IT / mobiltelefoni
AI-kommissionen presenterar 75 åtgärder för att stärka Sveriges AI-kompetens
AI utvecklingen går framåt, men i Sverige går den inte tillräckligt snabbt, det konkluderar AI-kommissionen i rapporten Färdplan för Sverige som publicerades under tisdagen. AI-kommissionen menar att för att AI-utvecklingen ska kunna ta fart i Sverige behöver AI integreras på bred front i samhället, enskilda insatser är inte tillräckliga. För att lyckas med detta presenterar kommissionen 75 förslag på åtgärder som ska stärka den svenska utvecklingen.
För snart ett år sedan tillsatte den svenska regeringen AI-kommissionen som fick i uppdrag att utreda hur Sveriges användning av artificiell intelligens (AI) kan stärkas. Under tisdagens pressträff betonade Carl-Henrik Svanström, AI-kommissionens ordförande, att Sverige redan halkat efter och att ”vi behöver sätta fart” – vilket också var anledningen till att kommissionen presenterade sin rapport drygt sju månader innan utsatt deadline.
– AI har stor potential att förbättra välfärden, höja kvaliteten i myndigheternas tjänster och stärka Sveriges konkurrenskraft. Vi ska vara ledande när det kommer till utveckling och användning av AI, säger civilminister Erik Slottner (KD) under pressträffen.
Kommissionen betonar dock att, till skillnad från vid tidigare teknikskiften, har Sverige inte varit ledande när det kommer till AI. Bland annat pekar kommissionen på att Sverige under de senaste åren tappat tio placeringarna i Tortosie Medias ranking Global AI, som mäter länders AI utveckling. Med en 25:e placering hamnar Sverige bakom både Finland (15:e plats) och Danmark (22:e plats).
För att öka den svenska konkurrenskraft menar kommissionen att Sverige behöver en omfattande AI strategi och lämnar med rapporten över 75 förslag på åtgärder som bör vidtas. Sammanlagt beräknas förslagen kosta omkring 16,7 miljarder svenska kronor.
Bland annat vill man stärka den svenska forskningsmiljön genom att inrätta nationella forskarskolor inom AI, där en ämnesspecifik utbildning kombineras med AI-kunskap. En rimlig målsättning, menar kommissionen, är att utbilda 600 doktorer med AI-kompetens under de kommande 10 åren. Därutöver förslår kommissionen att en särskild ”task force” inrättas vid statsrådsberedningen som ska bevaka utvecklingen och se till att nödvändiga åtgärder utförs.
(News Øresund)
-
Samhälle5 år sedan
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle4 år sedan
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Infrastruktur5 år sedan
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle4 år sedan
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Samhälle5 år sedan
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle5 år sedan
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle4 år sedan
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden5 år sedan
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen