Connect with us

Turism/kultur

Kulturtips: 10 sommarutflykter på Själland

Publicerad

den

Lady Gaga, Paul McCartney och Timbuktu är några av de artister som uppträder på danska scener i sommar. News Øresund tipsar om 10 kulturupplevelser du inte får missa.

Bruce Springsteen i fugleperspektiv

Foto: Roskildefestivalen – Lars Just/Polfoto.

1. Social festival med kända namn
Paul McCartney, Muse og Nicki Minaj är några av huvudnamnen på årets Roskildefestival. Nordens största musikfestival pågår i åtta dagar, men programmet startar på allvar den första juli. Ungefär 4 procent av Roskildefestivalens besökare är från Sverige, men bandbokarna satsar ofta på svenska artister. I år spelar First Aid Kit, Timbuktu, Thåström och Veronica Maggio på festivalen, men också Malmö-sångerskan Alice Boman och det nya stjärnskottet Seinabo Sey. Roskildefestivalen handlar inte bara om musik. Evenemanget har en social profil och satsar mycket på hållbarhet. 31 000 frivilliga engagerar sig i festivalen och all vinst doneras till välgörenhet.
Roskildefestivalen. 1–4 juli.

2. Flera versioner av Hamlet
Tack vare berättelsen om prins Hamlet på Kronborgs slott har Helsingör en särskild koppling till Shakespeare. Redan 200 år efter den stora dramatikerns död började man sätta upp Shakespeare-pjäser på slottet. Numera har Kronborg en egen Shakespeare-festival i augusti månad och man samarbetar ofta med utländska teatersällskap. I år är det Staatschauspiel Dresden som gör ett gästspel med sin uppsättning av ”Hamlet”. Som tidigare år satsar Shakespeare-festivalen också på utomhusbio. Den här gången visas ”Köpmannen i Venedig” med Al Pacino i huvudrollen som Shylock.
Shakespeare Festival. Hamletscenen, Kronborgs slott, Helsingör. 1–4 augusti.

Foto: Copenhagen Jazz Festival – Niels Jørgen Steen.

3. Köpenhamn fylls av jazz
Copenhagen Jazz Festival är ett av Danmarks största musikevenemang. Under tio dagar fylls staden med jazz. Det ordnas mer än 1 000 olika konserter på allt från jazzklubbar och kulturhus till kaféer och utomhusscener. Totalt brukar cirka 250 000 personer ta del av programmet, vilket gör festivalen till en av Europas största. Programmet innehåller de flesta inriktningar. Det finns storband och klassiska jazztrios, men också nyskapande modern jazz. Festivalen har till exempel bokat den unga amerikanska trumpetaren Ambrose Akinmusire och bjuder också på en ”totalupplevelse” med den tyska ljudkonstnären Felix Kubin. Som huvudnamn på affischen presenteras det svenska jättebandet Fire! Orchestra. Bandet är en supergrupp bestående av 28 nyckelpersoner från den svenska jazzscenen. Initiativtagaren Mats Gustafsson spelar bland annat med Mariam Wallentin, Goran Kajfes, Anna Högberg, Elin Larsson och Jonas Kullhammar.
Copenhagen Jazz Festival. 3–12 juli.

4. Litteraturens stjärnor möts på Louisiana
Förra året möttes de litterära giganterna Joyce Carol Oates och Margaret Atwood i Humlebæk. Den relativt nystartade litteraturfestivalen Louisiana Literature har höga ambitioner och flera internationella bästsäljarförfattare har redan gästat evenemanget. Årets festival börjar den 20 augusti och pågår i tre dagar. Om man vill uppleva sommarutställningen får man planera in ytterligare ett besök på museet. Till och med den 16 augusti visas 30 bilder av Peter Doig. Den skotska konstnären är världsberömd för sina drömska landskap, men också för de hutlösa priser som hans verk går för på internationella konstauktioner.
Louisiana Literature: 20-23 augusti.
Peter Doig. Louisiana, Humlebæk: 17 april–16 augusti.

Tribadernas_natt_Bjarne_Staehr

Foto: Grønnegårds Teatret – Bjarne Staehr.

5. Friluftsteater mitt i Köpenhamn
Grønnegårds Teatret spelar sommarteater mitt i Köpenhamn. I grönskan bakom Designmuseet och Odd Fellow Palæet skapas det utomhusföreställningar, där besökarna kan kombinera en teaterupplevelse med en trevlig picknick. I år spelas P.O. Enquists pjäs ”Tribadernas natt” och Molière-komedin ”Den inbillade sjuke”. Sommarens familjeföreställning är H.C. Andersen-hyllningen ”Det var en gång en gång”.
Grønnegårds Teatret. 26 juni–22 augusti.

6. Lev som en viking
Sagnlandet Lejre är ett friluftsmuseum, där besökarna själv får uppleva hur det var att leva förr i tiden. Arkeologerna har rekonstruerat miljöer från stenåldern, järnåldern, vikingatiden och 1800-talet. Gårdarna är små lantbruk med odlingar och tidstypiska husdjur, medan bostäderna befolkas av riktiga familjer. Sagnlandets pedagogik bygger på deltagande och därför kan man ansöka om att få tillbringa några dagar i den historiska miljön. Besökarna får äta gammaldags mat och delta i vardagssysslorna. Under sommaren ordnas det ett stort antal aktiviteter. Man kan till exempel följa med ut och mata djuren eller hälsa på hos krukmakaren.
Sagnlejret Lejre. Lejre kommune.

Mons_klint

Foto: News Øresund.

7. Dinosaurieön Møn
Møn är en liten ö utanför den själländska kusten. Den är känd för sina fina badstränder, men också för en unik flora och fauna. På Møn hittar man djur och växter som inte finns någon annanstans i Danmark. Huvudattraktionen är den 128 meter höga klinten som stupar ut i havet. Klippkanten lyser vit, eftersom Møn är skapad av krita. Ön bildades under Krita-perioden, då dinosaurierna fortfarande levde på jorden. På Geocenter Møns Klint kan man följa 70 miljoner år av utveckling och lära sig mer om det tropiska hav som då täckte Danmark. Museet har också en biosalong, där man kan se 3D-filmer med samma tema.
Geocenter Møns Klint. Borre, Møn.

8. Lady Gaga besöker Tivoli
Fredagsrock på Tivoli är en kär sommartradition för många köpenhamnare. Oftast är det inhemska artister som spelar på utomhusscenen Plænen, men i år har parken tagit ett rejält kliv upp när det gäller konsertbokningar. Plötsligt innehåller programmet inte bara danska popband och rappare utan också världsstjärnor som Lady Gaga, Elton John och Snoop Dogg. De flesta konserter ingår i entrébiljetten, men de största kräver specialbiljetter.
Fredagsrock på Tivoli. Varje fredag hela sommaren.
Lady Gaga & Tony Bennett. 8 juli.

Sofartsmuseet

Foto: News Øresund.

9. Det stormar på sjöfartsmuseet
Helsingörs nya sjöfartsmuseum har fått mycket uppmärksamhet sedan det invigdes av drottningen hösten 2013. Museet har en ovanlig arkitektur, eftersom det ligger under markytan i en gammal torrdocka. Museet for Søfart tar upp olika aspekter av handel och sjöfart, men sommarens specialutställning är helt inriktad på stormar. Interaktiva upplevelser blandas med vittnesmål från människor som har upplevt, och överlevt, stormar. Det visas också historiska föremål såsom en livboj från ”Grönlands Titanic”. M/S Hans Hedtoft var ute på sin jungfrufärd 1959 när det blåste upp. Precis som Titanic hade fartyget kallats osänkbart, men den moderna konstruktionen var inte stark nog för att klara en krock med ett isberg. Fartyget sjönk utanför Grönlands kust och det enda som hittades efteråt var en livboj.
Storm. Museet for Søfart. Helsingør. 25 juni–10 april.

10. Underjordisk konstupplevelse
Cisternerna i Köpenhamn är ingen vanlig konsthall. Den underjordiska utställningslokalen ligger i ett före detta vattenmagasin och de kalla fuktiga rummen ger en ovanlig inramning till glaskonst och skulpturer. Årets sommarutställning är skapad av den svenskdanska konstnären Ingvar Cronhammar. Han har fyllt golvet med vatten och låter publiken ta sig fram på gångbrädor. Vattenspeglarna reflekterar ljuset och skapar en spännande visuell miljö som förstärks av Martin Halls nykomponerade bakgrundsmusik. Cisternerna ligger i Søndermarken, nära Zoo och Fredriksbergs Have.
Cisternerene. Søndermarken, Köpenhamn. 3 mars–29 november.

(News Øresund – Emilia Söelund)

Läs mer

Få vårt nyhetsbrev

Aktuella nyheter

Arbetsmarknad15 oktober, 2021

Rekordstor arbetskraftsbrist i Danmark och historiskt låg arbetslöshet

Efter återöppningen av samhället i Danmark har det funnits ett stort behov av arbetskraft och flera branshcer upplever brist. Danmarks...

Arbetsmarknad14 oktober, 2021

Arbetslösheten i Sverige sjunker – arbetskraftsbristen allt tydligare

I slutet av september hade den svenska arbetslösheten sjunkit till 7,5 procent från 9,0 procent samma månad ifjol. I Skåne...

Arbetsmarknad15 oktober, 2021

Malmös kommunalråd: Återstarten efter pandemin ger kraft till mer Öresundssamarbete

Gränshinder måste lösas och många parter sluta upp för att skapa större möjligheter att arbeta över Öresund. Det var Sedat...

Arbetsmarknad14 oktober, 2021

Köpenhamns arbetsmarknadsborgmästare ber danska transportministern om fler Öresundståg

Cecilia Lonning-Skovgaard (V), borgmästare för arbetsmarknad i Köpenhamn, har skickat ett brev till danska transportministern Benny Engelbrecht (S) där hon...

Infrastruktur15 oktober, 2021

Öresundstågen går åter var tionde minut över Öresund under rusningstid från december

Skånetrafiken och DSB inför återigen tiominuterstrafik över Öresundsbron i rusningstid från och med den 11 december, som en följd av...

Arbetsmarknad14 oktober, 2021

3 000 nya arbetstillfällen i Skellefteå ­– skåningar erbjuds jobb

I ett samarbete mellan Malmö stad och EU-projektet Relocate, som drivs av Region Västerbotten tillsammans med Northvolt och Skellefteå kommun,...

Danmark15 oktober, 2021

Danskt regeringsutspel: ny nationell arkitekturpolitik ska tas fram

Danmarks regering kommer inom kort att tillsätta en expertgrupp som ska ta fram en ny nationell arkitekturpolitik, som ska fungera...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.