Connect with us

Turism/kultur

Malmö Live ökar efterfrågan på kongresser

Publicerad

den

Malmo Live SE webb

Klicka här för att förstora tabellen och bilden. Foto och faktasammanställning: News Øresund

På lördag den 2 maj öppnar Malmös nya konsert- och kongresscenter Malmö Live. Med en kapacitet på 1 500 kongressdeltagare i stora salen och 1 600 konsertgäster lockar anläggningen nya möten och events till Malmö, men fungerar också som en ny samlingsplats i staden.

Malmö Convention Bureau, som arbetar för att få fler kongresser till staden, uppger att antalet kongresser och möten ökar jämfört med tidigare år.
– Vi har helt klart märkt en förändring. Vi har fått fler spontana förfrågningar eftersom vi har byggt nytt och det är spännande. Vi har ju plötsligt två nya ställen, för Malmömässan har också byggt ut, säger Sara Andersson, projektledare på Malmö Convention Bureau.

Med en kongressal som rymmer 1 500 personer och ytterligare 23 mindre konferenslokaler är Malmö Lives bidrag till möteskapaciteten i Malmö stort. I september förra året utökade Malmömässan sin kapacitet för kongresser till 2 000 deltagare. Mässan, som invigdes 2012, har nu plats till både utställningar, konferenser och kongresser.

Hotellkapaciteten stiger nu kraftigt i Malmö. I stadsdelen Hyllie har Malmö Arena hotell nyligen öppnat och i januari 2016 öppnar ett Nordic Choice Hotell mitt emot Malmö Arena. Även Malmö Live omfattar ett hotell och några hundra meter bort håller Story Hotell på att uppföras.
På Event in Skåne ser inte Sofie Broomé någon risk för överetablering idag. Skåne har en stor potential och det finns många internationella kongresser som staden nu har kapacitet att konkurrera om. Men det kräver resurser tillägger hon.
– Att det byggs mycket ökar naturligtvis kraven på destinationerna att arbeta hårdare för att locka folk till hotell och kongresscentra, säger Sofie Broomé, projektledare för möten och kongresser på Event in Skåne. (News Øresund – Thea Wiborg)

 

Fakta: Malmö Live öppnar den 2 maj.
Hela anläggningen Malmö Live omfattar kontor, bostäder, hotell, konserthus samt kongresscenter på sammanlagt 90 000 kvadratmeter. Det är den danska arkitektfirman Schmidt/hammer/lassen som har ritat och Skanska som har byggt. Nordic Choice Hotels Clarion driver hotellet och kongressanläggningen. Malmö Symfoniorkester flyttar hit från det tidigare konserthuset vid Amiralsgatan.
Kongressanläggningen har en kapacitet på 1 500 deltagare i stora kongressalen med ytterligare 23 mindre konferenslokaler med plats till cirka 700 personer. Konsertsalen har plats till 1 600 personer. Hotellet med 25 våningar har 444 rum, två restauranger och en skybar.
Malmö Live öppnar 2 maj och hela kvarteret invigs officiellt den 4 juni.

Konserter på Malmö Live
Den 28 augusti inleds konsertsäsongen. På programmet finns flera internationella artister, bland annat den kinesiska pianisten Lang Lang som spelar tillsammans med DR:s symfoniorkester, den israeliska jazzbasisten Avishai Cohen, den tyska artisten och ljuddesignern Robert Henke, portugisiska Mariza samt Kristina från Duvemåla med MSO.

Kongresser på Malmö Live
I Malmö Convention Bureaus officiella kalender är 25 kongresser inbokade på Malmö Live, varav hälften har mer än 500 deltagare. Bland de större kongresserna finns European College of Sports Science med 2 500 deltagare i tre dagar som arrangeras i juni, Kirurgveckan 2016 med 1 500 deltagare i tre dagar i augusti 2016 och längre fram International Vacuum Congress 2019 med 2 500 deltagare i fem dagar.

Nya hotell och kongressanläggningar på väg i Öresundsregionen
Det är inte bara i Malmö som kapaciteten byggs ut. I Lund och Helsingborg planeras också för nya kongresscenter, båda tätt på järnvägsstationerna. I Helsingborg har det funnits planer på ett kongresscentra under lång tid men det har tidigare stoppats på grund av överklaganden från grannar. Men i mars trädde en ny plan i kraft och byggherren Midroc räknar med att det nya kongresscentrat kan vara klart omkring 2019 och ha plats till sammanlagt 1 600 personer plus ett hotell med 250 rum. I Lund har planerna inte nått så långt ännu, men enligt Lund Convention Bureau är förhoppningarna att ett kongresscenter för 1 500 personer och ett hotell med 250 rum kan stå klart 2021.
I den danska delen av Öresundsregionen bygger Tivoli kongresscenter ut. Anläggningen utökas med 38 nya möteslokaler och ytterligare 282 rum som är klara senare i år. Därmed utökas möteskapaciteten till 6 000 personer fördelat på 55 möteslokaler och antalet hotellrum ökar till 679. I Örestad byggs en multiarena, Royal Arena, med plats för upp till 15 000 åskådare. På Bornholm invigdes det miljövänliga konferenscentrat Green Solution House i april med en konferenssal med plats för 350 deltagare.

Läs mer

Få vårt nyhetsbrev

E-postadress

Aktuella nyheter

Samhälle10 augusti, 2022

DN: EU-expert menar att de svenska gränskontrollerna är olagliga

När Stefan Salomon, forskare inom EU-rätt vid Amsterdams universitet, härom året testade lagligheten i Österrikes gränskontroller fick han först böter...

Samhälle9 augusti, 2022

Antal danskägda fritidshus i Sverige minskar

Trenden mot att färre svensk fritidshus ägs av danskar fortsatte under 2021 visar ny statistik från SCB. Under 2021 ägdes...

Infrastruktur7 augusti, 2022

SJ ökar investeringarna i nya tåg till 19 miljarder kronor

Under juli beslutade statliga svenska tågföretaget SJ att köpa 25 nya regionaltåg från spanska CAF för cirka tre miljarder svenska...

Cleantech7 augusti, 2022

Danska Ørsted ska bygga världens största havsbaserade vindkraftspark utanför nordöstra England

UK Department for Business, Energy and Industrial Strategi har tilldelat den danska energikoncernen Ørsted ett avtal om att bygga världens...

Cleantech7 augusti, 2022

Eurowind Energy planerar miljardsatsning i fem danska energicentra med vindkraft, solceller, batterilagring och grön bränsleproduktion

Eurowind Energy planerar en miljardinvestering i fem nya danska energicentra med landbaserade vindkraftverk, solcellsanläggningar, batterilagring av el, biogas och produktion...

Forskning7 augusti, 2022

Tre danska och svenska universitet med på europeisk tio-i-topplista över flest startade enhörningsföretag

I Stockholm och Köpenhamns finns tre av Europas tio ledande universitet när det gäller hur många så kallade enhörningsföretag som...

Danmark5 augusti, 2022

Svensk teknikkonsult rådgivare när Danmark bygger energiö i Nordsjön för vindkraftsel till 10 miljoner hushåll

Den svenska teknikkonsulten Sweco uppger i ett pressmeddelande att de har fått i uppdrag att bistå statliga danska Energistyrelsen med...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.