Energi
Svenskt natointräde kan få konsekvenser för både energiförsörjning och infrastruktur
Det kan bli svårare med ny havsvindkraft i Östersjön och den svenska tåginfrastrukturen måste rustas upp rejält, speciellt i öst-västlig riktning. Det kan bli några av konsekvenserna ett svenskt natointräde för med sig, enligt Dagens Industri respektive Svenska Dagbladet.
Med ett svenskt natointräde växer försvarsintressena i Östersjön, något som kan göra det svårare med ny havsvindkraft. Det menar energi- och näringsminister Ebba Busch (KD), enligt Dagens Industri:
”Med den havsbaserade vindkraften så kommer naturligt mycket större försvarsintressen och därmed också mycket större risk att Försvaret säger nej”, säger hon till tidningen.
Järnvägen måste rustas upp
Samtidigt behöver viktiga vägar och järnvägar i Sverige rustas upp, skriver Svenska Dagbladet. De håller i dag inte måttet för ”snabba militära rörelser som blir nödvändiga i händelse av en konflikt”, något Försvarsberedningen larmat om i flera rapporter. Försvarsberedningen består av representanter från riksdagens alla åtta partier.
Exakt vilka sträckor det rör sig om är inte klarlagt, men ett antal områden pekas ut som strategiskt viktiga av Försvarsberedningen. Det är framför allt järnvägarna i öst-västlig riktning, mellan Norge, Sverige och Finland.
Sveriges södra hamnar kan bli militärt viktiga
SvD har pratat med Per Skoglund, som är universitetslektor och expert på logistik vid Försvarshögskolan. Han pekar ut åtta områden som behöver rustas upp, främst i norra Sverige, men även sträckan Halmstad-Kalmar och E22:an från Malmö till Norrköping.
Även Göteborgs hamn pekas ut som viktig för att kunna försörja civilsamhället, något som gör att ”hamnarna i andra orter söderut blir viktigare ur ett militärt perspektiv”, enligt Per Skoglund. (News Øresund)
Viktiga sträckor som kan behöva rustas upp:
Malmbanan och sträckan Narvik – Luleå
Trondheim – Sundsvall
Halmstad – Kalmar
Göteborgs hamn (och hamnar söderut)
Malmö – Norrköping
Inlandsbanan
Oslo – Stockholm
Haparanda – Kemi
Källa: SvD, Per Skoglund
-
Danmark2 månader sedan
Från och med 1 januari 2025 är det återigen förbjudet att flagga med utländska flaggor i Danmark – de nordiska flaggorna och Tysklands undantas
-
Infrastruktur8 månader sedan
Nya tåg och ny operatör på gång för Skånetrafiken – som ständigt jobbar med punktligheten
-
Danmark11 månader sedan
Danska regeringen bidrar med miljoner till stängningen av Pusher Street på Christiania – den 6 april börjar gatan grävas upp
-
Danmark12 månader sedan
Transparency International: Danmark alltjämt minst korrupta landet i världen – Sverige på sämsta placeringen sedan mätningarna startade
-
Arbetsmarknad12 månader sedan
Nytt danskt löneavtal ger en ram på 8,8 procent under två år för 200 000 statsanställda
-
Arbetsmarknad11 månader sedan
Fler svenskar omfattas av den danska expertskatten
-
Arbetsmarknad12 månader sedan
Riksdagen röstar om id-kontrollag den 15 februari – så förbereder sig transportörerna
-
Samhälle11 månader sedan
Göteborg kan gå från sex särskilt utsatta områden till ett på tio år