Connect with us

Turism/kultur

Malmö Live ökar efterfrågan på kongresser

Publicerad

den

Malmo Live SE webb

Klicka här för att förstora tabellen och bilden. Foto och faktasammanställning: News Øresund

På lördag den 2 maj öppnar Malmös nya konsert- och kongresscenter Malmö Live. Med en kapacitet på 1 500 kongressdeltagare i stora salen och 1 600 konsertgäster lockar anläggningen nya möten och events till Malmö, men fungerar också som en ny samlingsplats i staden.

Malmö Convention Bureau, som arbetar för att få fler kongresser till staden, uppger att antalet kongresser och möten ökar jämfört med tidigare år.
– Vi har helt klart märkt en förändring. Vi har fått fler spontana förfrågningar eftersom vi har byggt nytt och det är spännande. Vi har ju plötsligt två nya ställen, för Malmömässan har också byggt ut, säger Sara Andersson, projektledare på Malmö Convention Bureau.

Med en kongressal som rymmer 1 500 personer och ytterligare 23 mindre konferenslokaler är Malmö Lives bidrag till möteskapaciteten i Malmö stort. I september förra året utökade Malmömässan sin kapacitet för kongresser till 2 000 deltagare. Mässan, som invigdes 2012, har nu plats till både utställningar, konferenser och kongresser.

Hotellkapaciteten stiger nu kraftigt i Malmö. I stadsdelen Hyllie har Malmö Arena hotell nyligen öppnat och i januari 2016 öppnar ett Nordic Choice Hotell mitt emot Malmö Arena. Även Malmö Live omfattar ett hotell och några hundra meter bort håller Story Hotell på att uppföras.
På Event in Skåne ser inte Sofie Broomé någon risk för överetablering idag. Skåne har en stor potential och det finns många internationella kongresser som staden nu har kapacitet att konkurrera om. Men det kräver resurser tillägger hon.
– Att det byggs mycket ökar naturligtvis kraven på destinationerna att arbeta hårdare för att locka folk till hotell och kongresscentra, säger Sofie Broomé, projektledare för möten och kongresser på Event in Skåne. (News Øresund – Thea Wiborg)

 

Fakta: Malmö Live öppnar den 2 maj.
Hela anläggningen Malmö Live omfattar kontor, bostäder, hotell, konserthus samt kongresscenter på sammanlagt 90 000 kvadratmeter. Det är den danska arkitektfirman Schmidt/hammer/lassen som har ritat och Skanska som har byggt. Nordic Choice Hotels Clarion driver hotellet och kongressanläggningen. Malmö Symfoniorkester flyttar hit från det tidigare konserthuset vid Amiralsgatan.
Kongressanläggningen har en kapacitet på 1 500 deltagare i stora kongressalen med ytterligare 23 mindre konferenslokaler med plats till cirka 700 personer. Konsertsalen har plats till 1 600 personer. Hotellet med 25 våningar har 444 rum, två restauranger och en skybar.
Malmö Live öppnar 2 maj och hela kvarteret invigs officiellt den 4 juni.

Konserter på Malmö Live
Den 28 augusti inleds konsertsäsongen. På programmet finns flera internationella artister, bland annat den kinesiska pianisten Lang Lang som spelar tillsammans med DR:s symfoniorkester, den israeliska jazzbasisten Avishai Cohen, den tyska artisten och ljuddesignern Robert Henke, portugisiska Mariza samt Kristina från Duvemåla med MSO.

Kongresser på Malmö Live
I Malmö Convention Bureaus officiella kalender är 25 kongresser inbokade på Malmö Live, varav hälften har mer än 500 deltagare. Bland de större kongresserna finns European College of Sports Science med 2 500 deltagare i tre dagar som arrangeras i juni, Kirurgveckan 2016 med 1 500 deltagare i tre dagar i augusti 2016 och längre fram International Vacuum Congress 2019 med 2 500 deltagare i fem dagar.

Nya hotell och kongressanläggningar på väg i Öresundsregionen
Det är inte bara i Malmö som kapaciteten byggs ut. I Lund och Helsingborg planeras också för nya kongresscenter, båda tätt på järnvägsstationerna. I Helsingborg har det funnits planer på ett kongresscentra under lång tid men det har tidigare stoppats på grund av överklaganden från grannar. Men i mars trädde en ny plan i kraft och byggherren Midroc räknar med att det nya kongresscentrat kan vara klart omkring 2019 och ha plats till sammanlagt 1 600 personer plus ett hotell med 250 rum. I Lund har planerna inte nått så långt ännu, men enligt Lund Convention Bureau är förhoppningarna att ett kongresscenter för 1 500 personer och ett hotell med 250 rum kan stå klart 2021.
I den danska delen av Öresundsregionen bygger Tivoli kongresscenter ut. Anläggningen utökas med 38 nya möteslokaler och ytterligare 282 rum som är klara senare i år. Därmed utökas möteskapaciteten till 6 000 personer fördelat på 55 möteslokaler och antalet hotellrum ökar till 679. I Örestad byggs en multiarena, Royal Arena, med plats för upp till 15 000 åskådare. På Bornholm invigdes det miljövänliga konferenscentrat Green Solution House i april med en konferenssal med plats för 350 deltagare.

Läs mer

Få vårt nyhetsbrev

Aktuella nyheter

Arbetsmarknad14 oktober, 2021

3 000 nya arbetstillfällen i Skellefteå ­– skåningar erbjuds jobb

I ett samarbete mellan Malmö stad och EU-projektet Relocate, som drivs av Region Västerbotten tillsammans med Northvolt och Skellefteå kommun,...

Näringsliv14 oktober, 2021

Havredryckstillverkaren Oatly etablerar nytt forskningscentrum i Lund – ska anställa 100 forskare på sikt

Miljardbolaget och havredryckstillverkaren Oatly satsar på ett nytt forsknings- och innovationscenter i Lund. Bolaget, som är noterat på New York-börsen,...

Samhälle14 oktober, 2021

Massiv polisinsats under förintelsekonferensen i Malmö

Förintelsekonferensen som hölls i Malmömässan i Hyllie den 13 oktober märktes av i hela stan, med avspärrade gator, inställd busstrafik...

Samhälle14 oktober, 2021

Återstart, jobbmatchning och ökad trafik aktuellt i Öresundsregionen just nu

Återstart för det nordiska samarbetet, möjligheterna i en gemensam arbetsmarknad med arbetskraftsbrist i Danmark och arbetslöshet i Skåne samt en...

Arbetsmarknad14 oktober, 2021

Arbetslösheten i Sverige sjunker – arbetskraftsbristen allt tydligare

I slutet av september hade den svenska arbetslösheten sjunkit till 7,5 procent från 9,0 procent samma månad ifjol. I Skåne...

Arbetsmarknad14 oktober, 2021

Köpenhamns arbetsmarknadsborgmästare ber danska transportministern om fler Öresundståg

Cecilia Lonning-Skovgaard (V), borgmästare för arbetsmarknad i Köpenhamn, har skickat ett brev till danska transportministern Benny Engelbrecht (S) där hon...

Okategoriserade14 oktober, 2021

111 projektansökningar med nordisk fokus till A.P. Møller fondens temasatsning

Ända sedan A.P. Møller Fonden bildades 1953 har den nordiska samhörigheten funnits med som ett av flera fokusområden. För att...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.