Turism/kultur
Flera stora danska och svenska festivaler ställer in i år – men några hittar nya sätt att kunna genomföras utifrån restriktionerna
Roskildefestivalen, Heartland och Sweden Rock är några festivaler som ställer in sommarens evenemang med anledning av de restriktioner för publiksamlingar som har meddelats i Danmark och Sverige hittills. Men några undantag finns. World Pride i Köpenhamn och Malmö planerar att kunna genomföras både fysiskt och digitalt, meddelar festivalledningen. Flera mindre och mer nischade festivaler, som inte förutsätter att många personer samlas på ett avgränsat område, planerar också att genomföra sina evenemang, även om det är med vissa förändringar. På Amager planeras dessutom en nystartad tredagars musikfestival, Øresound, trots coronarestriktionerna.
På måndagen slöts ett avtal mellan flertalet partier i Folketinget om fortsatta regler för återöppnandet av Danmark. Beskedet ledde bland annat till att flera danska festivaler tvingades ställa in sommarens evenemang.
I Sverige ska Folkhälsomyndigheten senast den 12 maj ha tagit fram indikatorer för hur en öppning av samhället ska se ut och regeringen ska därefter ta fram en nationell plan för när coronarestriktionerna kan lättas, anpassas eller tas bort. Det skriver TT. Flera svenska festivaler har dock redan meddelat att de inte kommer att genomföras i år.
Bland andra festivalerna Roskildefestivalen och Musik i Lejet på norra Själland gav i veckan besked om att de ställer in årets festivaler och att biljetterna antingen kan återköpas eller användas för nästa års festival istället. I Sverige har bland annat har musikfestivalerna Sweden Rock i Sölvesborg och Way Out West i Göteborg meddelat att de ställer in.
Men även om många evenemang ser ut att behöva ställa in i sommar, så har en del festivaler och musikkonserter försökt hitta andra sätt för att kunna genomföras på ett smittsäkert sätt och i enlighet med restriktionerna.
World Pride planerar att genomföras
Hbtqi-evenemanget World Pride, som arrangeras 12-22 augusti genom ett delat värdskap mellan Köpenhamn och Malmö, meddelar att de fortsätter planerandet av sitt evenemang som kommer att locka deltagare från stora delar av världen.
– Med 100 dagar kvar till starten av vårt evenemang så är vi glada över att ha fått lite klarhet kring restriktionerna, men är besvikna över att så försiktiga och konservativa beslut har tagits. Under de kommande veckorna kommer vi att presentera mer detaljer kring hur vi kommer att anpassa oss till dessa regler, säger Katja Moesgaard, ordförande för Copenhagen 2021 i ett pressmeddelande.
Stadsfestivalen Malmöfestivalen mellan 6-10 augusti, med Malmö stad som arrangör, planerar också i nuläget att genomföra sitt evenemang, men inväntar vidare besked från myndigheterna.
– Just nu avvaktar vi mer information från myndigheterna och det som kommer att presenteras i maj (den 17 maj) kring hur det påverkar sommarens festival, säger Adrian Hörnquist, kommunikatör för Malmöfestivalen, i ett mejl till News Øresund.
Flera festivaler får en något ändrad form
Enligt det danska avtalet om regler för den vidare återöppningen av Danmark från i måndags, ska festivaler och större konserter utomhus få genomföras för högst 2 000 deltagare, indelade i grupper om 200 personer, mellan den 21 maj och 1 augusti. Från den 1 augusti kommer högst 5 000 personer i publiken tillåtas, indelat i grupper om 500 personer. Gränsen kan dock höjas till 10 000 personer när det värderas som ”hälsomässigt försvarligt” skriver Danmarks Radio. Krav om coronapass kommer att gälla.
Flera mindre festivaler eller evenemang, som inte förutsätter att många människor måste samlas på en liten plats planerar att genomföras, om än i ändrad form. Copenhagen Jazz Festival har beslutat att utöka antalet dagar för festivalen från 10 till 24 dagar, skriver de i ett pressmeddelande. Hx-festivalen i Helsingborg, som arrangeras av Helsingborgs stad, kommer att genomföras den 6-7 augusti men i år som ett till stora delar digitalt evenemang.
(News Øresund – Erik Ottosson)
Foto: Flickr (CC BY-ND 2.0)
Fakta: Festivaler och kulturevenemang i sommar:
Urval
Planeras att genomföras i nuläget:
Copenhagen Jazz Festival, 1-24 juli
Vi som älskar 90-talet, 24 juli, Helsingborg
Big Slap, 30-31 juli, Malmö
Ystad Sweden Jazz Festival, 4-7 augusti
Hx-festivalen, 6-7 augusti, Helsingborg
Malmöfestivalen, 6-10 augusti
Vi Elsker 90’erne, augusti, Rødovre
Øresound, 12-14 augusti, Amager
World Pride, 12-22 augusti, Köpenhamn och Malmö
Bayside Festival, 13-14 augusti, Helsingborg
Inställda festivaler och kulturevenemang:
Heartland, 27-29 maj, Egeskov på Fyn
Distortion, 2-6 juni, Köpenhamn
Sweden Rock Festival, 8-11 juni, Sölvesborg
Copenhell, 19-22 juni, Köpenhamn
Tinderbox, 24-26 juni, Odense
Roskildefestivalen, 26 juni-3 juli
Musik i Lejet, 22-24 juli, Tilsvildeleje på norra Själland
Way Out West, 11-13 augusti, Göteborg
Källor: Bland andra TV2Lorry, Sveriges Radio, Politiken
-
Samhälle31 mars, 2020
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle14 juli, 2020
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Infrastruktur23 januari, 2020
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle2 juli, 2020
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Samhälle21 maj, 2020
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle28 maj, 2020
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle8 juli, 2020
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden29 maj, 2020
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen