,2 miljoner kronor till konserten som är tänkt att samfinansieras med Region Skåne. Kommunstyrelsen uppmanar tekniska nämnden att koordinera konserten med Øresundsbro Konsortiets planerade aktiviteter samt med andra organisationer och aktörer som kan vara intresserade i att samarbeta och finansiera jubileet.
  • Födelsedagsmarkeringar kommer att ske både på bron och vid betalstationen i Lernacken uppger Øresundsbro Konsortiet som avslutar dagen med ett seminarium vid brofästet på Lernacken. Mer information kommer under våren.

Flera andra aktörer som till exempel Skånetrafiken och informationstjänsten ØresundDirekt planerar för aktiviteter under brojubileet men hur dessa kommer att utformas är ännu inte känt. (News Øresund)

Läs mer

Få vårt nyhetsbrev

Aktuella nyheter

Hållbarhet5 december, 2021

Danmark fördubblar vindkraften till 2030 – och skapar marina naturnationalparker i Öresund och Lilla Bält

De danska planerna på utbyggd vindkraft plussas på med ytterligare två gigawatt fram till 2030. Tillskottet motsvarar förbrukningen hos två...

Hållbarhet5 december, 2021

Skånetrafiken miljardsatsar i Malmö med Europas första 24 meter långa eldrivna bussar

94 stycken 24 meter långa eldrivna bussar kommer under namnet MalmöExpressen att tas i drift på fem busslinjer enligt ett...

Samhälle3 december, 2021

Coronarestriktionerna i Danmark

Måndagen den 29 november trädde nya coronarestriktioner i kraft. Danmarks Radio har tagit fram en pedagogisk lista över de nya...

Samhälle3 december, 2021

Region Hovedstaden, Københavns kommune och Frederiksbergs kommune kräver nu giltigt coronapass för alla anställda

Genom en ny lag som Folketinget med stor majoritet röstade igenom förra veckan har nu arbetsplatser rätt att kräva ett...

Samhälle3 december, 2021

Forsatt ökande smittspridning i Danmark och Sverige

Spridningen av covid-19 fortsätter att öka i både Danmark och Sverige. Eftersom provtagningen är mera omfattande i Danmark är nivån...

Kultur3 december, 2021

Ung svensk violinist får danskt hederspris – Dronning Ingrids Hæderslegat

Den svenska violinisten Johan Dalene tilldelas det danska hederspriset Dronning Ingrids Hæderslegat för unga lovande konstnärer tillsammans med den danska...

Politik2 december, 2021

10 miljarder DKK till fond som ska säkra mer blandade städer i Danmark

En ny fond ska mellan åren 2022–2035 skapa mer blandade städer i Danmark. Ombildningen av privata uthyrningsbostäder och kontorsfastigheter till...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.