Life Science
Svenska bioteknikbolaget Alligator Bioscience hämtar vd från Danmark
I veckan stod det klart att Søren Bregenholt, som har en bakgrund från bland annat Novo Nordisk och Symphogen och som är ordförande i dansk-svenska nätverksorganisationen Medicon Valley Alliance, blir ny vd för det svenska bioteknikbolaget Alligator Bioscience. Den 1 juni tillträder han den nya tjänsten och han säger till News Øresund att han är medveten, men inte bekymrad inför de skillnader han ser i arbetskultur mellan länderna.
Senast kommer Søren Bregenholt från en tjänst som vd och styrelseledamot i Macrophage Pharma i Storbritannien. Dessförinnan var han Corporate Vice President i Novo Nordisk och även varit COO på Symphogen. Han ser fram emot den nya tjänsten som vd på det svenska life science-företaget Alligator Bioscience med huvudkontor i Lund.
– Det gläder jag mig mycket till, det är en spännande möjlighet. Alligator Bioscience har funnits i ett antal år och har en stark teknologi och en mycket intressant pipeline inom immunonkologi. Jag ser fram emot att jobba nära Alligator-teamet för att maximera värdet i denna pipeline för patienterna, investerarna och andra intressenter. Det ligger i linje med vad jag har gjort tidigare i min karriär både i Symphogen och i Novo Nordisk, säger han till News Øresund, och fortsätter:
– Jag har jobbat de senaste 20 åren med dansk och internationell pharma och biotek med företagsledning och att göra affärer på de flesta kontinenter. Jag har varit involverad både i tidiga och sena projektfaser och fått inblick i hela värdekedjan i pharma från mina tidigare roller. Jag menar att de åren har förberett mig väl för jobbet på Alligator både ämnesmässigt och ledningsmässigt.
Alligator Bioscience är ett svenskt börsnoterat bioteknikbolag som utvecklar tumörinriktade immunterapier mot cancer. Bland de största aktieägarna finns Sunstone Life Science Venture Fund, med medgrundaren Peter Benson som styrelseordförande i Alligator Bioscience, Lundaprofessor Carl Borrebaek vars forskning bidragit till att företaget grundades och Johnson & Johnson som Alligator Bioscience 2015 slöt ett miljardavtal med.
Søren Bregenholt är medveten om att det finns skillnader i arbetskultur mellan Sverige och Danmark, men ser det inte som något hinder när han nu börjar jobba på andra sidan sundet.
– Jag är uppmärksam på att det finns några skillnader mellan den danska och svenska arbetskulturen, det jag tror är det viktigaste. I Sverige är fokus kanske mer på konsensusledning än i den danska ledningskulturen. Jag är säker på, att när jag har lärt känna teamet på Alligator Bioscience och de har lärt känna mig, så kommer vi att kombinera de bästa delarna från svensk, dansk och internationell arbetskultur för att skapa ett vinnande koncept. Det är jag inte bekymrad över, men jag är medveten om, att det finns en skillnad, säger han.
Som styrelseordförande i den dansk-svenska nätverksorganisationen Medicon Valley Alliance vill han gärna se mer samarbete över sundet inom life science-området och gläds åt att många jobbar på andra sidan Öresund, även om regionen har haft sina utmaningar de senaste åren med gränskontroller och reserestriktioner.
– Vi är en gränsregion och ju mer vi samarbetar för att öka regionens förmågor, infrastruktur och arbetskraft desto starkare kommer regionen att stå sig i konkurrens med utlandet. Vi är fyra miljoner människor i regionen och omkring 50 000 anställda i life science-sektorn, det är ungefär som en medelstor amerikansk stad. Vi tror att vi är världsmästare, och vi har rätt på några områden, men det finns många synergier att hämta om vi börjar arbetar ännu mer tillsammans. Samarbete ökar våra chanser och möjligheter att vara en internationell toppregion, säger han.
I en rapport om skånsk life science, som tagits fram av Øresundsinstituttet och Medicon Valley Alliance inom Interregprojektet Greater Copenhagen Life Science Analysis Initiative som presenterades i november förra året, framgår att 20 life science-bolag i Skåne har en dansk vd. Den 1 juni ökar antalet till 21.
(News Øresund – Jenny Andersson)
NEWS ØRESUND är ett resultat av ett utvecklingsprojekt med Interregfinansiering som under 2012-2014 drevs i samarbete mellan Roskilde Universitet, Lunds universitet och Øresundsinstituttet. Sedan 2015 fortsätter utvecklingen av News Øresund inom Øresundsinstituttet. Under 2019-2020 stärker News Øresund den oberoende bevakningen av regionens life science kluster genom Øresundsinstituttets medverkan i Interregprojektet GC life science analysis initiative.
ØRESUNDSINSTITUTTET är ett oberoende dansk-svenskt kunskapscentrum som genom analyser, fakta, nätverksmöten och medieverksamhet bidrar till en ökad kunskap om utvecklingen i Danmark och Sverige med fokus på Öresundsregionen. Verksamheten drivs utan vinstintresse med finansiering från mer än 100 medlemmar inom offentlighet och det privata näringslivet i Danmark och Sverige.
Nyheterna från News Øresund får fritt återges under förutsättning att News Øresund anges som källa.
Kontakta oss: redaktion (at) newsoresund.org
Mer information: www.newsoresund.org / www.oresundsinstituttet.dk
-
Samhälle31 mars, 2020
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle14 juli, 2020
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Infrastruktur23 januari, 2020
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle2 juli, 2020
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Samhälle21 maj, 2020
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle28 maj, 2020
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle8 juli, 2020
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden29 maj, 2020
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen