Danmark
Uppluckring av blockpolitiken i Danmark
Det är inget nytt att de danska partierna ständigt letar efter nya allianser. Men just nu rör det på sig lite extra. Mittenpartiet Radikale som historiskt sett har samarbetat med både vänster- och högerpartier, men som de senaste 25 åren har haft ett tätt partnerskap med Socialdemokratiet, säger nu att de föredrar liberala Venstres politik. Fast de pekar på Socialdemokratiets ordförande Mette Frederiksen som statsminister efter ett val. Samtidig närmar sig Socialdemokratiet Dansk Folkeparti.
– Det projekt Kristian Jensen skisserar ger ny luft och vårspira till dansk politik och det föredrar jag fram för det som Socialdemokratiet just nu skisserar, som handlar om att passa på det vi har och som inte vill ändra något, säger Sofie Carsten Nielsen (R) till DR P1.
Hon menar att finansminister och Venstres viceordförande Kristian Jensen har mer fokus på internationellt och europeiskt samarbete, friheten för den enskilde och att det till exempel inte ska lagstiftas om vad folk ska ha på sig samt att det finns en reformvilja och fokus på att investera i framtiden och unga.
– Det är helt uppenbart att Socialdemokratiet har valt att definiera ett nytt och annat politiskt projekt än det vi var tillsammans om när vi var i regering. Det är ett som från mitt perspektiv stänger mera och är mindre upptagen av det europeiska samarbetet och de lösningar vi kan hitta där, säger Sofie Carsten Nielsen.
Socialdemokratiet har den senaste tiden haft fler utspel tillsammans med Dansk Folkeparti. I en intervju med Mandag Morgen idag berättar Mette Frederiksen just om varför Socialdemokratiet går mer åt höger värdepolitiskt sett medan hon vill dra partiet till vänster angående fördelningspolitiken. Hon tycker att företrädaren Helle Thorning-Schmidt drog partiet för långt mot höger. Nu markerar hon istället tydligt att partiet till exempel är emot att höja pensionsåldern och sänka skatten. Fokus ska vara på kompetensutveckling och utbildning för att säkra kvalificerad arbetskraft, säger hon till Mandag Morgen. Och generellt vill hon flytta fokus och uppbygga en ny form för ”samhällskontrakt” med medborgarna. Hon anser att det har funnits en stark sådan särskilt i de skandinaviska länderna, men att den hotas av globaliseringen, ökad ojämlikhet, press på lönmottagarnas rättigheter på grund av den fria rörligheten och ”okontrollerad invandring och för stort intag av både flyktingar och invandrare”.
– När vi summerar dessa händelser kommer många människor inte bara att ha en känsla av att vara i en relation där kontraktet har upphävts. De upplever försämring i levnadsstandarden. Kapitalismen har blivit sjuk. Och det är därför att Trump kan bli president i USA, att Brexit sker i England och att ytterpartierna vinner fram i europeisk politik, säger Mette Frederiksen till Mandag Morgen.
Socialdemokratiet håller på att ta fram ett nytt partiprogram som ska klubbas på partikongressen i september. (News Øresund)
-
Samhälle5 år sedan
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle4 år sedan
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Infrastruktur5 år sedan
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle4 år sedan
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Samhälle5 år sedan
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle5 år sedan
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle4 år sedan
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden5 år sedan
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen