Connect with us

Infrastruktur

Uppdaterat avtal kan ge Öresundståg AB en ny roll framöver

Publicerad

den

Maria Holmgren är nytillträdd vd på Öresundståg AB. I vår väntas ägarna ta beslut om ett nytt samverkansavtal som kan påverka bolagets roll framöver. Foto: News Øresund – Jenny Andersson

Ett nytt samverkansavtal mellan de sex länstrafikbolag som äger Öresundståg AB väntas ge bolaget en mer strategisk roll. Fler operativa ansvarsuppgifter kan då läggas ut på ägarna. Efter sommaren flyttas kontoret från Malmö till Hässleholm där även Skånetrafikens finns och den nya underhållsdepån byggs.

Öresundståg AB är tillsammans med ägarna, sex sydsvenska länstrafikbolag, beställare av Öresundstågstrafiken på svensk sida sundet. Länstrafikbolagen har under ett par års tid arbetat med att ta fram ett nytt samverkansavtal för bolaget. I det regleras vad bolaget ska göra och vilken roll det ska ha framöver.

–  Det var dags att uppdatera det nuvarande avtalet som antogs 2009 och lite grann har tjänat ut sitt syfte utifrån hur dagsläget ser ut. Bolaget kommer att få en mer övergripande och strategisk roll än tidigare. Bolaget får också ett tydligare ansvar för de operativa frågorna, men därmed inte sagt att bolaget måste utföra dem själv, säger Maria Holmgren, nytillträdd vd på Öresundståg AB, till News Øresund.

Ett exempel på arbetsfördelningen är uppföljningen av trafiken och den upphandlade operatörens leverans som till viss del redan idag sköts av Skånetrafiken enligt ett avtal med Öresundståg AB. I mars ställde sig bolagets styrelse bakom förslaget till ett nytt samverkansavtal och det nya avtalet väntas gälla från bolagets stämma i maj, förutsatt att beslut har tagits i alla länen innan dess.

Efter sommaren flyttar Öresundståg AB sitt kontor från Malmö till Hässleholm. Det nya kontoret kommer att ligga i samma hus som Skånetrafiken sitter idag. Det renoveras just nu för att även innefatta Skånetrafikens nya beställningscentral för serviceresor.

– Några av grunderna till att vi flyttar till Hässleholm är den nya underhållsdepån för Öresundstågen som byggs där och vår närmare samverkan med Skånetrafiken, säger Maria Holmgren.

Stefan Svalö (S), ordförande i Öresundståg AB och ordförande för Region Skånes kollektivtrafiknämnd. Foto: News Øresund – Mandus Örarbäck

Stefan Svalö (S), ordförande i Öresundståg AB och ordförande för Region Skånes kollektivtrafiknämnd, är inne på samma linje.

– Skåne är den största ägaren så det är därför vi flyttar till Hässleholm och koncentrerar verksamheten på samma ställe, säger han.

Förändringarna i Öresundståg AB kommer även att märkas i antalet anställda i bolaget. Som mest har bolaget haft åtta-nio medarbetare.

– Nu är inte samverkansavtalet beslutat, men vi kommer sannolikt inte att bli fler än vi har varit utan snarare färre eftersom vi kommer att köpa vissa tjänster från ägarna, säger Maria Holmgren.

Flera tidigare medarbetare på Öresundståg AB har under de senaste åren gått till privata trafikoperatörer. Just nu är de sex medarbetare på Öresundståg AB, varav två ska sluta.

– Så är det i den här branschen. Medarbetarna är intressanta på marknaden, det är många som söker kompetenser kring trafik, säger Maria Holmgren.

Det finns flera delar i Öresundstågstrafiken som ägarna arbetar för att förbättra, berättar Stefan Svalö.

– Vi vill utveckla trafiken på ett bra sätt. Bland annat ser vi över ett bredare utbud, att starta upp ny trafik på andra håll. Vill vi se hela och rena tåg som kommer i tid. Vi har bekymmer med att vi har för många tåg på verkstan, det jobbar vi med och ser med tillförsikt på den nya depån. Att få bra leverans av underhåll, få bort klotter, att toaletter och klimatanläggningar fungerar. Vi jobbar även stenhårt med att få wifi på plats, säger han.

Maria Holmgren har tidigare varit ställföreträdande trafikdirektör på Skånetrafiken och började sin tjänst som vd på Öresundståg AB för snart en månad sedan. Hon ser stor potential för att kunna öka resandet och nöjdheten i Öresundstågstrafiken framöver.

– Dels med det nya trafikavtalet som kommer att ge bättre kvalitet i driften, och dels med depån som kommer att höja kvaliteten på fordonen. Det är en jättestor investering i depån och upprustningen av fordonen. Det satsas enormt mycket på tågsystemet framåt, säger hon.

(News Øresund – Jenny Andersson & Mandus Örarbäck)

Läs mer:

Nu väljs aktörerna som får tävla om Öresundstågen från 2020

Ökat resande lockar internationella aktörer till nya upphandlingen av Öresundstågen

Läs mer

Få vårt nyhetsbrev

E-postadress

Aktuella nyheter

Danmark18 april, 2024

Innovation blir kärnverksamhet på Rigshospitalet

Efter att det senaste decenniet arbetat med ”innovation” mer och mer ingår det sedan förra året i kärnverksamheten på det...

Hållbarhet17 april, 2024

Naturvårdsverket: Sverige kommer inte att nå varken nationella klimatmål eller EU-målen med nuvarande politiska beslut

Naturvårdsverket analyserar varje år Sveriges förutsättningar för att nå de uppställda klimatmålen. Årets genomgång visar att avståndet till de nationella...

Infrastruktur17 april, 2024

Behov av ökat nordiskt samarbete inom transport och infrastruktur enligt ny rapport

Det behövs radikala förbättringar inom transportsektorn för att nå visionen om att göra Norden till världens mest hållbara och integrerade...

Norden17 april, 2024

Nära och enigt nordiskt försvarssamarbete lyftes i panelsamtal på svenska ambassaden

Det är naturligt och positivt att de nordiska länderna och även Baltikum samarbetar närmare i försvarsfrågor inom Nato, menade nordiska...

Danmark11 april, 2024

Pendlare längs Kystbanen upprörda över längre restid: ”Varför var det så viktigt att klippa bort Sverige?”

Pendlare längs Kystbanen, som utgörs av de fem kommunerna Helsingör, Fredensborg, Rudersdal, Hørsholm och Gentofte, har de senaste åren fått...

Samhälle11 april, 2024

Fler än på tio år flyttade från Östdanmark till Skåne i fjol

För andra året i rad ökade antalet flyttar från Östdanmark till Skåne under 2023 och med 1 642 flyttar ligger nu...

Danmark11 april, 2024

Danske Regioner hämtar inspiration från Skåne när det gäller biljettpriser och zonindelning i kollektivtrafiken

Skånes biljettaxor och zonindelning är förebilden när Danske Regioner ska övergå till digitala biljettsystem och samtidigt vill öka resandet med...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.