Samhälle
Efter svensk ministerkritik och drönarbilder från miljöaktivist – alternativ till dumpningen av slam i Köge bukt ska utredas över sommaren

Danmarks transportminister och partierna i Folketinget, som har beslutat om anläggandet av halvön Lynetteholmen i Köpenhamn, stödjer nu att alternativ till dumpningen av slam i Köge bukt ska tas fram. En utredning ska pågå under de kommande månaderna och en-två alternativ ska presenteras med önskan om att slamdumpningen i havet kan upphöra. Det rapporterar TV2 Lorry. Beskedet kommer efter att den svenska klimat- och miljöministern Annika Strandhäll (S) den 18 mars sände ett brev till sina danska ministerkolleger om att dumpningen av slam i Köge bukt är olämplig. Dumpningen sker som en följd av muddringsarbeten vid bygget av den konstgjorda halvön Lynetteholm i Köpenhamns hamninlopp.
– När alternativen ska undersökas är det såklart med en önskan om att kunna stoppa dumpningen av slam, säger Danmarks transportminister Trine Bramsen (S), på torsdagen efter ett möte där partierna enats om att starta en utredning, enligt TV2 Lorry.
Från den 1 april är dumpningen av jordmaterialet satt på paus, fram till i höst. Därför kommer inte mer slam att släppas ut i Köge bukt medan utredningsarbetet pågår. Vilka alternativ som kan bli aktuella får utredningen visa, uppger transportministern. Utredningen ska genomföras i utvecklingsbolaget By & Havns, som ägs av både Köpenhamns kommun (95%) och danska staten (5%), regi.
I brevet från den svenska klimat- och miljöministern Annika Strandhäll står bland annat att: ”Inför nästa dumpningsperiod behöver i första hand en annan masshantering väljas eftersom dumpningplatserna inte är lämpliga”. Hon skriver vidare att hon ser fram emot ett fortsatt samarbete mellan danska och svenska myndigheter kring ett skydd för de marina värdena i Öresund. Efter att ha mottagit brevet så har Danmarks transportminister valt att lyssna till kritiken från den svenska sidan.
– Jag har under de senaste veckorna arbetat med att ta reda på om det finns möjliga alternativ till de nuvarande. Och det är det arbetet som det nu finns belägg för att sätta igång. Vilka konkreta alternativ det handlar om vill jag återkomma till när arbetet har avslutats inom de kommande månaderna, säger Trine Bramsen.
Dumpningen av delvis förorenat bottenslam som grävs upp för anläggandet av Lynetteholmen har kritiserats både av Länsstyrelsen i Skåne, svenska politiker och av flera danska kommuner längs Köge bukt. Totalt handlar det om 2,5 miljoner ton slam som ska grävas upp och släppas ut på två dumpningsplatser i Köge bukt. Drönarbilder från en 74-årig ingenjör och miljöaktivist som visar hur havet blir brunfärgat runt fartyget “Roar R” när det dumpar slammet i Köge Bukt och som publicerats i Politiken har även bidragit till att den danska regeringens stötteparti Radikale Venstre enligt Politiken nu kräver ett landstäckande stopp för dumpning i havet. Enligt Politiken dumpas årligen 2,8 miljoner kubikmeter uppgrävd havsbotten på 84 olika platser i Danmark. (News Øresund)
-
Samhälle31 mars, 2020
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle14 juli, 2020
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Samhälle2 juli, 2020
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Infrastruktur23 januari, 2020
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle21 maj, 2020
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle28 maj, 2020
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle8 juli, 2020
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden29 maj, 2020
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen