Samhälle
Sverige inför vaccinpass vid inomhusevenemang från 1 december – även vaccinpass på restauranger och gym kan bli aktuellt
Från den 1 december följer Sverige Danmarks väg och inför vaccinationspass, som ska gälla på inomhusevenemang med fler än 100 personer. Det beslutade Folkhälsomyndigheten och den svenska regeringen på onsdagen. Biografer, konserter, teaterföreställningar och idrottsevenemang kommer att omfattas av de nya reglerna. I ett läge med ytterligare kraftigt ökad smittspridning i Sverige kan det bli aktuellt att införa vaccinpass även för att gå på restauranger, gym och muséer, samt att återinföra rekommendation om hemarbete, uppger nyhetsbyrån TT.
Sverige har inte tidigare använt sig av vaccinpass under pandemin, men från och med den 1 december införs vaccinpass vid evenemang inomhus med fler än 100 besökare. Det blir frivilligt för arrangörerna att använda sig av vaccinationspassen, men för de som inte tillämpar dem ska andra regler gälla. Vilka regler det blir har inte presenterats än men det handlar troligen till exempel om krav på avstånd mellan besökarna och publikbegränsningar.
Smittspridningen i Sverige har varit mindre under hösten jämfört med i grannländerna och de flesta andra länder i Europa. Enligt TT planerar nu Folkhälsomyndigheten att införa nya restriktioner och åtgärder om smittspridningen skulle öka i Sverige. Folkhälsomyndighetens generaldirektör säger till SVT att en smittopp kan förväntas i mitten av december. Trots en vaccinationstäckning på 81,8 % av befolkningen över 16 år i Sverige, så har smittspridningen i andra länder med liknande vaccinationsgrad, som Österrike, tagit fart de senaste veckorna.
Nya åtgärder som är aktuella för att begränsa smittspridningen är att återinföra rekommendationen om hemarbete för de med möjlighet att arbeta hemifrån. Det kan också bli aktuellt att införa vaccinationspass för att gå på restaurang, gym eller muséer, enligt TT. Avståndskrav på restauranger kan också återinföras, men däremot blir det troligen inte nya begränsningar av öppettiderna för restauranger och barer.
I Danmark infördes den 12 november återigen krav om coronapass som behöver visas upp för att gå på restauranger, nattklubbar och större evenemang. En skillnad mellan det danska coronapasset och det svenska vaccinpasset är att i Danmark är det möjligt att ta ett negativt covid-test för att få ett godkänt coronapass, men i Sverige behövs fullständig vaccinering. Enligt Folkhälsomyndigheten har 81,8 procent av befolkningen i Sverige över 16 år fått två vaccinationsdoser . I Danmark är 86,2 procent av befolkningen över 12 år färdigvaccinerad, enligt siffror från Statens Serum Institut på Sundhedsstyrelsens hemsida. (News Øresund)
-
Samhälle31 mars, 2020
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle14 juli, 2020
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Infrastruktur23 januari, 2020
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle2 juli, 2020
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Samhälle21 maj, 2020
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle28 maj, 2020
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle8 juli, 2020
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden29 maj, 2020
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen