Danmark
Ambulanstransporter till Danmark stoppades vid gränsen
UPPDATERAD 200608. Två gånger under coronakrisen har den danska polisen försvårat för svenska ambulanser att transportera hem danska invånare som fått vård i Skåne, trots att det både finns en nordisk konvention och ett regionalt avtal som tillåter detta. Nu varnar landshövdingen i Skåne för att polisens regler kan hindra även akuta ambulanstransporter över gränsen.
Enligt ett samarbetsavtal mellan akutsjukvården i Region Skåne och Region Hovedstaden kan skånska ambulanser köra akutfall till sjukhus i Region Hovedstaden och vice versa. Det kan bland annat handla om patienter som behöver intensivvård eller tryckkammare, eller om förlossningar.
Men frågan är om detta är möjligt nu när Danmark stängt gränsen för svenskar som inte har giltiga skäl att åka in i Danmark. Frågan har aktualiserats av två fall då skånska ambulanstransporter stoppats från att transportera hem danska invånare som vårdats i Sverige – en gång till Bornholm och en gång över Öresundsbron. I båda fallen har ambulanserna så småningom fått fortsätta in i Danmark, men det har enligt informationstjänsten Øresunddirekt tagit lång tid och krävts att många personer involverats.
Øresunddirekt har varit i kontakt med dansk polis, som gett besked om att varje skånsk ambulans som korsar gränsen för att transportera hem en dansk invånare måste ha med sig ett avtal eller annan dokumentation som visar på rätten att genomföra en ambulanstransport över gränsen.
Gäller det ett akut fall ska det mottagande sjukhuset i Region Hovedstaden meddela gränspolisen att det kommer en akuttransport som ska korsa gränsen.
Detta får kritik från Skånes landshövding Annelie Hulthén och Øresunddirekts verksamhetsansvariga Sandra Forsén, som anser att den danska polisen borde vara insatt i den nordiska konventionen om social trygghet som ställer krav på de nordiska länderna att transportera hem nordiska invånare som vårdats eller insjuknat i ett annat nordiskt land, utan att varje ambulans har ett avtal med sig. Dessutom ser de problem med att ett danskt sjukhus måste kontakta polisen och riskera att sitta i telefonkö för att föranmäla en akuttransport.
– Då ska kanske en eller två personer vid det mottagande sjukhuset engageras i den administrationen. Alla som jobbar på sjukhuset måste också veta att de är tvungna att ringa ett samtal. Det krävs helt enkelt upparbetade rutiner, och frågan är hur dessa fungerar och är anpassade nu när vi har en gränskontroll i Danmark, säger Sandra Forsén till News Øresund.
News Øresund – Anna Palmehag
-
Samhälle5 år sedan
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle4 år sedan
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Infrastruktur5 år sedan
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle4 år sedan
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Samhälle5 år sedan
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle5 år sedan
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle4 år sedan
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden5 år sedan
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen