Danmark
Statliga energijätten Dong slår danskt rekord i börsnotering


Börsaktuella statskontrollerade Dong Energy har blivit en världsaktör inom havsbaserade vindkraft där bolaget enligt egna uppgifter ar en global marknadsandel på 26 procent. Foto: News Øresund
106,5 miljarder danska kronor blir prislappen på det statligt kontrollerade energibolaget Dong Energy som gör börspremiär den 9 juni. På en dag blev de erbjudna aktierna i bolaget fulltecknade i det som betecknas som den största börsnotering någonsin på den danska börsen.
För två år sedan vållade Dong en politisk strid när den dåvarande röda regeringen lät den amerikanska investeringsbanken Goldman Sachs och de danska pensionsbolagen ATP och PFA bli stora delägare i samband med en nyemission som tillförde nytt kapital. Mer än 190 000 namnunderskrifter samlades in för att protestera mot affären. Ett argument som hördes var att staten lät Goldman Sachs köpa aktierna i Dong till för lågt pris.
Efter nyemissionen värderades Dong till 44,5 miljarder danska kronor. Sedan dess har värdet fördubblats. För Goldman Sachs, som via bolag äger 17,9 procent av aktierna i Dong, innebär prislappen vid börsnoteringen att deras aktieinnehav har stigit i värde med 137 procent på 27 månader. Även för medarbetarna i Dong blir börsnoteringen en guldkantad affär. Enligt Finans.dk fick de rätt att köpa aktier till det ursprungliga priset vilket gör att 250 höga chefer tillsammans uppges tjäna 550 miljoner danska kronor medan vanliga medarbetare uppges göra en vinst på 500 miljoner.
Vid börsnoteringen kommer 17,4 procent av aktierna i Dong att säljas av de nuvarande ägarna utan nyemission. Utförsäljningen blev fulltecknad på en dag vilket innebär att värderingen av Dong Energy hamnar på 106,5 miljarder danska kronor. I samband med börsnoteringen kommer bland annat den danska staten att minska sitt ägande från 58,8 till 50,1 procent av aktierna.
Sedan Goldman Sachs blev storägare i Dong har företaget fortsatt sin storsatsning på havsbaserad vindkraft som nu står för en allt större del av bolagets värde. Början till vindkraftssatsningen kom när Dong fusionerades med energibolagen Elsam och E2 som tidigt byggde varsin vindkraftpark till havs. Hittills har Dong byggt 22 havsbaserade vindkraftparker och har en global marknadsandel på 26 procent på havsbaserad vindkrft. Fram till 2020 ska den installerade vindkraftskapaciteten minst fördubblas. (News Øresund)
Fakta: Dong Energy
Grundades 1972 under namnet Dansk Naturgas och har sedan ändrat namn till Dansk Olie og Naturgas och sedan till DONG. Verksamheten växte under åren till att omfatta såväl naturgas som olja och på senare år vindkraft. 2012 redovisade koncernen en förlust på 4 miljarder danska kronor vilket ledde fram till nyemissionen med kapitaltillskott från Goldman Sachs och pensionsbolagen samt den nya strategin med fokus mot ökade satsningar på havsbaserad vindkraft. Även 2015 slutade med en stor förlust på 12 miljarder kronor men det berodde på engångsnedskrivningar på 17 miljarder.
Omsättning 2015: 71 miljarder danska kronor
Anställda: 6 700
Ägare: (före börsnoteringen):
Danska staten: 58,8%
Goldman Sachs *: 17,9%
SEAS-NVE: 10,8%
Övriga: 12,5%
Källa: Dong Energy
* Goldman Sachs äger aktierna i Dong Energy via bolaget New Energy Investment S.á.r.l.
-
Samhälle31 mars, 2020
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle14 juli, 2020
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Infrastruktur23 januari, 2020
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle2 juli, 2020
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Samhälle21 maj, 2020
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle28 maj, 2020
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle8 juli, 2020
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden29 maj, 2020
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen