Samhälle
Tågpendlare över Öresund känner sig stressade av ID- och gränskontroller


Både media och pendlare närvarade vid presskonferensen i Malmö där den nya rapporten om Öresundspendlarnas situation presenterades. Foto: News Øresund.
ID- och gränskontrollerna över Öresund stressar tågpendlarna. Längre restider, osäkerhet när tåget är framme, sämre kvalitet i restiden och trötthet är några av effekterna. Det visar en ny undersökning som presenterades av Øresundsinstituttet och KTH på fredagen.
En ny pendlarundersökning visar att 64 procent av tågpendlarna över Öresund är påverkade av ökad stress sedan ID- och gränskontrollerna infördes. 70 procent av tågpendlarna påverkas mycket av att inte kunna veta när man är framme. 59 procent har börjat resa på andra tider, 23 procent tar oftare bilen och 12 procent har börjat samåka.
Effekterna av ökad stress och tidspressen märker pendlarna av både i arbetslivet och på hemmaplan. Många av pendlarna är även kritiska mot hur kontrollerna genomförts och 81 procent är besvikna på de politiska besluten. De upplever också ett ointresse från nationellt håll om konsekvenserna av besluten.
– Många pendlare har varit tacksamma för att vi har frågat dem hur de upplever situationen, sade KTH-forskaren Karin Winter vid presskonferensen.
Var tionde tågpendlare över sundet, 900 stycken, har svarat på undersökningen i rapporten som är gjord av Karin Winter som är doktorand vid avdelningen för Urbana och Regionala studier vid Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm, KTH. Rapporten, som även innehåller en intervjudel, ges ut av Øresundsinstituttet och presenterades på en presskonferens i Malmö idag. (News Øresund)
Fakta: Pendlingen över Öresund
Över 15 000 personer pendlar dagligen över Öresund och av dem uppskattas 8000-9000 vara tågpendlare, den huvudsakliga pendlingen går från Skåne till Sjælland.
Enligt Skånetrafikens reseplanerare tar tågresan från Malmö C till Köpenhamn H 35 minuter och resan i motsvarande riktning 75 minuter sedan ID- och gränskontrollerna infördes. I genomsnitt har restiden förlängts med 32 minuter men med stora variationer beroende på tågförseningar och var man kliver av och på.
Tågresandet över Öresund uppges ha minskat med cirka 12 procent sedan kontrollerna infördes medan biltrafiken över Öresundsbron har ökat.
-
Samhälle31 mars, 2020
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle14 juli, 2020
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Samhälle2 juli, 2020
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Infrastruktur23 januari, 2020
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle21 maj, 2020
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle28 maj, 2020
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle8 juli, 2020
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden29 maj, 2020
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen