Arbetsmarknad
Inkomstgränsen höjs för när Öresundspendlarnas skatt ska skickas tillbaka
Även offentliganställdas skattepengar ska skickas tillbaka till hemlandet när det nya Öresundsavtalet träder i kraft. Det innebär mer pengar från Danmark till Sverige. Men samtidigt höjs gränsen för vilka inkomster som räknas med när skatten skickas tillbaka: från de som tjänar över 150 000 till över 210 000 danska kronor om året – vilket kan ge mindre pengar från Danmark till Sverige. Sammantaget ska dock kompensationen till Sverige öka, enligt det svenska finansdepartementet.
De fyra områden där Danmark och Sverige är överens om att uppdatera Öresundsavtalet är att inkludera offentliganställda och förenkla för hemarbete även för dem, uppdatera reglerna för skatteutväxlingen mellan länderna, uppdatera skattereglerna för studenter med studiestöd, samt se till att Öresundspendlare får betala skatt på avkastningen från sitt danska pensionssparande precis som sina danska kollegor. Det skriver det danska Skatteministeriet i ett pressmeddelande.
Detaljerna och den nya avtalstexten för Öresundsavtalet väntas dock först vara klara till sommaren och än så länge ”arbetas det på” dessa områden, enligt Skatteministeriet. Enligt uppgift till News Øresund kan ett färdigt avtal troligen presenteras i juni. Innan dess går det inte att slutgiltigt slå fast de ekonomiska konsekvenserna av avtalet.
1. Offentliganställda inkluderas i Öresundsavtalet och man underlättar för hemarbete
I dag beskattas privatanställda Öresundspendlare i arbetslandet, så länge de arbetar högst 50 procent i bosättningslandet under en löpande tremånadersperiod (som räknas tre månader framåt respektive bakåt i tiden utifrån varje dag). Offentliganställda betalar däremot i normalläget alltid skatt i det land där de utför arbetet, vilket påverkar både dem själva och deras arbetsgivare som kan behöva betala in skatt till grannlandet.
Framöver ska även offentliganställda omfattas av Öresundsavtalet, vilket enligt nuvarande regler innebär att de kommer att beskattas enbart i arbetslandet så länge de arbetar högst 50 procent hemifrån.
Det gör processen enklare för dessa Öresundspendlare och deras arbetsgivare, men gör också att Öresundspendlarna inte längre på samma sätt kan skatteplanera och exempelvis komma under marginalskattenivåerna i båda länderna.
Beräkningsmetoden för vad som räknas som 50 procents arbete i ett land ändras också för både offentlig- och privatanställda, från löpande tremånadersperioder till tolvmånadersperioder. I praktiken kan det innebära att det blir enklare att hålla sig under 50-procentsnivån, då semesterdagarna enligt nuvarande regler räknas som att man är i arbetslandet.
2. Inkomstnivån för skatteutväxlingen höjs
I dag skickar arbetslandet (oftast Danmark) tillbaka kommunskatten till bosättningslandet (oftast Sverige) för dem som tjänar mer än 150 000 danska kronor om året och omfattas av Öresundsavtalet – det vill säga enbart privatanställda. Arbetslandet behåller skattepengarna för dem som tjänar under denna beloppsnivå, som har varit densamma sedan avtalet skrevs år 2003.
Framöver höjs beloppsnivån till 210 000 danska kronor om året och ska dessutom automatiskt räknas upp med inflationen. I praktiken kan det innebära mindre pengar till Sverige.
Men samtidigt kommer även offentliganställdas skatteinbetalningar att ingå i skatteutväxlingen, vilket i praktiken lär innebära mer pengar till Sverige.
3. Orättvisor kring studiestöd och konstnärsstöd tas bort
I dag slipper studenter som bor i Sverige och får danskt studiestöd för studier i Danmark betala skatt på studiestödet, trots att de studenter som bor i Danmark och får danskt studiestöd måste skatta för det.
Studenter som bor i Danmark och får svenskt studiestöd för studier i Sverige måste samtidigt betala skatt på studiestödet, trots att de studenter som bor i Sverige och får svenskt studiestöd slipper det.
Konstnärer som får danskt konstnärsstöd eller stipendier men bor i Sverige behöver i vissa fall inte heller betala vare sig dansk eller svensk skatt.
Framöver ska Danmark kunna beskatta dem som får danskt studiestöd, konstnärsstöd eller stipendier oavsett om de bor i Sverige, medan de som får svenskt studiemedel slipper betala skatt på det även om de bor i Danmark.
4. Även boende i Sverige måste skatta för avkastningen på danskt pensionssparande
I dag beskattas man bara av Danmark på avkastningen på sitt danska pensionssparande (pensionsordninger) om man bor i Danmark.
Framöver ska Danmark kunna beskatta avkastningen på danskt pensionssparande även om personen bor i Sverige.
(News Øresund)
-
Samhälle31 mars, 2020
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle14 juli, 2020
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Infrastruktur23 januari, 2020
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle2 juli, 2020
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Samhälle21 maj, 2020
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle28 maj, 2020
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle8 juli, 2020
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden29 maj, 2020
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen