Arbetsmarknad
Ny rapport från SCB: Åtta av tio ensamkommande barn som kom till Sverige 2015 har arbete
Drygt 20 000 av de 35 000 ensamkommande barn som 2015 sökte asyl i Sverige bor kvar. Knappt sju av tio kvinnor och drygt åtta av tio män med uppehållstillstånd som ensamkommande var sysselsatt i november 2022. Det visar en ny rapport från SCB, som kartlägger hur gruppen ensamkommande flickor och pojkar födda år 1999 och som kom till Sverige 2015 sysselsätter sig, utbildat sig, och var och med vem de bor. Vård och omsorg och socialtjänst är det vanligaste yrkesområdet bland de sysselsatta ensamkommande, både bland kvinnor och män. En majoritet har en gymnasial utbildning, men de flesta saknar en gymnasieexamen. 70 procent av de ensamkommande männen har en inkomst på minst tre inkomstbasbelopp som är den högsta inkomstnivån i statistiken.
13 000 av barnen som sökte asyl 2015 har fått uppehållstillstånd som ensamkommande barn. Drygt 7 000 har fått asyl enligt den så kallade gymnasielagen.
Vanligast att arbeta inom vård och omsorg
67 procent av kvinnorna och 82 procent av männen är sysselsatta inom gruppen med uppehållstillstånd som ensamkommande. Av männen med uppehållstillstånd enligt gymnasielagen är sysselsättningen ännu högre — 85 procent är sysselsatta. Antalet kvinnor som fått uppehållstillstånd enligt gymnasielagen utgör endast 2 procent och är därför för få att följa upp, framhäver SCB i rapporten.
De flesta, både kvinnor och män, arbetar inom vård och omsorgssektorn. Tre av fyra sysselsatta kvinnor arbetar inom vård och omsorg eller sociala tjänster. Bland männen inom gruppen ensamkommande är det 38 procent som arbetar i sektorn. Av männen med uppehållstillstånd enligt gymnasielagen är det 34 procent.
– Det är stor skillnad jämfört med födda i Sverige. Särskilt för män är det en liten andel i den näringsgrenen, 5 procent. Och 20 procent för kvinnorna, säger rapportförfattaren Karin Lundström, demograf på SCB i ett pressmeddelande.
En majoritet har gymnasial utbildning — men de flesta har inte en gymnasieexamen
Rapporten konstaterar att en majoritet av de ensamkommande har en gymnasial utbildningsnivå. Bland både ensamkommande kvinnor och män är det vanligast att ha läst en yrkesinriktad gymnasieutbildning, särskilt inom teknik och tillverkning eller hälso- och sjukvård samt social omsorg.
De flesta har dock inte en gymnasieexamen, påpekar SCB. Bland de ensamkommande kvinnorna som har läst en yrkesinriktad gymnasieutbildning är det endast en fjärdedel som har avslutat med en examen. För ensamkommande män ligger motsvarande siffra på 31 procent. Andelen med examen är något lägre både bland dem med uppehållstillstånd enligt gymnasielagen och bland dem som kom till Sverige med föräldrar.
En stor andel av männen har inkomst
När det gäller inkomst sticker de ensamkommande männen ut jämfört med män födda i Sverige samma år, 1999, och andra flyktingar födda det året som kom till Sverige 2015. Bland männen i båda asylgrupperna är det omkring 70 procent som har en inkomst på minst tre inkomstbasbelopp, vilket är den högsta inkomstnivån i statistiken.
– Andelen män med en inkomst på minst tre inkomstbasbelopp är markant större bland de ensamkommande än bland män födda i Sverige eller bland andra flyktingar i samma ålder, säger Karin Lundström.
Bland kvinnorna är det omkring fyra av tio som har en arbetsrelaterad inkomst på minst 3 inkomstbasbelopp, visar rapporten. Tre inkomstbasbelopp motsvarar en inkomst knappt 18 000 kronor per månad. (News Øresund)
Fakta: De ensamkommande
- 2015 sökte drygt 35 000 ensamkommande barn asyl i Sverige. Hit räknas barn under 18 år som kom till Sverige utan förälder eller annan vårdnadshavare.
- Drygt 13 000 fått uppehållstillstånd som ensamkommande barn och drygt 7 000 fått uppehållstillstånd enligt den så kallade gymnasielagen.
- Båda grupperna domineras av pojkar från Afghanistan. I gruppen som fått uppehållstillstånd som ensamkommande barn var 87 procent pojkar. Andelen pojkar i gymnasielagsgruppen var 98 procent.
- Omkring fyra av tio var svenska medborgare i slutet av 2022.
- De som fick uppehållstillstånd enligt gymnasielagen kunde få permanent uppehållstillstånd om de fick ett arbete efter gymnasiet. Omkring hälften av dem hade permanent uppehållstillstånd 2022.
Källa: SCB
-
Samhälle5 år sedan
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle4 år sedan
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Infrastruktur5 år sedan
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle4 år sedan
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Samhälle5 år sedan
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle5 år sedan
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle4 år sedan
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden5 år sedan
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen