Samhälle
Underlätta lån för skånska företag del i Region Skånes stödpaket
De skånska företagen är hårt drabbade med anledning av coronakrisen. Tre branscher i Skåne pekas av Regionala utvecklingsnämnden ut som särskilt utsatta: tillverkningsindustrin, transportindustrin och besöksnäringen. Nämnden presenterade på tisdagen ett stödpaket till de skånska företagen som bland annat innehåller utökade möjligheter till lån för företag via det statliga utvecklingsbolaget Almi och en nystartad företagsakut dit företag kan vända sig med frågor kring de bidrag och stöd de kan ansöka om.
För några dagar sedan tillsköt regeringen tre miljarder kronor till Almi som ska gå till krisande företag som behöver låna pengar. För att utlåningen ska kunna hanteras snabbare så skjuter Region Skåne till två miljoner kronor för anställning av extra personal till statligt och regionalt ägda Almi Skåne och med regeringens tillskott så väntas den regionala utlåningspotten kunna öka från 270 miljoner till cirka 600 miljoner kronor.
– Det vi gör är att vi utökar Almi. De två miljonerna är tänkta att stärka Almi Skåne så att pengarna kan nå ut till de skånska företagen snabbare, säger Anna Jähnke (M), ordförande i Regionala utvecklingsnämnden.
Med regeringens olika stödpaket till näringslivet som har presenterats den senaste veckan så kan det vara svårt att överblicka vilken typ av stöd och lånemöjligheter företagen kan utnyttja, resonerar Region Skåne, och startar därför även en företagsakut dit företagare kan vända sig. Den nya företagsakuten startas i samarbete med Almi Skåne, Invest in Skåne, Tourism in Skåne och Innovation Skåne.
– Det är just nu en djungel för företag kring vad det är som gäller. Vi har öppnat en företagsakut dit man kan ringa för att få hjälp med sina frågor, säger Anna Jähnke.
Stödpaketet från Region Skåne syftar till att underlätta för företagen att ta del av de stödåtgärder som redan finns. För drabbade företag handlar det i första hand om behovet av att kunna ta lån för att betala löner och fasta kostnader. Regionen bedömer att tre branscher är i särskilt behov av likvida medel just nu och de står för cirka 20 procent av de skånska arbetstillfällena: tillverkningsindustrin, transportnäringen och besökssektorn, som innefattar bland annat hotell, restauranger och caféer. Effekterna i de tre näringarna kan snart sprida sig till andra sektorer, menar Anna Råman, tillförordnad analyschef på Region Skåne. (News Øresund – Erik Ottosson)
Fakta: Företagsakut
Region Skåne presenterade en nystartad företagsakut dit företag kan vända sig med frågor kring vilka stöd de kan ansöka om under coronakrisen. Företagsakuten kommer ha öppettider vardagar kl. 9-12 och 13-16. Telefonnumret är 040-675 34 80. Webbsidan är skane.se/foretagsakuten.
Källa: Region Skåne
-
Danmark2 månader sedan
Från och med 1 januari 2025 är det återigen förbjudet att flagga med utländska flaggor i Danmark – de nordiska flaggorna och Tysklands undantas
-
Infrastruktur8 månader sedan
Nya tåg och ny operatör på gång för Skånetrafiken – som ständigt jobbar med punktligheten
-
Danmark10 månader sedan
Danska regeringen bidrar med miljoner till stängningen av Pusher Street på Christiania – den 6 april börjar gatan grävas upp
-
Danmark12 månader sedan
Transparency International: Danmark alltjämt minst korrupta landet i världen – Sverige på sämsta placeringen sedan mätningarna startade
-
Arbetsmarknad12 månader sedan
Nytt danskt löneavtal ger en ram på 8,8 procent under två år för 200 000 statsanställda
-
Arbetsmarknad11 månader sedan
Fler svenskar omfattas av den danska expertskatten
-
Arbetsmarknad12 månader sedan
Riksdagen röstar om id-kontrollag den 15 februari – så förbereder sig transportörerna
-
Samhälle11 månader sedan
Göteborg kan gå från sex särskilt utsatta områden till ett på tio år