Arbetsmarknad
Trendskifte: fler högutbildade flyttar till än från Danmark
Sedan 2005 har Danmark vänt flyttrenden för högutbildade. Fler högutbildade flyttar till Danmark och färre högutbildade danskar lämnar landet. Under 2011 var flyttöverskottet för högutbildade 2 000 personer. Det visar en analys gjord av tankesmedjan DEA.
Fram till och med 2004 flyttade omkring 1 500 utländska högutbildade till Danmark medan 2 000 högutbildade danskar lämnade landet. Sju år sedan hade flyttunderskottet på 500 högutbildade förvandlats till ett årligt överskott på 2 000 personer.
– Tidigare undersökningar har visat en tendens till att fler högutbildade danskar flyttade utomlands för att de kunde tjäna mer pengar. Men vår nya undersökning visar att antalet danskar som reser ut har fallit och att vi trots allt inte är så dåliga på att locka hit högutbildad arbetskraft, säger Claus Aastrup Seidelin, seniorekonom på DEA och som gjort den nya analysen som bygger på nya statistiska metoder och registerdata från Danmarks statistik för perioden 2001 till 2011.
Han pekar på att det finns fyra tänkbara förklaringar till att antalet högutbildade utlänningar ökar i Danmark:
* Danska satsningar som gjorts under de senaste åren för att göra det mer attraktivt för högutbildade att flytta till Danmark.
* Danska företag har satsat mer och blivit bättre på att rekrytera internationella talanger.
* Allt fler av de internationella studenterna som kommer till Danmark får jobb i landet efter utbildningen.
* Dansk arbetskultur med balans mellan arbete och privatliv och med platta organisationer kan vara attraktiv för den internationella arbetskraften.
Analysen visar samtidigt att den genomsnittliga utbildningsnivån på den invandrade arbetskraften är lägre än för utvandrarna. Under 2001-2013 kom det drygt 90 000 personer till Danmark för att arbeta medan drygt 48 000 utvandrade. Av nettoinvandringen av arbetskraft på 42 000 personer var cirka 6 500 högutbildade, 6 000 fackutbildade medan 29 500 hade en lägre utbildningsnivå och ofta kommer från Östeuropa och som arbetar med fastighetsservice, städning eller i restauranger.
Den typiske arbetskraftsinvandraren är en yngre man från Polen, skriver DEA i analysen. Danmark har störst arbetskraftsinvandringen från Polen följt av Tyskland, Ukraina, Sverige och Rumänien.
För danskar som väljer att flytta utomlands för att jobba är Sverige det populäraste landet följt av Storbritannien, USA, Tyskland och Norge.
Även om trenden har vänt så råder det fortfarande brist på högutbildad arbetskraft inom många branscher i Danmark. När DEA nyligen intervjuade elva danska företag kunde de sammanfatta svaren i några tydliga punkter:
* Den höga skatten är en barriär för internationell rekrytering.
* Myndigheterna har blivit bättre på att hantera rekryteringsfrågor men kan bli ännu bättre.
* Samarbetet mellan företagen och utbildningsinstitutionerna bör bli tätare så att fler av de bästa internationella studenterna i Danmark stannar kvar i landet.
* Det finns ett ökat behov att stärka varumärket Danmark som en del av företagens internationella rekryteringsstrategier med tanke på den ökande globala konkurrensen om de bästa talangerna. (News Øresund)
Klicka här för att läsa analysen från DEA
-
Samhälle31 mars, 2020
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle14 juli, 2020
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Infrastruktur23 januari, 2020
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle2 juli, 2020
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Samhälle21 maj, 2020
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle28 maj, 2020
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle8 juli, 2020
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden29 maj, 2020
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen