Forskning
Bioteknik fyller forskningsparkerna
Allt fler bioteknikföretag flyttar in i forskningsparkerna i Öresundsregionen. Flera är nu fullbelagda och i Lund finns det planer på att bygga 100 nya forskarbostäder. Företagen söker sig framför allt till miljöer där de kan utvidga sina nätverk.
Företag i bioteknikbranschen expanderar i forskningsparkerna runt Malmö, Lund och Köpenhamn, där de nu fyller kontor och laboratorielokaler. Hos den biovetenskapliga forskningsparken Cobis i Köpenhamn invigde man i mars en helt ny byggnad som mer än fördubblar den tillgängliga ytan. Än så länge står det mesta tomt, men innan årsskiftet ska den största delen vara uthyrd. Planen är att vara fullbelagda i slutet av 2015.
– Vi tror att det massiva intresset i bioteknikmiljön skapar en ökad efterfrågan, säger vd:n Morten Mølgaard till News Øresund.
Samma intresse märker Scion DTU i Lyngby som fram till för ett år sedan hade tomma laboratorielokaler, men som nu meddelar att allt är slutsålt på laboratoriesidan. Samma tendens finns i forskningsparken Medeon i Malmö, som efter åratal med tomme ytor nu också meddelar att allt är slutsålt.
Förklaringen är inte bara investeringslust och entreprenörsanda, utan speglar också ett nytt sätt att tänka kring bioteknik och innovation. Ordförande i branschorganisationen Dansk Biotek, Martin Bonde, ser en attitydförändring bland företag i uppstartsfasen och investerare. Lusten att starta stora självbärande forskningsbolag har ersatts av en mer flexibel syn på att lägga ut uppgifter på externa parter. För att spara fasta kostnader köper man löpande tjänster i stället för att ha alla kompentenser in-house.
– Lusten att vara i en forskningspark har tilltagit, eftersom betydelsen av att ha ett nätverk runt ett bolag har ökat, säger Martin Bonde.
Ett ökat intresse för laboratoriemöjligheterna finns också hos Medicon Village i Lund, där vd:n Mats Leifland berättar för News Øresund att uthyrningsprocenten för laboratorierna för första gången har ökat till över 50 procent. Nästan 1000 personer arbetar i forskningsparken som skapades 2012 i samband med att läkemedelsbolaget AstraZeneca lämnade byggnaden. Forskningsparken ägs av byggentreprenören Mats Paulssons stiftelse för forskning, innovation och samhällsbyggande, vars vision är att skapa ett cancercenter till ett värde av två miljarder kronor i forskningsparken. I första omgång är planen att bygga 100-200 bostäder till forskare och lokala familjer, när en stadsplan för området är klar nästa år.
– Vi är otroligt glada över att vi har kommit så här långt med vår forskningsmiljö. Och nu skyndar vi långsamt med våra utbyggnadsplaner för både bostadsbyggande och cancercenter, säger Mats Leifland. (News Øresund – Peter Mulvany)
Fakta: Forskningsparker har medvind
Ungefär 4 500 personer arbetar på de fyra lifescience-specialiserade forskningsparkerna runt Öresund. Den största andelen är placerade hos Scion DTU i Lyngby som bland annat har gett plats åt framgångsföretaget Symphogens tillväxt. Hos de renodlade lifescience-parkerna COBIS, Medeon och Medicon Village har man just byggt nytt, blivit fullbelagda eller fått in ytterligare företag.
COBIS, København
Areal: 12.000 m2
Antal företag: 40
Antal anställda: 170
MEDEON, Malmø
Areal: 25.000 m2
Antal företag: 40+
Antal anställda: 400
MEDICON VILLAGE, Lund
Areal: 80.000 m2
Antal företag: 95
Antal anställda: 990
SCION DTU, Lyngby
Areal: 200.000 m2
Antal företag: 210
Antal anställda: 3.000
Fotnot: Forskarparkerna Symbion i Köpenhamn (ca 625 anställda) och Ideon i Lund (mer än 2 700 anställda) är inte med i översikten eftersom de främst består av it-företag och företag i andra branscher än life science.
-
Samhälle31 mars, 2020
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle14 juli, 2020
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Infrastruktur23 januari, 2020
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle2 juli, 2020
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Samhälle21 maj, 2020
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle28 maj, 2020
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle8 juli, 2020
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden29 maj, 2020
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen