Okategoriserade
Finansieringen av ESS klar – Tyskland betalar 1,8 miljarder


På fredagen blev ESS finansiering klar sedan Tyskland gått med på att betala 1,8 miljarder kronor. Men redan i mitten av juni påbörjades markarbetena till ESS i utkanten av Lund (bilden). Det formella första spadtaget väntas dröja till efter valet. Foto: News Øresund – Johan Wessman
Bygget av forskningsanläggningen ESS i Lund med datacenter i Köpenhamn kan påbörjas. Tyskland har gått med på att betala 1,8 miljarder kronor av byggkostnaden och därmed är 97,5 procent av finansieringen klar. Det meddelade Sveriges utbildningsminister Jan Björklund på fredagen vid en presskonferens i Visby.
– Jag var ganska pessimistisk stundtals och det har berott på finanskrisen. Vi har förhandlat hårt och länge och inte gett oss och nu är vi framme, sade Jan Björklund i samband med presskonferensen.
ESS kommer att bli världens största neutronforskningsanläggning när den står klar. Jan Björklund liknar betydelsen av ESS med beslutat om att bygga Öresundsbron.
Den senaste tiden har Danmarks chefsförhandlare Bo Smith varit mycket optimistisk om ESS-förhandlingarna och till News Øresund berättade han redan för en vecka sedan att han trodde på ett avslut innan semestern. Så blev det.
Ett tecken på optimismen var att markarbetena till ESS-bygget påbörjades redan i mitten av juni. Målet är att ESS ska invigas 2019 och det officiella första spadtaget väntas ske efter det svenska valet den 14 september. (News Øresund)
Fakta: 97,5 procent av ESS finansiering klar
Att bygga neutronforskningsanläggningen European Spallation Source (ESS) i Lund med datacenter i Köpenhamn beräknas kosta de europeiska skattebetalarna 1,84 miljarder euro. Sverige har lovat betala 35 procent och Danmark 12,5 procent av den kostnaden. Hittills har 13 av de 17 värd- och partnerländerna – Sverige, Danmark, Storbritannien, Frankrike, Italien, Spanien, Polen, Ungern, Schweiz, Norge, Tjeckien och Estland – utlovat pengar och bygghjälp.
De 17 partnerländerna bakom ESS: Sverige (värdland), Danmark (värdland), Estland, Frankrike, Island, Italien, Lettland, Litauen, Nederländerna, Norge, Polen, Spanien, Schweiz, Storbritannien, Tjeckien, Tyskland, Ungern
Hittills utlovad finansiering:
Sverige: 35 procent
Danmark: 12,5 procent
Tyskland: 11 procent
Storbritannien: 10 procent
Frankrike: 8 procent
Italien: 6 procent
Spanien: 5 procent
Schweiz: 3,5 procent
Norge: 2,5 procent
Poland: 2 procent
Ungern: 1,5 procent
Tjeckien: 0,3 procent
Estland: 0,25 procent
Återstår: 2,5 procent av finansieringen diskuteras just nu med Nederländerna, Lettland och Litauen. Även Island återstår.
-
Samhälle31 mars, 2020
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle14 juli, 2020
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Infrastruktur23 januari, 2020
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle2 juli, 2020
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Samhälle21 maj, 2020
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle28 maj, 2020
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle8 juli, 2020
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden29 maj, 2020
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen