Connect with us

Danmark

Venstre förhandlar med Dansk Folkeparti om att bilda regering

Publicerad

den

Messerschmidt webbUnder söndagen meddelade liberala Venstres partiledare Lars Løkke Rasmussen att det inte går att skapa en borgerlig majoritetsregering tillsammans med Dansk Folkeparti, Liberal Alliance och de Konservative. De politiska skillnaderna är för stora. Uppdraget att förhandla fram en fyrpartiregering fick han av drottningen i fredags efter det borgerliga blå blockets valseger i torsdagens danska folketingsval. Nu väntas nya förhandlingar om att bilda en minoritetsregering i koalition mellan Venstre och Dansk Folkeparti. Alternativet är en renodlad Venstreregering.

Dags för ny drottningrunda
Idag kommer Venstres partiledare Lars Løkke Rasmussen att träffa drottningen för att meddela att det inte gick att bilda en borgerlig majoritetsregering.
Därefter kommer drottningen på nytt att kalla partiledarna till sig. Vid samtalen meddelar partiledarna vem de anser ska leda förhandlingarna om en ny regering.
Den så kallade dronningerunden innebär att drottningen efter samtal med partiledarna och med råd från den avgående statsministern och statsministeriet antingen pekar ut en statsministerkandidat som får till uppdrag att bilda en ny regering eller utser en förhandlingsledare som ska undersöka möjligheterna att bilda en regering med ett visst underlag.
Dronningerunden blir aktuell när den sittande regeringen inte får majoritet i valet. Det är inte ovanligt att det krävs flera dronningerunder innan förhandlingarna om en ny regering är klara.

Nya förhandlingar med Dansk Folkeparti
I de danska medierna spekuleras det i att drottningen kommer att ge Lars Løkke Rasmussen i uppdrag att försöka bilda en borgerlig minoritetsregering. Den väntas antingen bestå av en renodlad Venstreregering eller av en koalition mellan Venstre och Dansk Folkeparti.
Väljer Lars Løkke Rasmussen att bilda en Venstreregering slipper han kompromissa när regeringen bildas men skjuter å andra sidan alla svåra frågor framför sig och som då måste lösas en efter en i förhandlingar med de andra partierna.
En koalition mellan Venstre och Dansk Folkeparti skulle ge en stabilare regering där Dansk Folkeparti som största borgerliga parti tvingas ta ett större politiskt ansvar. Men det kräver att de båda partierna blir överens om en rad kompromisser där de har skilda ståndpunkter. Dansk Folkeparti har lyft fram fyra viktiga krav:
Åtstramad asyl- och flyktingpolitik: Dansk Folkeparti vill minska asyl- och flyktingmottagningen och minska biståndet för att finansiera satsningar på en ökad välfärd. Venstre presenterade i slutet av valrörelsen ett förslag till asylreform som bland annat skulle göra det svårare att få permanent uppehållstillstånd. Här anses partierna inte stå längre ifrån varandra än att en kompromiss är möjlig.
Offentliga sektorns tillväxt: Venstre gick till val på löften om en nolltillväxt i den offentliga sektorn och har i denna fråga de Konservative med sig. Dansk Folkeparti vill ha en årlig tillväxt på 0,8 procent för att satsa på ökad välfärd. Liberal Alliance vill att den offentliga sektorn krymper.
Ny EU-kritisk politik: Dansk Folkepartis ledare Kristian Thulesen Dahl vill reformera EU och har markerat att han ser Storbritannien som en förebild. I går gick partiets framgångsrika EU-parlamentariker Morten Messerschmidt ut i danska medier och meddelade att om de ska bilda regering tillsammans med Venstre så måste Lars Løkke Rasmussen gå med på att inte låta det danska folket rösta om att ta bort fler av de danska förbehållen i EU-avtalet än det danska rättsförbehållet (som Dansk Folkeparti vill behålla). ”Vi kommer inte att sitta i en regering som vill avskaffa EU-förbehållen eller överlåta mer suveränitet till EU”, säger Morten Messerschmidt till Berlingske. Enligt en överenskommelse mellan Socialdemokraterne, Venstre, de Radikale, Socialistisk Folkeparti och de Konservative från i december ska det hållas en folkomröstning om det danska rättsförbehållet senast under första kvartalet 2016. Danmark har förbehåll inskrivna i landets EU-avtal gällande försvaret, rättspolitiken och euron. Det innebär bland annat att Danmark kan ha en stramare flyktingpolitik men samtidigt inte kan delta i EU:s polisiära samarbete. Förslaget om folkomröstning gällande rättsförbehållet innebär att det kan omförhandlas så att Danmark framöver kan besluta om att delta i EU:s samarbete om rättsliga frågor och inre samarbete från sak till sak.
Återinförd gränskontroll: Dansk Folkeparti kräver ett beslut om att införa gränskontroller mot Tyskland som ska vara bemannade dygnet runt. Flera Venstrepolitiker uppgav i helgen till danska medier att de är emot nya gränskontroller. Dansk Industri varnade i går för att gränskontrollerna kan skada det danska näringslivet.
Den tidigare borgerliga VK-regeringen införde 2011 i ett avtal med Dansk Folkeparti en permanent tullkontroll med bevakade gränsövergångar. Avtalet väckte hård kritik från Tyskland och EU och det avskaffades när det röda blocket vann valet samma år. (News Øresund)

Läs mer

Få vårt nyhetsbrev

E-postadress


Aktuella nyheter

Danmark8 april, 2021

Danska regeringen vill bygga ut tågstationen vid Köpenhamns flygplats och göra vändspår för tåg från Sverige – föreslår utredning av S-tåg på Kystbanen till Helsingör

Bygg ut tågstationen vi Köpenhamns flygplats och gör ett vändspår där så att tåg från Sverige kan få Kastrup som...

Infrastruktur9 april, 2021

En Öresundsmetro är samhällsekonomiskt lönsam enligt Köpenhamn och Malmös utredning

En tunnelbaneförbindelse, Öresundsmetro, mellan Köpenhamn och Malmö skulle ge en samhällsekonomisk avkastning i samma nivå som Cityringen i Köpenhamn och...

Infrastruktur8 april, 2021

Ny skånsk tågstrategi: tredubbling av antalet tågresor över Öresundsbron till 2040

År 2040 beräknas 100 000 dagliga tågresor under varje helgfri vardag mellan Köpenhamn och Malmö vilket är en tredubbling jämfört med...

Samhälle9 april, 2021

Utökad miljökonsekvensutredning av planerna på Köpenhamns konstgjorda ö Lynetteholmen ute på ny remiss

En utökad miljökonsekvensutredning av den jättelika konstgjorda ön Lynetteholmen som Köpenhamns Kommun vill bygga i hamninloppet har sänts ut på...

Samhälle9 april, 2021

Aktuellt i Öresundsdebatten

News Øresund samlar aktuella debattinlägg, intervjuer, krönikor och analyser från danska och svenska medier  som berör utvecklingen i Öresundsregionen Region...

Näringsliv9 april, 2021

Kjell & Company köper danskt e-handelsbolag

Hemelektronikkedjan Kjell & Company expanderar till Danmark genom köpet av det danska e-handelsbolaget Av-cables. Sedan tidigare finns Kjell & Company...

Danmark9 april, 2021

”Man betraktar grannfolk som smittkällor”

Det har varit tragiskt att bevittna hur de nordiska länderna misslyckats med att samarbeta om gränserna under coronapandemin, anser Bertel...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.