Connect with us

Norden

Statistik över gränspendlare i fara – Norge och Danmark kan sluta utbyta data med Sverige

Publicerad

den

Statistikbyråerna i Danmark och Norge vill inte längre utbyta data med svenska Statistiska centralbyrån på grund av offentlighetsprincipen i Sverige. Foto: News Øresund

Framöver kan det bli svårt att få reda på hur många som bor i Sverige men arbetar i ett annat nordiskt land. Statistikbyråerna i Danmark och Norge vill inte längre utbyta data med svenska Statistiska centralbyrån på grund av offentlighetsprincipen i Sverige. Danmarks statistik hoppas att problemet ska kunna lösas.

I Sveriges officiella statistik över sysselsättning och inkomst finns inte gränspendlare medräknade. För att fånga upp gränspendlare har svenska Statistiska centralbyrån sedan 1997 haft ett utbyte av individdata med den danska motsvarigheten Danmarks statistik, och sedan 2001 med norska Statistisk sentralbyrå. Men detta utbyte är på väg att avbrytas.

Om det sker kommer statistik över gränspendlare i Norden inte kunna upprättas i framtiden.

Danmarks statistik skriver till News Øresund att de hoppas att de hittar en lösning på problemet eftersom de ”inte på något sätt vill äventyra det goda samarbetet vi har med SCB”, bland annat kring Öresundsdatabasen Ørestat.

Problemet är att Danmarks statistik och Statistisk sentralbyrå är rädda att datan de delar med sig av kan komma att användas i andra syften än statistik och forskning, vilket strider mot ländernas lagstiftning. De är rädda för det på grund av den svenska offentlighetsprincipen.

Enligt svensk lag måste Statistiska centralbyrån, efter en sekretessprövning, lämna ut uppgifter till andra svenska myndigheter som begär ut dem – förutsatt att myndigheten har rätt att handskas med uppgifterna. Offentlighetsprincipen gäller för alla svenska myndigheter, så uppgifterna kan sedan begäras ut av en tredje myndighet, och sedan en fjärde. Och så kan det fortsätta utan att Statistiska centralbyrån får vetskap om det.

Varje utlämnande av uppgifter kräver en egen sekretessprövning. Men statistikbyråerna i Norge och Danmark vill ha en garanti att datan aldrig används till annat än statistik eller forskning. En sådan garanti kan inte Statistiska centralbyrån i Sverige ge.

– Vi tror ju att alla myndigheter använder datan för statistik eller forskning, men SCB kan inte gå in och garantera vad alla myndigheter i hela Sverige gör med uppgifter som eventuellt från början kommer från oss, säger Therese Hedlund, som arbetar med gränsregional statistik på SCB, till News Øresund.

Diskussioner om datautbytets framtid har skett sedan hösten förra året. Under det pågående projektet Nordic Mobility, initierat och finansierat av Nordiska ministerrådet, skulle statistikbyråerna ha ett utbyte av just individdata. Ett av projektets mål var att uppdatera statistiken över hela den nordiska befolkningens utbildningsnivå. I den officiella statistiken kan nämligen uppgifter om utbildning i ett annat nordiskt land saknas.

Det var när ett avtal om utbyte av data skulle ingås som statistikbyråerna i Norge, Finland och Danmark ville att Statistiska centralbyrån i Sverige skulle garantera att datan aldrig används för något annat än forskning och statistik. Den garantin menar Statistiska centralbyrån att de inte kan ge.

– När SCB har lämnat över data till en annan myndighet går ju ansvaret för sekretessen över på den myndigheten. Men alla myndigheter följer ju samma lag och måste göra samma sekretessprövningar.

Danmarks statistik och Statistisk sentralbyrå beslutade då att även avbryta de utbyten som pågått i omkring 20 år.

– Vi blev väldigt förvånade. Vi tänkte att detta måste vara ett missförstånd. Men nu har vi ju diskuterat det här i ett halvår nu och vi kommer ingen stans, säger Therese Hedlund.

Än så länge pågår diskussioner mellan statistikbyråerna. Men det mesta pekar på att statistik om gränspendlares löner och sysselsättning inte kommer kunna upprättas framöver.

Dessutom kan Statistiska centralbyrån bli tvungen att radera den data som de tidigare har fått genom utbytet med Statistisk sentralbyrå och Danmarks statistik. Men frågan ska prövas av svenska Riksarkivet.

(News Øresund – Mandus Örarbäck)

Så påverkas statistiken om Öresundspendlare

I den officiella statistiken ingår inte gränspendlare. Danmarks statistik och Region Skåne driver därför databasen Ørestat, som samlar statistik över gränspendlare i Öresundsregionen.

För att ta fram statistik om arbetspendling över Öresund krävs ett utbyte mellan Danmarks statistik och Statistiska centralbyrån. Detta utbyte vill Danmarks statistik inte längre göra.

De tabeller som redan finns på Ørestat kommer inte tas bort, men statistiken kan inte uppdateras om Danmarks statistik väljer att stoppa utbytet med Statistiska centralbyrån.

Utan gränsstatistik kommer utrednings- och analysarbete av utvecklingen i Öresundsregionen bli mycket svårare att göra.

En databas som liknar Ørestat drivs av Västra Götalandsregionen. Den är inriktad på pendlingsstatistik mellan Sverige och Norge. Den kommer påverkas på samma sätt som Ørestat. Även Region Värmland arbetar med utredningar om gränspendling, och de kommer också påverkas.

Källa: Region Skåne, Statistiska centralbyrån

Läs mer

Få vårt nyhetsbrev

E-postadress

Aktuella nyheter

Danmark15 september, 2024

VisitDenmark skapar nationell dataplattform för besöksnäringen

Under namnet VisitData har den nationella danska turistorganisationen VisitDenmark skapat en gemensam dataplattform för den danska besöksnäringen. Samtliga 19 danska...

Norden14 september, 2024

Nordiska rådet genomför undersökning av hur bankkonton och betalningstjänster fungerar över gränserna

Hur fungerar det för gränspendlare att få lönen överförd mellan banker i två länder och hur fungerar mobila betallösningar mellan...

Samhälle14 september, 2024

Ny bok hjälper svensktalande att klara det danska språket

Lone Koldtoft är en eldsjäl när det gäller att hjälpa svenskar att klara språket i Danmark. Hon är adjunkt i...

Fastighet12 september, 2024

Priserna på ägarlägenheter i Köpenhamn har stigit med 653 procent sedan 1992 – nu har villapriserna i huvudstaden återhämtat sig från boprisfallet under 2022

På 32 år har priserna på ägarlägenheter (ejerlejligheder) i Danmark ökat med 507 procent. I Köpenhamn har prisökningen varit ännu...

Danmark13 september, 2024

Danska logistikföretaget DSV köper DB Schenker och blir Danmarks näst största företag

DSV gör sin största affär någonsin meddelade företaget på fredagen när det blev klart med köpet av DB Schenker från...

Arbetsmarknad11 september, 2024

Ny kandidatbank ska underlätta rekrytering av utländska sjuksköterskor i Region Hovedstaden

För att underlätta rekryteringen av sjuksköterskor med utbildning utanför EU har Region Hovedstaden upprättat en kandidatbank där sjuksköterskor kan ansöka...

Samhälle13 september, 2024

Öresundsdebatten vecka 37: sorgligt när folk talar engelska i stället för danska och Köpenhamn som förebild för svenska städer

Sverige var föregångar med flygskatt men nästa sommar slopas den. Sorgligt när folk i Köpenhamn talare engelska istället för danska....

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.