Samhälle
Sveriges inrikesminister på besök i Malmö: Vi alla måste ta ansvar mot den organiserade brottsligheten
Under måndagen besökte Sveriges inrikesminister Anders Ygeman (S) Malmö för att diskutera det ökade våldet. Han krävde mer samordning och hårdare lagar men uppmanade även Malmöborna att ta sitt eget ansvar mot den organiserade brottsligheten.
Malmö stads kommunfullmäktige Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) välkomnade under måndagen inrikesminister Anders Ygeman till Malmö med anledning av stadens situation med dödligt våld och stor kriminalitet. Det faktum att besöket inträffar dagen efter ytterligare en dödsskjutning är en tillfällighet men belyser än mer vikten av insatser mot det dödliga våldet. 2016 var ett tragiskt år med tolv mord och hittills i år har det inträffat totalt 12 skjutningar varav 2 med dödlig utgång och för ett offer är läget fortfarande livshotande.
Inrikesministerns besök inleddes med ett två timmar långt seminarium där riksdagsledamöter, polisen och kommunpolitiker diskuterade hur våldet i Malmö ska bekämpas.
Efteråt var både Katrin Stjernfeldt Jammeh och Anders Ygeman eniga om att det krävs att alla delar av samhället tar sitt ansvar mot den grova kriminaliteten.
– Från Malmö stads håll har vi en önskan om att lokala, regionala och nationella nivåer har tydliga uppdrag från oss om att samverka och motverka den grova kriminaliteten. Dessutom hoppas vi få uthålliga resurser till både utredningar och polisernas arbete ute i Malmö, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh.
Även Anders Ygeman menar att samhällets alla delar måste samarbeta och besökte under måndagseftermiddagen flera myndigheter som är viktiga i kampen mot brottsligheten, däribland Skatteverket och Kronofogden.
Enligt Anders Ygeman räcker det dock inte att bara myndigheter och rättsväsendet tar sitt ansvar utan underströk också vikten av att Malmöborna inte göder organiserad brottslighet.
– Handlar du sprit på närbutiken, åker väldigt billig taxi, klipper håret för 50 kronor eller drar en lina kokain på helgen så är du en del av den organiserade brottslighetens näringskedja, säger Anders Ygeman.
Inrikesministern presenterade också lagförändringar som var på gång. Bland annat jourdomstolar som ska se till att de som begått brott snabbare blir dömda och möjliggöra att polisen får använda sig av hemlig data- telefon och rumsavlyssning samt att de får tillgång till krypterad information via exempelvis Skype och Viber.
Anders Ygeman passade också på att ta en snabb rundvandring i Rosengård, en av Malmös mest utsatta områden där kriminaliteten och arbetslösheten är hög. Där mötte han Nasra Ahmed som bott i Rosengård i 14 år.
– Jag är rädd hela tiden, till och med när jag går till jobbet klockan sex. Ni måste göra något, sa hon till inrikesministern som med ett handslag lovade åtgärder i form av fler poliser i området. (News Øresund – Sofi Eriksson)
-
Samhälle31 mars, 2020
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle14 juli, 2020
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Infrastruktur23 januari, 2020
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle2 juli, 2020
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Samhälle21 maj, 2020
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle28 maj, 2020
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle8 juli, 2020
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden29 maj, 2020
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen