Connect with us

Arbetsmarknad

Ny rapport från SCB: Åtta av tio ensamkommande barn som kom till Sverige 2015 har arbete

Publicerad

den

2015 sökte drygt 35 000 ensamkommande barn asyl i Sverige. Ny rapport från SCB visar att knappt sju av tio kvinnor och drygt åtta av tio män med uppehållstillstånd som ensamkommande var sysselsatt i november 2022. Asylsökande på Malmö Central hösten 2015. Foto: News Øresund

Drygt 20 000 av de 35 000 ensamkommande barn som 2015 sökte asyl i Sverige bor kvar. Knappt sju av tio kvinnor och drygt åtta av tio män med uppehållstillstånd som ensamkommande var sysselsatt i november 2022. Det visar en ny rapport från SCB, som kartlägger hur gruppen ensamkommande flickor och pojkar födda år 1999 och som kom till Sverige 2015 sysselsätter sig, utbildat sig, och var och med vem de bor. Vård och omsorg och socialtjänst är det vanligaste yrkesområdet bland de sysselsatta ensamkommande, både bland kvinnor och män. En majoritet har en gymnasial utbildning, men de flesta saknar en gymnasieexamen. 70 procent av de ensamkommande männen har en inkomst på minst tre inkomstbasbelopp som är den högsta inkomstnivån i statistiken.

13 000 av barnen som sökte asyl 2015 har fått uppehållstillstånd som ensamkommande barn. Drygt 7 000 har fått asyl enligt den så kallade gymnasielagen.

Vanligast att arbeta inom vård och omsorg

67 procent av kvinnorna och 82 procent av männen är sysselsatta inom gruppen med uppehållstillstånd som ensamkommande. Av männen med uppehållstillstånd enligt gymnasielagen är sysselsättningen ännu högre — 85 procent är sysselsatta. Antalet kvinnor som fått uppehållstillstånd enligt gymnasielagen utgör endast 2 procent och är därför för få att följa upp, framhäver SCB i rapporten.

De flesta, både kvinnor och män, arbetar inom vård och omsorgssektorn. Tre av fyra sysselsatta kvinnor arbetar inom vård och omsorg eller sociala tjänster. Bland männen inom gruppen ensamkommande är det 38 procent som arbetar i sektorn. Av männen med uppehållstillstånd enligt gymnasielagen är det 34 procent.

– Det är stor skillnad jämfört med födda i Sverige. Särskilt för män är det en liten andel i den näringsgrenen, 5 procent. Och 20 procent för kvinnorna, säger rapportförfattaren Karin Lundström, demograf på SCB i ett pressmeddelande.

En majoritet har gymnasial utbildning — men de flesta har inte en gymnasieexamen

Rapporten konstaterar att en majoritet av de ensamkommande har en gymnasial utbildningsnivå. Bland både ensamkommande kvinnor och män är det vanligast att ha läst en yrkesinriktad gymnasieutbildning, särskilt inom teknik och tillverkning eller hälso- och sjukvård samt social omsorg.

De flesta har dock inte en gymnasieexamen, påpekar SCB. Bland de ensamkommande kvinnorna som har läst en yrkesinriktad gymnasieutbildning är det endast en fjärdedel som har avslutat med en examen. För ensamkommande män ligger motsvarande siffra på 31 procent. Andelen med examen är något lägre både bland dem med uppehållstillstånd enligt gymnasielagen och bland dem som kom till Sverige med föräldrar.

En stor andel av männen har inkomst

När det gäller inkomst sticker de ensamkommande männen ut jämfört med män födda i Sverige samma år, 1999, och andra flyktingar födda det året som kom till Sverige 2015. Bland männen i båda asylgrupperna är det omkring 70 procent som har en inkomst på minst tre inkomstbasbelopp, vilket är den högsta inkomstnivån i statistiken.

– Andelen män med en inkomst på minst tre inkomstbasbelopp är markant större bland de ensamkommande än bland män födda i Sverige eller bland andra flyktingar i samma ålder, säger Karin Lundström.

Bland kvinnorna är det omkring fyra av tio som har en arbetsrelaterad inkomst på minst 3 inkomstbasbelopp, visar rapporten. Tre inkomstbasbelopp motsvarar en inkomst knappt 18 000 kronor per månad. (News Øresund)

Fakta: De ensamkommande

  • 2015 sökte drygt 35 000 ensamkommande barn asyl i Sverige. Hit räknas barn under 18 år som kom till Sverige utan förälder eller annan vårdnadshavare.
  • Drygt 13 000 fått uppehållstillstånd som ensamkommande barn och drygt 7 000 fått uppehållstillstånd enligt den så kallade gymnasielagen.
  • Båda grupperna domineras av pojkar från Afghanistan. I gruppen som fått uppehållstillstånd som ensamkommande barn var 87 procent pojkar. Andelen pojkar i gymnasielagsgruppen var 98 procent.
  • Omkring fyra av tio var svenska medborgare i slutet av 2022.
  • De som fick uppehållstillstånd enligt gymnasielagen kunde få permanent uppehållstillstånd om de fick ett arbete efter gymnasiet. Omkring hälften av dem hade permanent uppehållstillstånd 2022.

Källa: SCB

Läs mer

Få vårt nyhetsbrev

E-postadress

Aktuella nyheter

Danmark3 timmar sedan

Kris för Köpenhamns restauranger – stagnerad konsumtion och överetablering

Restaurangerna i Köpenhamn har det tuff  rapporterar Berlingske. Även under helgerna står många stolar tomma och rekordmånga restauranger är till...

Danmark2 dagar sedan

Inkubatorn BioInnovation Institute i Köpenhamn expanderar från bioteknik till kvantteknologi och grön energi

Först var det universitetsforskningen inom bioteknik som skulle få stöd att utveckla de bästa idéerna till nya företag och hitta...

Näringsliv2 dagar sedan

Trots anklagelser om övervinster i dagligvaruhandeln så varslar Coop syd 160 anställda

Coop är en av de stora matvarujättarna som pekats ut i den pågående bojkottrörelsen mot prisökningar, som sprids på sociala...

Hållbarhet3 dagar sedan

Svenska regeringens klimatpolitik får kritik – igen

För en vecka sedan fick den svenska regeringen kritik av OECD för den förda klimatpolitiken. Nu stämmer det Klimatpolitiska rådet,...

Danmark4 dagar sedan

Svensk-danska kulturfonden delar ut projektbidrag på 350 000 SEK

Svensk-danska kulturfonden har nu öppnat för ansökningar till årets projektbidrag. För att ”stödja kulturellt samarbete mellan Sverige och Danmark, samt...

Samhälle4 dagar sedan

Matvarujättarna bojkottas av Facebookgrupp – som protest mot stigande priser

I måndags påbörjade en Facebookgrupp sin veckolånga bojkott av de stora livsmedelskedjorna i Sverige med förhoppningen att det ska leda...

Danmark4 dagar sedan

Nytt konsortium vill bygga militärfartyg i Danmark

Danmark ska börja bygga egna fregatter i Esbjergs hamn. Det är det nybildade konsortiet Danske Flådeskibe K/S som ska få...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.