Connect with us

Okategoriserade

Sveriges regering vill få möjlighet att stänga biltrafiken över Öresundsbron i upp till en månad

Publicerad

den

Lernacken webb

Förslaget om att regeringen ska få rätt att stänga fordonstrafiken över Öresundsbron i upp till en månad åt gången får hård kritik av Sydsvenska Industri- och Handelskammarens vd Stephan Müchler. – Regeringen borde lägga fokus på att prata om problemen på EU-nivå, inte genom att peka ut Öresundsbron som ett problem, säger han i en kommentar till Sydsvenskan.

Sveriges regering vill få möjlighet att tillfälligt stänga fordonstrafiken över Öresundsbron i upp till en månad. Det framgår av ett lagförslag som den svenska regeringen ska behandla under fredagen. Den nya lagen föreslås gälla i tre år. Lagförslaget innehåller såväl krav på id-kontroller på bussar, tåg och fartyg som en möjlighet att tillfälligt stänga vägar och broar där Öresundsbron särskilt pekas ut. Enligt Skånetrafiken skulle förslaget om att lägga över id-kontrollen på transportföretagen innebära stora förseningar i Öresundstågstrafiken. En stängning av biltrafiken över Öresundsbron skulle öka trycket ytterligare på Öresundstågen.

Till Sydsvenskan uppger infrastrukturminister Anna Johansson (S) att regeringen kommer att ta ställning till lagrådsremissen vid ett extra regeringssammanträde under fredagen och att den nya lagen ska beslutas av riksdagen redan nästa vecka. Lagförslaget ska ge regeringen rätt att stänga fordonstrafiken över Öresundsbron.
– Det kan röra sig om en situation där polis och andra myndigheter bedömer att Sverige drabbas av så allvarliga problem att det blir svårt att upprätthålla lag och säkerhet. I så fall måste vi stänga Öresundsbron för biltrafik. Men tågtrafiken skulle inte påverkas, säger Anna Johansson till Sydsvenskan.

Till Dagens Nyheter uppger Anna Johansson att Öresundsbron ska kunna stängas i upp till en månad åt gången och att det i nuläget inte finns några planer på att utnyttja den kommande lagen.

Enligt Öresundsbrons informationschef Sanna Holmqvist har de inte blivit kontaktade angående förslaget om att den svenska regeringen ska få rätt att tillfälligt stänga fordonstrafiken över Öresundsbron. Hon berättar att Öresundsbron under dagen har kontaktats av många oroliga resenärer som undrat om trafiken över bron ska stängas nu direkt, vilket inte är fallet. Öresundsbron är öppen som vanligt för såväl fordonstrafik som tåg.

Det tycks ha cirkulerat olika versioner av lagförslaget där ett skulle ha gett regeringen möjlighet att även stänga av tågrafiken över Öresundsbron. Det är dock inte längre aktuellt med tanke på infrastrukturministerns uttalanden. Fram tills regeringen fattar beslut om lagförslagets utformning under fredagen finns dock en möjlighet att ändra på dess innehåll.

Förslaget om att ge regeringen en möjlighet att tillfälligt stänga av fordonstrafiken över Öresundsbron behöver inte innebära att det blir verklighet. Det kan även tolkas som ett utspel gentemot Danmark när det gäller förhandlingarna om hur ländernas olika uppfattning om hur flyktingkrisen ska hanteras rent praktiskt vid gränsen.

Enligt Dagens Industri har SJ i ett yttrande till Näringsdepartementet uppgivit att de överväger att stoppa all sin tågtrafik med X2000 till Danmark om de tvingas överta id-kontrollen av passagerarna som stiger på i Danmark. Även Skånetrafiken ser framför sig stora problem om de ska ta över ansvaret för ID-kontrollen och tror att restiden med Öresundståg från Köpenhamn kan öka från 35 minuter till upp emot en timme.

– Vi gör den bedömningen att det kommer bli stora förseningar om regeringen väljer att lägga över ansvaret för i id-kontroller på oss. Om det finns en väg att göra det smidigt så väljer vi givetvis den, men det kommer att innebära stora förseningar. och med tanke på att det idag bara tar en halvtimme mellan Köpenhamn och Malmö drabbar det givetvis våra resenärer, säger Helene Holmqvist, pressansvarig på Skånetrafiken, till News Øresund.

När det gäller förslaget om att kunna stänga Öresundsbron har Skånetrafiken ännu inte tagit fram en bedömning av konsekvenserna.
– I förhållande till det som ska upp i riksdagen nästa vecka har vi fokuserat på frågan om id-kontroller och hur man kan genomföra den och mildra effekten för våra resenärer. (News Øresund)

Fakta: Avstånd och restider för Malmöbor 

som åker till Köpenhamn

Bilresa över Öresundsbron
Avstånd: 46 km
Restid: 49 minuter

Bilresa via Helsingborg-Helsingör
Avstånd: 108 km
Restid: 120 minuter

Tågresa över Öresundsbron
Restid: 35 minuter (exkl effekter från gräns/id-kontroller)

Tåg/färjeresa via Helsingborg-Helsingör
Restid: 2 timmar och 20 minuter

Källa: Øresundsinstituttets beräkningar

Fakta: trafiken över Öresund

För att ge en rättvisande och säsongskorrigerad bild av den genomsnittliga dagliga trafiken över Öresund används här nedan helårstal för 2014. Sedan dess och fram till och med oktober 2015 har antalet fordon över Öresundsbron ökat med 1,9 procent och med 0,6 procent på färjorna mellan Helsingborg och Helsingör. Antalet resande med Öresundståg över Öresundsbron har under årets tio första månader ökat med 4 procent medan antalet sålda tågbiljetter på HH-leden minskat med 0,5 procent.

97 800 personer reser över Öresund en genomsnittlig dag 2014

varav
… 
74 800 över Öresundsbron
… 23 000 med färja Helsingborg-Helsingør

18 955 fordon åker över Øresundsbron en genomsnittlig dag
varav
…
 17 132 personbilar
… 1 155 lastbilar
… 138 bussar
33 procent av personbilarna är bilpendlare
Av resenärerna som dagligen åker över Øresundsbron färdas:
 41 500 med bil
 och 33 300 med tåg

4 888 fordon åker med färjorna Helsingör-Helsingborg en genomsnittlig dag 2014
varav
…
 3 751 personbilar
… 1 013 lastbilar
… 
53 bussar

Källor: Øresundsbro Konsortiet, Trafikstyrelsen och Danmarks Statistik

Läs mer

Få vårt nyhetsbrev

E-postadress


Aktuella nyheter

Samhälle1 mars, 2021

Med en effektkommission ska elresurserna i Skåne samplaneras

Region Skåne har tillsammans med flera skånska kommuner och energibolag samt Sydsvenska industri- och handelskammaren startat en effektkommission för att...

Politik1 mars, 2021

Danmarks meste minister och Nordenvännen Bertel Haarder ställer inte upp till omval

Den danska folketingspolitikern Bertel Haarder (V), som även är president för Nordiska rådet, har meddelat att han inte kommer ställa...

Samhälle25 februari, 2021

Länsstyrelsen i Skåne motsätter sig bygget av konstgjord ö i Köpenhamns hamninlopp: Fördelarna överväger inte nackdelarna

Länsstyrelsen motsätter sig bygget av Lynetteholmen, en 280 hektar stor konstgjord ö i Köpenhamns hamninlopp som ska ge plats åt...

Samhälle26 februari, 2021

Störst befolkningstillväxt på den svenska sidan Öresund under 2020

Öresundsregionens befolkning ökade förra året med 22 000 till 4 083 260 invånare vid årsskiftet 2020/2021. Det motsvarar en ökning med...

Näringsliv26 februari, 2021

“En påminnelse om vad Öresund som gränsregion egentligen handlar om; att samla krafterna för att öka vår internationella synlighet och konkurrenskraft”

Tre frågor till Petter Hartman, vd för nätverksorganisationen Medicon Valley Alliance (MVA), som jobbar för att stärka det danska-svenska life...

Samhälle26 februari, 2021

Aktuellt i Öresundsdebatten – om coronahantering, sammanhängande arbetsmarknad och framtida fasta förbindelser

News Øresund samlar aktuella debattinlägg om utvecklingen i Öresundsregionen.  ”Smittar man mer om man passerar en nationsgräns?” Det spørger Magnus...

Danmark26 februari, 2021

Återstartsplan för turismen i Köpenhamn under 2021 har lanserats

Den danska besöksnäringen har en plan för återstart när turisterna börjar komma tillbaka till Köpenhamn igen efter coronapandemin. Tolv initiativ...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.