Connect with us

Turism/kultur

Flera stora danska och svenska festivaler ställer in i år – men några hittar nya sätt att kunna genomföras utifrån restriktionerna

Publicerad

den

Copenhagen Jazz Festival ska hållas den 1 till 24 juli i år. Foto: Flickr (CC BY-ND 2.0)

Roskildefestivalen, Heartland och Sweden Rock är några festivaler som ställer in sommarens evenemang med anledning av de restriktioner för publiksamlingar som har meddelats i Danmark och Sverige hittills. Men några undantag finns. World Pride i Köpenhamn och Malmö planerar att kunna genomföras både fysiskt och digitalt, meddelar festivalledningen. Flera mindre och mer nischade festivaler, som inte förutsätter att många personer samlas på ett avgränsat område, planerar också att genomföra sina evenemang, även om det är med vissa förändringar. På Amager planeras dessutom en nystartad tredagars musikfestival, Øresound, trots coronarestriktionerna.

På måndagen slöts ett avtal mellan flertalet partier i Folketinget om fortsatta regler för återöppnandet av Danmark. Beskedet ledde bland annat till att flera danska festivaler tvingades ställa in sommarens evenemang.

I Sverige ska Folkhälsomyndigheten senast den 12 maj ha tagit fram indikatorer för hur en öppning av samhället ska se ut och regeringen ska därefter ta fram en nationell plan för när coronarestriktionerna kan lättas, anpassas eller tas bort. Det skriver TT. Flera svenska festivaler har dock redan meddelat att de inte kommer att genomföras i år.

Bland andra festivalerna Roskildefestivalen och Musik i Lejet på norra Själland gav i veckan besked om att de ställer in årets festivaler och att biljetterna antingen kan återköpas eller användas för nästa års festival istället. I Sverige har bland annat har musikfestivalerna Sweden Rock i Sölvesborg och Way Out West i Göteborg meddelat att de ställer in.

Men även om många evenemang ser ut att behöva ställa in i sommar, så har en del festivaler och musikkonserter försökt hitta andra sätt för att kunna genomföras på ett smittsäkert sätt och i enlighet med restriktionerna.

World Pride planerar att genomföras
Hbtqi-evenemanget World Pride, som arrangeras 12-22 augusti genom ett delat värdskap mellan Köpenhamn och Malmö, meddelar att de fortsätter planerandet av sitt evenemang som kommer att locka deltagare från stora delar av världen.

– Med 100 dagar kvar till starten av vårt evenemang så är vi glada över att ha fått lite klarhet kring restriktionerna, men är besvikna över att så försiktiga och konservativa beslut har tagits. Under de kommande veckorna kommer vi att presentera mer detaljer kring hur vi kommer att anpassa oss till dessa regler, säger Katja Moesgaard, ordförande för Copenhagen 2021 i ett pressmeddelande.

Stadsfestivalen Malmöfestivalen mellan 6-10 augusti, med Malmö stad som arrangör, planerar också i nuläget att genomföra sitt evenemang, men inväntar vidare besked från myndigheterna.

Malmöfestivalen inväntar besked från myndigheterna kring coronarestriktionerna i sommar. Foto: News Øresund

– Just nu avvaktar vi mer information från myndigheterna och det som kommer att presenteras i maj (den 17 maj) kring hur det påverkar sommarens festival, säger Adrian Hörnquist, kommunikatör för Malmöfestivalen, i ett mejl till News Øresund.

Flera festivaler får en något ändrad form 
Enligt det danska avtalet om regler för den vidare återöppningen av Danmark från i måndags, ska festivaler och större konserter utomhus få genomföras för högst 2 000 deltagare, indelade i grupper om 200 personer, mellan den 21 maj och 1 augusti. Från den 1 augusti kommer högst 5 000 personer i publiken tillåtas, indelat i grupper om 500 personer. Gränsen kan dock höjas till 10 000 personer när det värderas som ”hälsomässigt försvarligt” skriver Danmarks Radio. Krav om coronapass kommer att gälla.

Flera mindre festivaler eller evenemang, som inte förutsätter att många människor måste samlas på en liten plats planerar att genomföras, om än i ändrad form. Copenhagen Jazz Festival har beslutat att utöka antalet dagar för festivalen från 10 till 24 dagar, skriver de i ett pressmeddelande. Hx-festivalen i Helsingborg, som arrangeras av Helsingborgs stad, kommer att genomföras den 6-7 augusti men i år som ett till stora delar digitalt evenemang.

(News Øresund – Erik Ottosson)

Foto: Flickr (CC BY-ND 2.0)

 

Fakta: Festivaler och kulturevenemang i sommar:

Urval

Planeras att genomföras i nuläget:
Copenhagen Jazz Festival, 1-24 juli
Vi som älskar 90-talet, 24 juli, Helsingborg
Big Slap, 30-31 juli, Malmö
Ystad Sweden Jazz Festival, 4-7 augusti
Hx-festivalen, 6-7 augusti, Helsingborg
Malmöfestivalen, 6-10 augusti
Vi Elsker 90’erne, augusti, Rødovre
Øresound, 12-14 augusti, Amager
World Pride, 12-22 augusti, Köpenhamn och Malmö
Bayside Festival, 13-14 augusti, Helsingborg

Inställda festivaler och kulturevenemang:
Heartland, 27-29 maj, Egeskov på Fyn
Distortion, 2-6 juni, Köpenhamn
Sweden Rock Festival, 8-11 juni, Sölvesborg
Copenhell, 19-22 juni, Köpenhamn
Tinderbox, 24-26 juni, Odense
Roskildefestivalen, 26 juni-3 juli
Musik i Lejet, 22-24 juli, Tilsvildeleje på norra Själland
Way Out West, 11-13 augusti, Göteborg

Källor: Bland andra TV2Lorry, Sveriges Radio, Politiken

Läs mer

Få vårt nyhetsbrev

Aktuella nyheter

Arbetsmarknad18 juni, 2021

Mer än 5 000 danska sjuksköterskor går i strejk från lördag i protest mot låga löner

På lördag utlöses en strejk i Danmark som omfattar var tionde sjuksköterska i Danmark i kommuner och regioner i hela...

Infrastruktur18 juni, 2021

Öresundsfrågor, gränser och gröna lösningar debatterades på Folkemødet

Folkemødet i Allinge på Bornholm genomförs i begränsad form med en del publik på plats. En hel del samtal och...

Samhälle17 juni, 2021

Region Själland räknar med miljardvinst till följd av Fehmarn Bält-förbindelsen

En större arbetsmarknadsregion i och med kortare restider, bättre möjlighet att locka till sig kvalificerad arbetskraft från utlandet, en utökad...

Arbetsmarknad17 juni, 2021

Omställning krävs på den svenska arbetsmarknaden

Trots vissa positiva tendenser på den svenska arbetsmarknaden varnar Arbetsförmedlingen för att den ovanligt höga långtidsarbetslösheten kommer att bita sig...

Infrastruktur17 juni, 2021

Fehmarn Bält-projektets danska tunnelfabrik kan göras permanent

En politisk majoritet i Folketinget föreslår att tunnelfabriken som ska uppföras vid Rödbyhamn på Lolland, där betongelementen till Fehmarn Bält-förbindelsen...

Samhälle17 juni, 2021

Nya mottagningar för långtidscovid öppnas i Skåne

Många som har varit sjuka i covid-19 blir inte helt återställda, utan kan uppleva symptom som trötthet, andningsbesvär och hjärtklappning...

Samhälle17 juni, 2021

Fortsatt gratis covid 19-tester för gränspendlare

Region Skåne erbjuder fortsatt gratis covid 19-tester för gränspendlare, studenter och andra som verkar över Öresund, skriver regionen i ett...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.