Connect with us

Hållbarhet

Svenska regeringens klimatpolitik får kritik – igen

Publicerad

den

Åsa Persson, ordförande för Klimatpolitiska rådet, under torsdagens presentation av årsrapporten. Skärmbild från deras sändning.

För en vecka sedan fick den svenska regeringen kritik av OECD för den förda klimatpolitiken. Nu stämmer det Klimatpolitiska rådet, som har till uppgift att följa och utvärdera regeringens politik på området, in i kritiken. På torsdagen släppte de sin årsrapport. Och det är ingen rolig läsning för regeringen – som för första gången sedan rådet stiftades 2017 inte var representerad på pressmötet. Både klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) och landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) hade tackat nej.

De svenska utsläppen av växthusgaser ökade förra året, och med den nuvarande politiken kommer Sveriges klimatmål till 2030 och EU-åtaganden inte att nås. Det konstaterar Klimatpolitiska rådet i sin årsrapport som släpptes på torsdagen.

Vissa insatser under förra året ”var i rätt riktning”, som till exempel att reduktionsplikten ska höjas från sex till tio procent, att det ska ges ersättning till kommuner för vindkraft och att det ska införas en riktad elbilsbonus.

Men det uppväger inte tidigare beslut som ökat utsläppen, konstaterar Klimatpolitiska rådet och syftar på bland annat sänkningen av reduktionsplikten. Först 2027 väntas utsläppen återgå till 2023 års nivåer.

Svårt att nå mål för skog och mark

Målen för transportutsläpp kan nås, menar rådet. Däremot ser det ut som att Sveriges EU-åtagande för lagring av kol i skog och mark till 2030 inte kommer att nås.

– Nettoupptaget har oroande nog minskat på senare tid på grund av minskad tillväxt i skogen, ökad avverkningstakt och ökad naturlig avgång i skogen, sade Åsa Persson, ordförande för Klimatpolitiska rådet under rapportsläppet.

Rådet uppmanar nu regeringen att bland annat i år besluta om ett åtgärdspaket för ökat nettoupptag i skogen och besluta om insatser för minskade utsläpp i närtid, till exempel skärpt reduktionsplikt och högre skatter på fossila bränslen.

– OECD gav i sin utvärdering ganska liknande rekommendationer, sade Åsa Persson.

Regeringen inbjudna – tackade nej

För första gången sedan rådet stiftades 2017 deltog ingen från regeringen. Både klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) och landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) var inbjudna, men hade tackat nej. I stället deltog Romina Pourmokhtaris statssekreterare Daniel Westlén.

I ett skriftligt svar till SVT skriver Romina Pourmokhtari:

”Klimatpolitiska rådet har en viktig roll i Sveriges utveckling av klimatpolitiken. Några av rådets rekommendationer i årets rapport genomför regeringen redan. Vi kommer att gå fram med fler åtgärder under mandatperioden för att öka takten i klimatomställningen.”

Klimatpolitiska rådet är ett tvärvetenskapligt expertorgan som bildades 2017. Det har som uppdrag att utvärdera om regeringens samlade politik är förenlig med de klimatmål som riksdagen har beslutat om.
(News Øresund)

Läs mer

Få vårt nyhetsbrev

E-postadress

Aktuella nyheter

Okategoriserade12 timmar sedan

News Øresund gör uppehåll över helgerna

News Øresund har ett uppehåll under kortveckorna över påsk och 1 maj. Vi är åter med nyheter om Öresundsregionen vecka...

Näringsliv2 veckor sedan

Öresundsbron 25-årsjubileum i fokus när svenskt affärsnätverk möttes i Köpenhamn

När det sydsvenska vd-nätverket Friends of Executive samlade 170 personer i en av Hotel D’Angleterres stora salar i Köpenhamn var...

Danmark2 veckor sedan

Arla Foods går samman med tysk mejerikoncern

I veckan meddelades det att Arla Foods krokar arm med sin tyska motsvarighet DMK Group, och blir därmed den största...

Danmark2 veckor sedan

Gängkriminaliteten borta från Pusher Street i Christiania

Ett år efter att Pusher Street i Christiania bokstavligen revs upp med gatsten, hashbodar och allt är droghandeln och gängkriminaliteten...

Samhälle2 veckor sedan

Flyttningen över Öresund ökar – men bara från Skåne till Östdanmark

Enligt ny statistik från Region Skåne har antalet flyttningar över Öresund ökat under året. Det beror dock inte på att...

Danmark2 veckor sedan

Kunglig närvaro vid Öresundbrons 25-årsfirande

Öresundsbron firar 25 år och precis som vid invigningen firas det med kunglig glans. Den 1 juli tar det svenska...

Danmark2 veckor sedan

Coop i Danmark tar bort plastlocken från yoghurtförpackningar

EU-bestämmelsen om att skruvlock i plast måste sitta fast på förpackningen har fått en oväntad konsekvens. I Danmark slopade Coop...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.