Connect with us

Danmark

Venstre förhandlar med Dansk Folkeparti om att bilda regering

Publicerad

den

Messerschmidt webbUnder söndagen meddelade liberala Venstres partiledare Lars Løkke Rasmussen att det inte går att skapa en borgerlig majoritetsregering tillsammans med Dansk Folkeparti, Liberal Alliance och de Konservative. De politiska skillnaderna är för stora. Uppdraget att förhandla fram en fyrpartiregering fick han av drottningen i fredags efter det borgerliga blå blockets valseger i torsdagens danska folketingsval. Nu väntas nya förhandlingar om att bilda en minoritetsregering i koalition mellan Venstre och Dansk Folkeparti. Alternativet är en renodlad Venstreregering.

Dags för ny drottningrunda
Idag kommer Venstres partiledare Lars Løkke Rasmussen att träffa drottningen för att meddela att det inte gick att bilda en borgerlig majoritetsregering.
Därefter kommer drottningen på nytt att kalla partiledarna till sig. Vid samtalen meddelar partiledarna vem de anser ska leda förhandlingarna om en ny regering.
Den så kallade dronningerunden innebär att drottningen efter samtal med partiledarna och med råd från den avgående statsministern och statsministeriet antingen pekar ut en statsministerkandidat som får till uppdrag att bilda en ny regering eller utser en förhandlingsledare som ska undersöka möjligheterna att bilda en regering med ett visst underlag.
Dronningerunden blir aktuell när den sittande regeringen inte får majoritet i valet. Det är inte ovanligt att det krävs flera dronningerunder innan förhandlingarna om en ny regering är klara.

Nya förhandlingar med Dansk Folkeparti
I de danska medierna spekuleras det i att drottningen kommer att ge Lars Løkke Rasmussen i uppdrag att försöka bilda en borgerlig minoritetsregering. Den väntas antingen bestå av en renodlad Venstreregering eller av en koalition mellan Venstre och Dansk Folkeparti.
Väljer Lars Løkke Rasmussen att bilda en Venstreregering slipper han kompromissa när regeringen bildas men skjuter å andra sidan alla svåra frågor framför sig och som då måste lösas en efter en i förhandlingar med de andra partierna.
En koalition mellan Venstre och Dansk Folkeparti skulle ge en stabilare regering där Dansk Folkeparti som största borgerliga parti tvingas ta ett större politiskt ansvar. Men det kräver att de båda partierna blir överens om en rad kompromisser där de har skilda ståndpunkter. Dansk Folkeparti har lyft fram fyra viktiga krav:
Åtstramad asyl- och flyktingpolitik: Dansk Folkeparti vill minska asyl- och flyktingmottagningen och minska biståndet för att finansiera satsningar på en ökad välfärd. Venstre presenterade i slutet av valrörelsen ett förslag till asylreform som bland annat skulle göra det svårare att få permanent uppehållstillstånd. Här anses partierna inte stå längre ifrån varandra än att en kompromiss är möjlig.
Offentliga sektorns tillväxt: Venstre gick till val på löften om en nolltillväxt i den offentliga sektorn och har i denna fråga de Konservative med sig. Dansk Folkeparti vill ha en årlig tillväxt på 0,8 procent för att satsa på ökad välfärd. Liberal Alliance vill att den offentliga sektorn krymper.
Ny EU-kritisk politik: Dansk Folkepartis ledare Kristian Thulesen Dahl vill reformera EU och har markerat att han ser Storbritannien som en förebild. I går gick partiets framgångsrika EU-parlamentariker Morten Messerschmidt ut i danska medier och meddelade att om de ska bilda regering tillsammans med Venstre så måste Lars Løkke Rasmussen gå med på att inte låta det danska folket rösta om att ta bort fler av de danska förbehållen i EU-avtalet än det danska rättsförbehållet (som Dansk Folkeparti vill behålla). ”Vi kommer inte att sitta i en regering som vill avskaffa EU-förbehållen eller överlåta mer suveränitet till EU”, säger Morten Messerschmidt till Berlingske. Enligt en överenskommelse mellan Socialdemokraterne, Venstre, de Radikale, Socialistisk Folkeparti och de Konservative från i december ska det hållas en folkomröstning om det danska rättsförbehållet senast under första kvartalet 2016. Danmark har förbehåll inskrivna i landets EU-avtal gällande försvaret, rättspolitiken och euron. Det innebär bland annat att Danmark kan ha en stramare flyktingpolitik men samtidigt inte kan delta i EU:s polisiära samarbete. Förslaget om folkomröstning gällande rättsförbehållet innebär att det kan omförhandlas så att Danmark framöver kan besluta om att delta i EU:s samarbete om rättsliga frågor och inre samarbete från sak till sak.
Återinförd gränskontroll: Dansk Folkeparti kräver ett beslut om att införa gränskontroller mot Tyskland som ska vara bemannade dygnet runt. Flera Venstrepolitiker uppgav i helgen till danska medier att de är emot nya gränskontroller. Dansk Industri varnade i går för att gränskontrollerna kan skada det danska näringslivet.
Den tidigare borgerliga VK-regeringen införde 2011 i ett avtal med Dansk Folkeparti en permanent tullkontroll med bevakade gränsövergångar. Avtalet väckte hård kritik från Tyskland och EU och det avskaffades när det röda blocket vann valet samma år. (News Øresund)

Läs mer

Få vårt nyhetsbrev

E-postadress

Aktuella nyheter

Energi29 november, 2023

Vattenfall öppnar upp för investeringar på 50 miljarder kronor i befintliga kärnkraftsreaktorer

Det statliga kraftbolaget Vattenfall utreder sedan tidigare möjligheten om att bygga nya reaktorer vid Ringhals kärnkraftverk. Samtidigt flaggar nu bolaget...

Arbetsmarknad29 november, 2023

Ny rapport från SCB: Åtta av tio ensamkommande barn som kom till Sverige 2015 har arbete

Drygt 20 000 av de 35 000 ensamkommande barn som 2015 sökte asyl i Sverige bor kvar. Knappt sju av...

Arbetsmarknad29 november, 2023

Utrikes födda med lön från arbete har ökat med 25 procent i Malmö

Antal personer i befolkningen som får lön från en anställning ökar mer i Malmö än i Skåne och i landet...

Fastighet29 november, 2023

Danmarks Nationalbank varnar för att svenska utförsäljningar av danska fastighetsportföljer kan leda till prisfall i Danmark

Flera av de svenska fastighetsbolagen har meddelat att de kommer att sälja av sina fastighetsportföljer för att refinansiera sina skulder....

Samhälle29 november, 2023

Oförändrad skattesats när Region Skåne går med underskott under 2024

Region Skåne beslutade vid tisdagens fullmäktigemöte att regionskatten ligger kvar på 11,18 procent i budgeten för nästa år. Under 2023...

Samhälle29 november, 2023

Från 6 till 20 miljarder kronor – kostnaden för Stockholms avloppsprojekt ökar kraftigt

När budgeten för upprustningen av Stockholms stads avloppssystem gjordes 2014 bedömdes kostnaden bli sex miljarder kronor inklusive en ny 14...

Näringsliv28 november, 2023

Danske Bank flyttar till nytt huvudkontor i Postbyen nära Köpenhamns centralstation

Byggnaden med de klassiska kolonnerna vid Kongens Nytorv har varit Danske Banks huvudkontor i mer än 140 år. När banken...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.