Infrastruktur
Trafikverket behöver ökade anslag för att genomföra prioriterade nysatsningar
Den kommande planperioden för infrastrukturinvesteringar i Sverige är redan övertecknad och Trafikverket behöver mer pengar om alla prioriterade satsningar ska kunna genomföras, däribland utbyggnaden av järnvägen mellan Lund och Hässleholm. Det framgick av det så kallade inriktningsunderlag som myndigheten presenterade under måndagen och som är det första steget i arbetet med en ny nationell plan.
“Vi kan konstatera att det inte är möjligt att inom nuvarande ram inrymma både de resurser som krävs för att upprätthålla infrastrukturens funktionalitet, återta visst eftersatt underhåll och genomföra investeringar i den nuvarande planen i planerad takt.” Så skriver Trafikverket i det underlag som överlämnades till regeringen under måndagen.
Den nuvarande planen har blivit dyrare som en följd av inflationen, från 799 miljarder kronor i 2021 års prisnivå till 959 miljarder kronor i 2023 års prisnivå. Den kommande planperioden, för 2026–2037, är övertecknad redan sedan den nuvarande planen lades eftersom många projekt följer med över i kommande planperiod, menar myndigheten. I underlaget konstateras också att ”underhållsmedlen under lång tid varit lägre än vad som krävts för att hålla infrastrukturen i gott skick”.
Trafikverket ger förslag på fem kostnadsnivåer som avgör hur många nya, inte bundna projekt, som kan genomföras – däribland utbyggnaden av järnvägen mellan Lund-Hässleholm – och hur mycket underhålls som kan göras. Utbyggnaden av Västkustbanan mellan Helsingborg-Maria ligger också längre fram i den nationella planen. Nivåerna som Trafikverket beräknat avser nuvarande budget, en minskning eller ökning med 10 respektive 20 procent. En nivå som är 20 procent högre än nuvarande plan motsvarar 1 151 miljarder kronor.
Myndighetens generaldirektör, Roberto Maiorana, framhåller i en kommentar att det finns många faktorer som påverkar transportområdet framöver.
− Vi kan konstatera att utmaningarna är många, exempelvis omställning till fossilfrihet, förändrat klimat och allt mer extremt väder, ökande kostnader för att bygga och underhålla samt det allt osäkrare omvärldsläget, säger han.
Nästa steg i arbetet mot en ny plan är att Trafikverkets underlag sänds på remiss. Hösten 2024 ska regeringen lämna sin infrastrukturproposition till riksdagen.
– Trafikverket har levererat ett gediget underlag som regeringen nu kommer att ta del av och analysera. Regeringen prioriterar att fortsätta förbättra den infrastruktur vi har, reparera där det behövs och förvalta våra gemensamma resurser på bästa sätt. Det handlar alltså både om att värna det vi redan byggt och om att investera i ny infrastruktur där det behövs, sade infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD) i en kommentar i samband med att han tog del av Trafikverkets underlag.
Den svenska nationella planen för transportinfrastrukturen gäller vanligen 12 år och revideras vart fjärde år. Den kommande planen ska gälla för perioden 2026–2037. Inriktningsunderlaget är det första steget i processen mot en ny nationell plan och utgör underlag till regeringens infrastrukturproposition.
(News Øresund)
-
Samhälle5 år sedan
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle4 år sedan
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Infrastruktur5 år sedan
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle4 år sedan
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Samhälle5 år sedan
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle5 år sedan
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle4 år sedan
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden5 år sedan
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen