Danmark
Utländska bilister får betala för att köra på danska motorvägar när avgifterna på nya bilar ska sänkas i Danmark
Danmark planerar att införa avgifter på motorvägarna från 2020. Det innebär att utländska bilister får vara med att finansiera den uppgörelse som den borgerliga danska minoritetsregeringen och Dansk Folkeparti träffade under torsdagen om sänkt beskattning av nya bilar. Samtidigt har partierna kommit överens om att sänka taxorna för att köra över Stora Bältbron med 25 procent och att bygga ut motorvägen på Västfyn till tre filer.
Det finns ännu inget konkret förslag till hur vägavgifterna ska utformas i Danmark. Enligt Finansministeriet är utgångspunkten att införa en liknande avgift som den som planeras i Tyskland. Utländska person- och varubilar föreslås betala en vägavgift som kan lösa för olika tidsperioder för 10 dagar, en månad eller ett år och med olika pris beroende på drivmedel, emissionsutsläpp och motorstorlek. Danska bilister kan få betala vägavgiften samtidigt med övriga årliga avgifter. Den tekniska lösning som nämns med elektronisk hantering liknar den som idag gäller danska och utländska lastbilar som betalar för att utnyttja vägnätet i bland annat Danmark.
Tidigast 2020 kan vägavgifterna på de danska motorvägarna införas. Enligt Finansministeriet väntas avgifterna under startåret ge en intäkt till statskassan på 300 miljoner danska kronor per år efter avdrag för kompensation till danska bilister och administrativa omkostnader. Nu ska möjligheterna att införa periodbaserade vägavgifter i Danmark utredas och ”regeringen ska utarbeta ett konkret upplägg…” skriver Finansministeriet.
I flera veckor har den danska nybilsförsäljningen gått på sparlåga. Konsumenterna har avvaktat de politiska förhandlingarna om en sänkt registreringsavgift på nya bilar. På torsdagen blev uppgörelsen klar. Den innebär att nya bilar blir billigare, men inte lika billiga som regeringen först ville. Dansk Folkeparti har fått igenom en utformning som förutom bilarnas pris tar större hänsyn till bränsleförbrukning och krocksäkerhet. Den 3 oktober börjar de lägre bilpriserna att gälla.
Registreringsavgiften för mindre och medelstora bilar sänks från 105 till 85 procent av bilens nypris samtidigt som gränsen för när den högre registreringsavgiften på 150 procent av bilens värde ska betalas höjs från 106 600 kronor till 185 000 kronor. Den högre procentsatsen betalas på den del av bilens värde som överskrider brytpunkten. I kombination med de ändrade avdragen för god krocksäkerhet och avdragen för hög bränsleförbrukning slår den nya bilavgiften helt annorlunda än det tidigare regeringsförslaget. Dyrare bilar gynnas inte lika mycket jämfört med regeringens ursprungliga förslag utan fokus hamnar mera mot det övre mellansegmentet samtidigt som de allra minsta bilarna i microklassen blir mellan ett par hundralappar och några tusenlappar dyrare. Dessutom stramas skattereglerna kring billeasing upp.
I uppgörelsen ingår även att taxorna för att köra över Stora Bältbron börjar sänkas nästa år. Taxorna ska på sikt sänkas med 25 procent men det sker inte fullt ut förrän utbyggnaden av motorvägen på Västfyn till tre filer är klar. Dansk Folkeparti menar att prissänkningen på bron kommer att öka trafiken vilket kräver en utbyggd motorväg för att undvika köproblem. (News Øresund)
Fortsatt höga bilpriser i Danmark efter avgiftssänkning
Även efter sänkning av registreringsavgiften är bilpriserna högre i Danmark än i Sverige och Tyskland noterar affärstidningen Børsen. En Audi A5 av enklaste modell kommer att kosta 504 100 DKK i Danmark jämfört med ca 292 000 DKK i Sverige (374 000 SEK).
Volkswagen UP!
Nytt pris: 114 400 DKK
Förändring: +400 DKK
Peugeot 2008
Nytt pris: 144 400 DKK
Förändring: -5 600 DKK
Audi A5
Nytt pris: 504 100 DKK
Förändring: -55 300 DKK
Volvo XC90
Nytt pris: 1 016 000
Förändring: -47 800 DKK
Källa: Finansministeriet
-
Danmark2 månader sedan
Från och med 1 januari 2025 är det återigen förbjudet att flagga med utländska flaggor i Danmark – de nordiska flaggorna och Tysklands undantas
-
Infrastruktur8 månader sedan
Nya tåg och ny operatör på gång för Skånetrafiken – som ständigt jobbar med punktligheten
-
Danmark11 månader sedan
Danska regeringen bidrar med miljoner till stängningen av Pusher Street på Christiania – den 6 april börjar gatan grävas upp
-
Danmark12 månader sedan
Transparency International: Danmark alltjämt minst korrupta landet i världen – Sverige på sämsta placeringen sedan mätningarna startade
-
Arbetsmarknad12 månader sedan
Nytt danskt löneavtal ger en ram på 8,8 procent under två år för 200 000 statsanställda
-
Arbetsmarknad11 månader sedan
Fler svenskar omfattas av den danska expertskatten
-
Arbetsmarknad12 månader sedan
Riksdagen röstar om id-kontrollag den 15 februari – så förbereder sig transportörerna
-
Samhälle11 månader sedan
Göteborg kan gå från sex särskilt utsatta områden till ett på tio år