Danmark
För 150 år sedan krympte Danmark med en tredjedel
I april 1864 förlorade danskarna ett viktigt slag mot Preussen och dess allierade. När kriget var över tillhörde Schlesvig, Holstein och Lauenburg inte längre Danmark. ”Slaget år 1864 var ett nederlag, som förändrade Danmark som land”, sade statsminister Helle Thorning-Schmidt vid en minnesceremoni i förra veckan.
Slaget vid Dybbøl på södra Jylland ligger inte längre tillbaka i tiden än att många familjer minns namnet på äldre släktingar som deltog. I sitt tal berättade Helle Thorning-Schmidt om sin morfars far, som blivit sårad men överlevt kriget. Mycket blev annorlunda i Danmark efter kriget.
– En tredjedel mindre i yta. En miljon mindre i befolkning. Och en förändrad förståelse för vad det vill säga att vara dansk. När kriget började var vårt land en ung demokrati som nog hängde kvar i en gammal bild av världen och av oss själva. När kriget tog slut hade Danmark på det hårda sättet fått lära sig att världen var och förblev förändrad, sade hon.
Danmark gick från att leva kvar i stormaktsminnen till att se sig själv som ett litet, men rättrådigt land, som oftast höll sig utanför storpolitiken, menar Inge Adriansen, kulturhistoriker och museumsinspektör vid Sönderborgs slott, som talat med Berlingske.
Efter en folkomröstning 1921 återgick den norra delen av Schlesvig till Danmark och idag är relationerna mellan länderna goda, betonade Danmarks drottning Margrethe i sitt tal vid minnesceremonin.
– Tiden gick och tiden läker alla sår, säger vi, men tiden måste också hjälpas på traven. På båda sidor gränsen gjorde man en uppriktig insats för att skapa försoning. Försoningen var inte given – den skedde inte av sig själv. Men den skedde, sade hon. (News Øresund – Anna Palmehag)
Läs och titta vidare:
”Solen skiner, fåglarna sjunger och människorna mördar” – ett långt reportage i Berlingske Tidende som bygger på rapporterna från tidningens korrespondent vid tiden. Klicka här för att läsa reportaget
”1864: Sønner af de slagne”, fackbok av Rasmus Glenthøj, Gads Forlag 2014.
”Da Danmark blev Danmark – Fortællinger af forhistorien til 1864”, fackbok av Johan Peter Noack, Gyldendal 2014.
”1864 – kriget som förändrade Danmark”, utställning på Nationalhistoriska muséet på Frederiksborgs slott.
-
Danmark2 månader sedan
Från och med 1 januari 2025 är det återigen förbjudet att flagga med utländska flaggor i Danmark – de nordiska flaggorna och Tysklands undantas
-
Infrastruktur8 månader sedan
Nya tåg och ny operatör på gång för Skånetrafiken – som ständigt jobbar med punktligheten
-
Danmark11 månader sedan
Danska regeringen bidrar med miljoner till stängningen av Pusher Street på Christiania – den 6 april börjar gatan grävas upp
-
Danmark12 månader sedan
Transparency International: Danmark alltjämt minst korrupta landet i världen – Sverige på sämsta placeringen sedan mätningarna startade
-
Arbetsmarknad12 månader sedan
Nytt danskt löneavtal ger en ram på 8,8 procent under två år för 200 000 statsanställda
-
Arbetsmarknad11 månader sedan
Fler svenskar omfattas av den danska expertskatten
-
Arbetsmarknad12 månader sedan
Riksdagen röstar om id-kontrollag den 15 februari – så förbereder sig transportörerna
-
Samhälle11 månader sedan
Göteborg kan gå från sex särskilt utsatta områden till ett på tio år