Forskning
Sverige står för notan om ESS spräcker budgeten


Bygget av en stor forskningsanläggning som ESS är förknippat med risker, säger bolagets styrelseordförande Sven Landelius. Foto: News Øresund – Johan Wessman
Om bygget av forskningsanläggningen ESS överskrider budget får värdländerna Sverige och Danmark betala extrakostnaderna. Men ännu är det inte klart att det stora projektet alls blir av.
Att bygga neutronforskningsanläggningen European Spallation Source (ESS) i Lund beräknas kosta de europeiska skattebetalarna 1,84 miljarder euro. Sverige har lovat betala 35 procent och Danmark 12,5 procent av den kostnaden. Men om bygget drabbas av fler oförutsedda utgifter än man budgeterat för blir det dyrare än så.
– När det gäller den här typen av stora forskningsprojekt är normalläget att om det blir ytterligare fördyring av själva byggnationskostnaden är det värdnationerna som står den risken, då det ofta hänger ihop med lokala eller nationella regelsystem, säger Peter Honeth, statssekreterare med ansvar för högre utbildning och forskning.
Uppgiften bekräftas av Sven Landelius, som är ESS styrelseordförande.
– Man ska ha klart för sig att bygget av en sådan här anläggning är förknippad med risker. Det är väldigt svårt att förutse och värdera alla kostnader. Där har värdnationerna ett extra ansvar, säger han till News Øresund.
Samtidigt är förhandlingarna om den grundläggande finansieringen av ESS inne i ett slutskede. De har redan pågått ett år längre än planerat och den senaste deadlinen som överskreds var 31 mars. Men till sommaren måste finansieringen vara säkrad om projektet ska kunna gå vidare, uppger Sven Landelius.
Hittills har fem av de 17 partnerländerna – Storbritannien, Spanien, Polen, Ungern, Schweiz och Norge – utlovat pengar och bygghjälp, men deras bidrag utgör tillsammans med Sveriges och Danmarks bara drygt 70 procent.
Dessutom fick ESS nyligen kritik från Strålsäkerhetsmyndigheten för att forskningsprojektet inte har någon färdig plan för hur det radioaktiva avfallet ska slutförvaras. Myndigheten föreslår att ESS inte ska få något miljötillstånd om de inte skaffar ett avtal för det, samt redovisar hur de ska betala för hanteringen av det radioaktiva avfallet. (News Øresund – Anna Palmehag)
-
Samhälle31 mars, 2020
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle14 juli, 2020
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Samhälle2 juli, 2020
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Infrastruktur23 januari, 2020
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle21 maj, 2020
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle28 maj, 2020
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle8 juli, 2020
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden29 maj, 2020
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen