Connect with us

Okategoriserade

Sveriges regering vill få möjlighet att stänga biltrafiken över Öresundsbron i upp till en månad

Publicerad

den

Lernacken webb

Förslaget om att regeringen ska få rätt att stänga fordonstrafiken över Öresundsbron i upp till en månad åt gången får hård kritik av Sydsvenska Industri- och Handelskammarens vd Stephan Müchler. – Regeringen borde lägga fokus på att prata om problemen på EU-nivå, inte genom att peka ut Öresundsbron som ett problem, säger han i en kommentar till Sydsvenskan.

Sveriges regering vill få möjlighet att tillfälligt stänga fordonstrafiken över Öresundsbron i upp till en månad. Det framgår av ett lagförslag som den svenska regeringen ska behandla under fredagen. Den nya lagen föreslås gälla i tre år. Lagförslaget innehåller såväl krav på id-kontroller på bussar, tåg och fartyg som en möjlighet att tillfälligt stänga vägar och broar där Öresundsbron särskilt pekas ut. Enligt Skånetrafiken skulle förslaget om att lägga över id-kontrollen på transportföretagen innebära stora förseningar i Öresundstågstrafiken. En stängning av biltrafiken över Öresundsbron skulle öka trycket ytterligare på Öresundstågen.

Till Sydsvenskan uppger infrastrukturminister Anna Johansson (S) att regeringen kommer att ta ställning till lagrådsremissen vid ett extra regeringssammanträde under fredagen och att den nya lagen ska beslutas av riksdagen redan nästa vecka. Lagförslaget ska ge regeringen rätt att stänga fordonstrafiken över Öresundsbron.
– Det kan röra sig om en situation där polis och andra myndigheter bedömer att Sverige drabbas av så allvarliga problem att det blir svårt att upprätthålla lag och säkerhet. I så fall måste vi stänga Öresundsbron för biltrafik. Men tågtrafiken skulle inte påverkas, säger Anna Johansson till Sydsvenskan.

Till Dagens Nyheter uppger Anna Johansson att Öresundsbron ska kunna stängas i upp till en månad åt gången och att det i nuläget inte finns några planer på att utnyttja den kommande lagen.

Enligt Öresundsbrons informationschef Sanna Holmqvist har de inte blivit kontaktade angående förslaget om att den svenska regeringen ska få rätt att tillfälligt stänga fordonstrafiken över Öresundsbron. Hon berättar att Öresundsbron under dagen har kontaktats av många oroliga resenärer som undrat om trafiken över bron ska stängas nu direkt, vilket inte är fallet. Öresundsbron är öppen som vanligt för såväl fordonstrafik som tåg.

Det tycks ha cirkulerat olika versioner av lagförslaget där ett skulle ha gett regeringen möjlighet att även stänga av tågrafiken över Öresundsbron. Det är dock inte längre aktuellt med tanke på infrastrukturministerns uttalanden. Fram tills regeringen fattar beslut om lagförslagets utformning under fredagen finns dock en möjlighet att ändra på dess innehåll.

Förslaget om att ge regeringen en möjlighet att tillfälligt stänga av fordonstrafiken över Öresundsbron behöver inte innebära att det blir verklighet. Det kan även tolkas som ett utspel gentemot Danmark när det gäller förhandlingarna om hur ländernas olika uppfattning om hur flyktingkrisen ska hanteras rent praktiskt vid gränsen.

Enligt Dagens Industri har SJ i ett yttrande till Näringsdepartementet uppgivit att de överväger att stoppa all sin tågtrafik med X2000 till Danmark om de tvingas överta id-kontrollen av passagerarna som stiger på i Danmark. Även Skånetrafiken ser framför sig stora problem om de ska ta över ansvaret för ID-kontrollen och tror att restiden med Öresundståg från Köpenhamn kan öka från 35 minuter till upp emot en timme.

– Vi gör den bedömningen att det kommer bli stora förseningar om regeringen väljer att lägga över ansvaret för i id-kontroller på oss. Om det finns en väg att göra det smidigt så väljer vi givetvis den, men det kommer att innebära stora förseningar. och med tanke på att det idag bara tar en halvtimme mellan Köpenhamn och Malmö drabbar det givetvis våra resenärer, säger Helene Holmqvist, pressansvarig på Skånetrafiken, till News Øresund.

När det gäller förslaget om att kunna stänga Öresundsbron har Skånetrafiken ännu inte tagit fram en bedömning av konsekvenserna.
– I förhållande till det som ska upp i riksdagen nästa vecka har vi fokuserat på frågan om id-kontroller och hur man kan genomföra den och mildra effekten för våra resenärer. (News Øresund)

Fakta: Avstånd och restider för Malmöbor 

som åker till Köpenhamn

Bilresa över Öresundsbron
Avstånd: 46 km
Restid: 49 minuter

Bilresa via Helsingborg-Helsingör
Avstånd: 108 km
Restid: 120 minuter

Tågresa över Öresundsbron
Restid: 35 minuter (exkl effekter från gräns/id-kontroller)

Tåg/färjeresa via Helsingborg-Helsingör
Restid: 2 timmar och 20 minuter

Källa: Øresundsinstituttets beräkningar

Fakta: trafiken över Öresund

För att ge en rättvisande och säsongskorrigerad bild av den genomsnittliga dagliga trafiken över Öresund används här nedan helårstal för 2014. Sedan dess och fram till och med oktober 2015 har antalet fordon över Öresundsbron ökat med 1,9 procent och med 0,6 procent på färjorna mellan Helsingborg och Helsingör. Antalet resande med Öresundståg över Öresundsbron har under årets tio första månader ökat med 4 procent medan antalet sålda tågbiljetter på HH-leden minskat med 0,5 procent.

97 800 personer reser över Öresund en genomsnittlig dag 2014

varav
… 
74 800 över Öresundsbron
… 23 000 med färja Helsingborg-Helsingør

18 955 fordon åker över Øresundsbron en genomsnittlig dag
varav
…
 17 132 personbilar
… 1 155 lastbilar
… 138 bussar
33 procent av personbilarna är bilpendlare
Av resenärerna som dagligen åker över Øresundsbron färdas:
 41 500 med bil
 och 33 300 med tåg

4 888 fordon åker med färjorna Helsingör-Helsingborg en genomsnittlig dag 2014
varav
…
 3 751 personbilar
… 1 013 lastbilar
… 
53 bussar

Källor: Øresundsbro Konsortiet, Trafikstyrelsen och Danmarks Statistik

Läs mer

Få vårt nyhetsbrev

E-postadress

Aktuella nyheter

Danmark12 juni, 2024

Köpenhamn skapar ett världsledande innovationsdistrikt med fokus mot life science och kvantteknologi

Danmarks regering, Köpenhamns kommun och Köpenhamns universitet meddelade på måndagen att de gått samman om att bilda ett nytt världsledande...

Danmark12 juni, 2024

Novo Nordisk Fonden sponsor till kommande Innovation District Copenhagen

Arbetet med att ta fram en helhetsplan för Köpenhamns nya Innovation District Copenhagen kommer att sponsras med ett ”lille millionbeløb”...

Arbetsmarknad10 juni, 2024

Nya skatteavtalet på plats – skrevs under av ministrar

Glädjande, viktigt och äntligen! Så beskrev Sveriges finansminister Elisabeth Svantesson (M) och Danmarks skatteminister Jeppe Bruus (S) det nya, omförhandlade...

Infrastruktur12 juni, 2024

Klart hur en Öresundsmetro skulle ansluta till Malmö

En station på befintlig mark i den norra delen av Västra hamnen, Galeonen+, och via en borrad tunnel nås nästa...

Infrastruktur12 juni, 2024

Ny utredning: en avgreningskammare för att ansluta en Öresundsmetro till linje M5 i Köpenhamn skulle kosta 400 miljoner danska kronor att bygga

Att bygga en avgreningskammare på den kommande tunnelbanelinjen M5 i Köpenhamn för att ha möjlighet att kunna ansluta en eventuell...

Politik10 juni, 2024

Danmark tar plats i FN:s säkerhetsråd för femte gången

I förra veckan valdes Danmark in i FN:s säkerhetsråd för de kommande två åren. I ett pressmeddelande skriver Udenrigsministeriet att...

Samhälle7 juni, 2024

Danmark skriver ner befolkningsprognosen – väntas nå 6 miljoner invånare 2028

Det väntas födas färre barn i Danmark än tidigare förväntat, samtidigt som andelen äldre väntas öka. Det konstaterar Danmarks Statistik...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.