Danmark
Regeringen vill ha hårdare regler för andelsföreningar
Det ska bli svårare att bilda föreningar för andelslägenheter, enligt ett lagförslag från danska regeringen. Målet är att få ekonomiskt stabilare föreningar och göra det svårare för spekulanter som vill göra snabba klipp, rapporterar Danmarks Radio (DR).
Konkret innebär förslaget att en större andel av de boende i en fastighet ska vara med vid bildandet av en förening. I dag räcker det i vissa fall att bara en tredjedel av de boende är med och startar föreningen, men i framtiden ska det krävas uppbackning från minst 60 procent. Samtidigt kommer föreningarna att bli tvungna att ha en budget som håller tio år framåt.
Enligt den socialdemokratiske bostadsministern Carsten Hansen är lagen det sista steget i en ”trestegsraket” för att få sundare ekonomier i landets föreningar för andelslägenheter.
Regeringen har tidigare ställt krav på större öppenhet i föreningarnas räkenskaper. Man har också infört en karensperiod där en föreningens värde, efter bildandet, inte kan skrivas upp på två år – en åtgärd för att motverka spekulation.
Men de hårdare reglerna får kritik från folk i branschen.
Advokat Allan Thomsen, som jobbar med att upprätta föreningar, anser inte att kravet – på att en större andel av de boende ska vara med vid bildandet – automatiskt innebär ekonomiskt stabilare föreningar.
– Jag tycker att det är synd om 55 procent av de boende i en fastighet ska hindras från att starta en förening, som i vissa fall kan vara mer sund än en som bildas med 80 procents uppbackning från de boende, säger han till DR. (News Øresund)
Fakta: Andelslägenheter
Att äga en dansk andelslägenhet innebär att man har köpt rätten till att bo i lägenheten, och därför äger en andel av fastigheten som helhet. Bakom andelsbostäder står en andelsboligforening som äger och driver fastigheten. Varje hyresgäst är andelsägare och har genom andelsföreningen inflytande över drift och förordningar – ungefär som i en svensk bostadsrättsförening.
En dansk andelslejlighed brukar vara betydligt billigare än en ”ejerlejlighed”, alltså en lägenhet som man helt själv äger
Källa: Øresunddirekt
-
Samhälle5 år sedan
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle4 år sedan
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Infrastruktur5 år sedan
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle4 år sedan
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Samhälle5 år sedan
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle5 år sedan
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle4 år sedan
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden5 år sedan
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen