Connect with us

Arbetsmarknad

Tusentals danskar får lämna Postnord efter miljardförlust – var tredje anställd är garanterad tre årslöner vid uppsägning

Publicerad

den

2016 innebar miljardförluster för Postnord och nu tvingas tusentals danska medarbetare lämna. Foto: News Øresund

Postnord redovisade under fredagen en förlust på nästan 1,6 miljarder svenska kronor under 2016. Företaget som ägs gemensamt av den svenska och danska staten meddelar nu att det krävs stora nedskärningar och omställningar i den danska verksamheten. Men nedskärningarna är dyra – en tredjedel av de anställda i Danmark får tre årslöner om de blir uppsagda.

I takt med digitaliseringen har Postnord fått det allt tuffare och i Danmark minskade brevvolymerna med 23 procent under 2016, att jämföra med i Sverige där minskningen var sju procent. Enligt Postnord har den danska statens digitaliseringsagenda sannolikt skapat det mest digitaliserade landet i världen vilket gjort att brevvolymen minskat med 90 procent sedan millenieskiftet.

När svenska Posten AB och den danska motsvarigheten Post Danmark gick samman 2009 var förhoppningen att koncernen skulle börsnoteras och bli ett av Europas ledande transportföretag.

Redan 2012 visade rörelseresultatet för Postnord Danmark en förlust på 18 miljoner svenska kronor och sedan dess har resultatet för den danska verksamheten fortsatt att sjunka. Medan den svenska delen av Postnord ökade rörelseresultatet från 750 till 850 miljoner svenska kronor mellan 2015 och 2016 så steg rörelseförlusten i den danska verksamheten från 287 miljoner svenska kronor under 2015 till 1,9 miljarder under 2016.

Under 2016 minskade Postnord Danmarks nettoomsättning med sex procent, och bortser man från logistikförvärv och valutakurseffekter minskade omsättningen med elva procent. Den svenska förblev på samma nivå som under föregående år medan den totala nettoomsättningen minskade med tre procent. 2016 års resultat för hela Postnord efter skatt var en förlust på 1 583 miljoner svenska kronor, jämfört med föregående års vinst på 278 miljoner kronor.

Resultaten innebär att Postnord nu tvingas att göra sig av med cirka 1 000 danska medarbetare per år under en tre-fyraårs period. Totalt har koncernen runt 33 000 anställda varav cirka 10 000 i Danmark.

– Det går inte att fortsätta med de här förlusterna i Danmark. Därför tar vi nu det här steget och det är ett ganska tufft sådant. Vi tittar nu på exakt hur det här ska genomföras men det handlar om att minska med cirka 1.000 tjänster per år under en period på tre–fyra år, säger Postnords vd Håkan Ericsson till TT.

På samma gång ska man göra om produktionsmodellen för den danska verksamheten och slå ihop post- och paketleveranserna, vilket innebär att transporter och brevsortering försvinner.

I svenska medier rapporterar man nu om att det kommer bli höga kostnader för Postnord att göra sig av med danska medarbetare då cirka 30 procent av de har ett avtal som garanterar dem tre årslöner vid en uppsägelse.

– Det blir dyrt när vi ska betala tre årslöner när vi säger upp personal. Sådana villkor har vi inte i Sverige. Hur mycket det kan handla om vill jag inte gå in på. Vi tror att omställningen kan ta tre, fyra år, säger Håkan Ericsson till Dagens nyheter.

Även från danskt håll rapporterar man också om att omställningen kommer att bli kostsam.

– Omställningen av Postnord Danmark, som kommer att pågå i flera år, förväntas att medföra stora omställningskostnader och förluster i omställningsperioden. Omkostnaderna beror främst på de speciella avtal som ingicks då det danska postverksamheten bolagiserades, säger Peter Kjær Jensen, vd för Postnord Danmark, till Ritzau. (News Øresund – Sofi Eriksson)

Foto: News Øresund

FAKTA: Postnord

En sammanslagning mellan svenska Posten AB och danska Post Danmark sedan 2009.
Ägs av svenska och danska staten. Svenska staten äger 60 procent av aktierna men har endast hälften av rösterna.
I styrelsen sitter fyra personer från varje land.
33 000 anställda, varav cirka 10 000 i Danmark.
Den totala omsättningen 2016 var 38 478 milj. svenska kronor, en minskning med 873 milj. svenska kronor från föregående år.

Läs mer

Få vårt nyhetsbrev

E-postadress

Aktuella nyheter

IT / mobiltelefoni25 mars, 2024

Mobilbetalningar blir möjliga före sommaren mellan Danmark, Norge och Finland

Norska Vipps och danska MobilePay, som även finns i Finland, har nu integrerats tillräckligt för att det ska bli möjligt...

Samhälle27 mars, 2024

Ökat intresse för säkerhetsbranschen bland svenska studenter

Intresset för karriärer inom nationell säkerhet ökar markant bland svenska studenter enligt en nyligen genomförd undersökning av undersökningsbolaget Universum som Dagens...

IT / mobiltelefoni25 mars, 2024

Trög mobilmarknad får Ericsson att varsla 1 200 anställda i Sverige

Telekomtillverkaren Ericsson varslar 1 200 av de cirka 14 500 anställda i Sverige med hänvisning till den utmanande mobilnätsmarknaden. Den...

Arbetsmarknad25 mars, 2024

Bidragsberoendet fortsätter att minska i Sverige

Sedan 1990-talet har aldrig så få personer i Sverige försörjts med sociala ersättningar och bidrag. Under 2023 minskade antalet personer...

Samhälle25 mars, 2024

Billigare tågresor över sundet under Eurovisionveckan

Det kommer att gå att resa obegränsat till och från Köpenhamn och inom Skåne under åtta dagar för 700 svenska...

Fastighet22 mars, 2024

Antalet danska sommarstugeägare i Sverige fortsätter minska

I fjol ägdes 9 645 fritidshus i Sverige av danskar. Det utgör en minskning med två procent jämfört med 2022 och...

Näringsliv22 mars, 2024

EQT-ägda danska Molslinjen kräver att upphandlingen av färjetrafiken till Gotland görs om

Svenska riskkapitalbolaget EQT har sedan 2021 byggt upp rederikoncernen Nordic Ferry Infrastructure med danska Molslinjen och norska Torghatten. Nästa steg...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.