IT / mobiltelefoni
AI-kommissionen presenterar 75 åtgärder för att stärka Sveriges AI-kompetens

AI utvecklingen går framåt, men i Sverige går den inte tillräckligt snabbt, det konkluderar AI-kommissionen i rapporten Färdplan för Sverige som publicerades under tisdagen. AI-kommissionen menar att för att AI-utvecklingen ska kunna ta fart i Sverige behöver AI integreras på bred front i samhället, enskilda insatser är inte tillräckliga. För att lyckas med detta presenterar kommissionen 75 förslag på åtgärder som ska stärka den svenska utvecklingen.
För snart ett år sedan tillsatte den svenska regeringen AI-kommissionen som fick i uppdrag att utreda hur Sveriges användning av artificiell intelligens (AI) kan stärkas. Under tisdagens pressträff betonade Carl-Henrik Svanström, AI-kommissionens ordförande, att Sverige redan halkat efter och att ”vi behöver sätta fart” – vilket också var anledningen till att kommissionen presenterade sin rapport drygt sju månader innan utsatt deadline.
– AI har stor potential att förbättra välfärden, höja kvaliteten i myndigheternas tjänster och stärka Sveriges konkurrenskraft. Vi ska vara ledande när det kommer till utveckling och användning av AI, säger civilminister Erik Slottner (KD) under pressträffen.
Kommissionen betonar dock att, till skillnad från vid tidigare teknikskiften, har Sverige inte varit ledande när det kommer till AI. Bland annat pekar kommissionen på att Sverige under de senaste åren tappat tio placeringarna i Tortosie Medias ranking Global AI, som mäter länders AI utveckling. Med en 25:e placering hamnar Sverige bakom både Finland (15:e plats) och Danmark (22:e plats).
För att öka den svenska konkurrenskraft menar kommissionen att Sverige behöver en omfattande AI strategi och lämnar med rapporten över 75 förslag på åtgärder som bör vidtas. Sammanlagt beräknas förslagen kosta omkring 16,7 miljarder svenska kronor.
Bland annat vill man stärka den svenska forskningsmiljön genom att inrätta nationella forskarskolor inom AI, där en ämnesspecifik utbildning kombineras med AI-kunskap. En rimlig målsättning, menar kommissionen, är att utbilda 600 doktorer med AI-kompetens under de kommande 10 åren. Därutöver förslår kommissionen att en särskild ”task force” inrättas vid statsrådsberedningen som ska bevaka utvecklingen och se till att nödvändiga åtgärder utförs.
(News Øresund)
-
Danmark3 månader sedan
Från och med 1 januari 2025 är det återigen förbjudet att flagga med utländska flaggor i Danmark – de nordiska flaggorna och Tysklands undantas
-
Infrastruktur10 månader sedan
Nya tåg och ny operatör på gång för Skånetrafiken – som ständigt jobbar med punktligheten
-
Norden9 månader sedan
Möjligt att betala med mobilen över Öresund när Vipps lanseras i Sverige i höst
-
Danmark11 månader sedan
400-åriga renässansbyggnaden Børsen i Köpenhamn brann ned till hälften – röster höjs för att bygga upp den igen
-
Infrastruktur9 månader sedan
Klart hur en Öresundsmetro skulle ansluta till Malmö
-
IT / mobiltelefoni12 månader sedan
Mobilbetalningar blir möjliga före sommaren mellan Danmark, Norge och Finland
-
Samhälle11 månader sedan
Konjunkturen i Öresund: sysselsättningen stiger fortsatt i Danmark och inflationen i Sverige föll mer än väntat
-
Samhälle12 månader sedan
Tusentals tyskar flyttar till Sverige – ”Schwedenhaus” ny hashtag på sociala medier