Connect with us

Forskning

ESS datacenter invigt på forskningspark i Köpenhamn

Publicerad

den

Cobis ESS datacenter 20160826 webb

Om drygt tio år kommer 60-70 personer kommer att arbeta på ESS datacenter i Köpenhamn. Främst går arbetet ut på att utveckla mjukvara för att hantera datan från experimenten vid neutronforskningsanläggningen i Lund. Foto: News Øresund – Anna Palmehag

På datacentret i Köpenhamn ska 60-70 personer göra den enorma mängden data från neutronforskningsanläggningen ESS i Lund förståelig. I dag invigdes centret, som placerats på forskningsparken Cobis, nära både Köpenhamns universitet och life science-forskningen på Rigshospitalet.

Både Sverige och Danmark är värdländer för den europeiska forskningsanläggningen ESS (European Spallation Source). Själva anläggningen håller på att byggas strax utanför Lund, medan datacentret alltså placerats i centrala Köpenhamn. I sitt invigningstal liknade Danmarks forskningsminister Ulla Tørnæs (Venstre) det skämtsamt med att Lund har musklerna medan Köpenhamn står för hjärnan. Hon betonade vikten av samarbete och betydelsen av övriga stora forskningsanläggningar i närheten.
– Med ESS, dess datacenter i Köpenhamn, Max IV i Lund, samt Xfel och Petra III i Hamburg skapas ett unikt kluster av forskningsanläggningar – och Danmark ligger precis i mitten, sade ministern.

Valet att placera datacentret ESS Data Management and Software Centre (DMSC) i Cobis lokaler var ganska lätt, menar dess chef Mark Hagen.
– Vi tittade på många platser. Det här ligger nära Köpenhamns universitet och inte alltför långt från DTU. Utöver att det var det kommersiellt bästa erbjudandet är atmosfären trevlig och vi omges av företag med entusiastiska människor. Det är viktigt, säger han till News Øresund.

Flyttlasset har gått under sommaren, men arbetet för att skapa mjukvara som tolkar resultaten från experimenten vid ESS har redan pågått länge och än så länge arbetar 22 personer vid datacentret. När själva forskningsanläggningen öppnar ska de anställda vid DMSC dessutom hjälpa och guida gästforskare att använda mjukvaran.
– Vårt mål är att utveckla mjukvara så att analysen kan ske direkt i dataöverföringen, säger Mark Hagen. (News Øresund – Anna Palmehag)

Fakta/ ESS
European Spallation Source (ESS) är ett europeiskt samarbetsprojekt för att bygga en neutronforskningsanläggning som blir upp till hundra gånger mer kraftfull än dagens anläggningar. Tolv länder är fullvärdiga medlemmar: Danmark, Estland, Frankrike, Italien, Norge, Polen, Schweiz, Storbritannien, Sverige, Tjeckien, Tyskland och Ungern, medan Belgien, Nederländerna och Spanien har observatörsstatus. Sverige och Danmark är värdländer.

Forskningsanläggningen i Lund kommer att öppna för forskare år 2023.

En optisk fiberkabel kommer att transportera datamängderna – uppemot 11 petabyte per år – mellan forskningsanläggningen och datacentret.

Källa: ESS

Läs mer

Få vårt nyhetsbrev

E-postadress

Aktuella nyheter

IT / mobiltelefoni25 mars, 2024

Mobilbetalningar blir möjliga före sommaren mellan Danmark, Norge och Finland

Norska Vipps och danska MobilePay, som även finns i Finland, har nu integrerats tillräckligt för att det ska bli möjligt...

Samhälle27 mars, 2024

Ökat intresse för säkerhetsbranschen bland svenska studenter

Intresset för karriärer inom nationell säkerhet ökar markant bland svenska studenter enligt en nyligen genomförd undersökning av undersökningsbolaget Universum som Dagens...

IT / mobiltelefoni25 mars, 2024

Trög mobilmarknad får Ericsson att varsla 1 200 anställda i Sverige

Telekomtillverkaren Ericsson varslar 1 200 av de cirka 14 500 anställda i Sverige med hänvisning till den utmanande mobilnätsmarknaden. Den...

Arbetsmarknad25 mars, 2024

Bidragsberoendet fortsätter att minska i Sverige

Sedan 1990-talet har aldrig så få personer i Sverige försörjts med sociala ersättningar och bidrag. Under 2023 minskade antalet personer...

Samhälle25 mars, 2024

Billigare tågresor över sundet under Eurovisionveckan

Det kommer att gå att resa obegränsat till och från Köpenhamn och inom Skåne under åtta dagar för 700 svenska...

Fastighet22 mars, 2024

Antalet danska sommarstugeägare i Sverige fortsätter minska

I fjol ägdes 9 645 fritidshus i Sverige av danskar. Det utgör en minskning med två procent jämfört med 2022 och...

Näringsliv22 mars, 2024

EQT-ägda danska Molslinjen kräver att upphandlingen av färjetrafiken till Gotland görs om

Svenska riskkapitalbolaget EQT har sedan 2021 byggt upp rederikoncernen Nordic Ferry Infrastructure med danska Molslinjen och norska Torghatten. Nästa steg...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.