Connect with us

Forskning

Svenska regeringens samordnare kritisk till Region Skånes önskan om en dansk-svensk ansökan om europeisk läkemedelsmyndighet

Publicerad

den

Den svenska regeringens regeringens nationella samordnare för life science, Anders Lönnberg, är irriterad över att Region Skåne inte ställer sig bakom Stockholms kandidatur till att bli ny värd för den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA utan istället vill ha ett dansk-svenskt samarbete om att förorda Köpenhamn. Foto: News Øresund

Sverige arbetar enbart för att få den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA att flytta från London till Stockholm. Något samarbete med Danmark är inte aktuellt. Anders Lönnberg, regeringens nationella samordnare för life science, var tydlig när han vid en läkemedelskonferens i Lund på torsdagen svarade på en fråga om Sverige kunde tänka sig ett samarbete med Danmark i kampen för att locka till sig EMA.

– Jag är lite sur på Region Skåne och det skäms jag inte för att säga, uppger Anders Lönnberg till News Øresund efter att han på torsdagen talat vid konferensen The future of Swedish & Danish life science i Medicon Village i Lund.

Den svenska regeringen har beslutat sig för att kämpa för att EMA omlokaliseras från London till Stockholm i samband med brexit. Därför är Anders Lönnberg påtagligt irriterad över att Region Skåne inom ramen för det dansk-svenska politiska samarbetet Greater Copenhagen & Skåne Committee uppmanat de danska och svenska regeringarna om att istället samarbeta för att få EMA till Köpenhamn. Tidigare har även Sveriges folkhälso- och sjukvårdsminister Gabriel Wikström uttalat sig i Dagens Industri om att han tycker att ”det är olyckligt att Region Skåne tar ställning för Köpenhamn framför Stockholm”.

Anders Lönnberg pekar på att det initialt var Uppsala, Stockholm, Göteborg och Skåne som var aktuella som svenska kandidater vid den stundande omlokaliseringen av den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA som idag har närmare 900 anställda i London och med cirka 40 000 årliga deltagare i olika möten. På grund av brexit tvingas EMA flytta från London för att vara kvar inom EU.

– Men när regeringen väl fattat sitt beslut är det enligt regeringsformen regeringen som bestämmer utrikespolitiken, säger Anders Lönnberg.
– Göteborg och Uppsala kämpade också men när regeringen fattat sitt beslut ställde de sig bakom Stockholm. Och i måndags fick vi besked från Lunds universitet om att ledningen och styrelsen ställer sig bakom regeringens beslut.

Enligt Anders Lönnberg har inte den danska regeringen kontaktat den svenska regeringen om ett samarbete kring EMA.
– Sedan har jag bett om att få se ett underlag till Öresundsinitiativet men jag har inte fått se något. Jag tror inte riktigt de förstår vilka kompetenser som behövs och i Köpenhamn har de redan svårt att rekrytera kompetent personal.

Anders Lönnberg vill inte kännas vid beskrivningen av att Medicon Valley, det vill säga Skåne och Själland, har Nordens största läkemedelskluster.
– Visst, de största företagen finns i Köpenhamn. Men forsknings- och utvecklingsmässigt är Stockholm större.

Han pekar på att Stockholms medicinska universitet Karolinska Institutet, KI, rankas som det bästa inom EU efter brexit. Stockholms fördelar framför Köpenhamn är uppenbara anser Anders Lönnberg.

­­– Allra starkaste argumentet är att EMA och hela sektorn står inför dramatiska teknologiutvecklingar och att de vill ha närheten till KI. Det blir en allt större vaccinandel i nya läkemedel och ECDC (European Centre for Disease Prevention and Control red:s anmärkning) ligger i Stockholm. Redan idag är Sverige EMA:s absolut största samarbetspartner förutom England.
– Industrin har uttryckt att de vill ha EMA i land som arbetar proaktivt. Bara Sverige och England gör det, andra länder bara kontrollerar, de hjälper inte till.

En lång rad EU-länder kämpar nu om att få bli nytt värdland för EMA. Den svenska kampanjen leds av den tidigare ambassadören Christer Asp med ett nära samarbete med Anders Lönnberg som nationell samordnare inom life science.
Den 8 december i fjor meddelade den svenska regeringen sin kandidatur till EMA.
– Med en av Europas främsta nationella läkemedelsmyndigheter, ett gott klimat för forskning och life science samt goda förutsättningar för en effektiv omlokalisering är Sverige ett naturligt framtida hem för EMA, sade Gabriel Wikström, sjukvårdsminister i en kommentar till beslutet.

Den danska regeringen meddelade sin kandidatur till EMA den 8 februari i år och utsåg då läkemedelsbolaget Novo Nordisk tidigare vd Lars Rebien Sørensen till samordnare av den danska kampanjen.
– EMA bör placeras där det finns en stark tradition av att sätta patienten i fokus. Både när det gäller säkerhet, rättigheter och öppenhet. Det har Danmark, skrev Danmarks sundhedsminister Ellen Trane Nørby i en kommentar till det danska beslutet.

Inom kort väntas EU-kommissionen presentera kritikerna som avgör vilken ort som får EMA. Beslutet ska fattas i juni men Anders Lönnberg tror att det kan dröja till oktober innan det blir klart. (News Øresund)

Läs mer

Få vårt nyhetsbrev

E-postadress

Aktuella nyheter

Infrastruktur12 timmar sedan

SJ lämnar Stockholms pendeltåg 2026 – oklart vem som tar över

SJ Stockholmståg kommer inte att fortsätta driva Stockholms pendeltåg efter 2026, när nuvarande avtal upphör att gälla. Bolaget anser inte...

Infrastruktur13 timmar sedan

EU-medel stöder byggandet av 5G-järnvägsinfrastruktur i Skandinavien – Öresundsbrokonsortiet deltar i projektet

Telekommunikationen inom järnvägsinfrastrukturen i Skandinavien ska förbättras med ett nytt 5G-system som kommer att underlätta förbindelsen mellan förare, övervakare och trafikledare....

Cleantech14 timmar sedan

Danska Energistyrelsen fick inte in några bud på någon av de tre havsbaserade vindkraftsparkerna i Nordsjön

Inga bud kom in i torsdags förra veckan på någon av de tre havsbaserade vindkraftsparkerna i Nordsjön som danska staten...

Samhälle4 dagar sedan

Köpenhamns flygplats i Kastrup växer snabbare och har nu 31 procent fler passagerare än Arlanda

En hög tillväxt i antal passagerare gör Köpenhamns flygplats roll som skandinavisk hub allt tydligare. Den danska flygplatsen är störst...

Arbetsmarknad5 dagar sedan

Oro för unga gränspendlare och fokus på digitala hinder vid Greater Copenhagen Task Force-möte

Flera medlemmar i Greater Copenhagen Task Force var överens om att måndagens möte på svenska ambassaden i Köpenhamn resulterade i...

Intervjuer5 dagar sedan

Jessica Rosencrantz: Jag tar med mig min uppväxt i Öresund i mitt arbete som minister

News Øresund träffade en entusiastisk svensk EU- och Nordenminister på svenska ambassaden i Köpenhamn måndagen den 2 december. Här deltog...

Hållbarhet5 dagar sedan

Nytt stort stenrev i Köpenhamns hamn

By & Havn och WWF Världsnaturfonden står bakom ett 2 000 kubikmeter stort stenrev i Nordhavnsbassängen i Köpenhamn. Stenrevet är...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.