Intervjuer
SmiLe Incubator: Partnerskap mellan stora och små företag över sundet kan boosta life science i Öresundsregionen
Det dansk-svenska samarbetet kan stärkas genom fondmedel, tvärregionala projekt och en ännu större öppenhet från stora life science-företag i Danmark. Det menar Ebba Fåhraeus, som är vd för SmiLe Incubator på Medicon Village i Lund.
Det är ingen tillfällighet att dörrarna till korridorens kontor och labb står öppna.
– Alla ska känna sig välkomna att interagera med varandra, säger Ebba Fåhraeus, som är vd på SmiLe Incubator i Lund, som samlar Medicon Villages startupbolag inom life science.
Lokalerna som hon visar runt i tillhörde fram tills 2010 det svensk-brittiska medicinbolaget AstraZeneca. Företaget valde dock att stänga ner forskningsavdelningen i Lund och göra sig av med 900 medarbetare.
Idag är nedstängningen historia, Medicon Village övertog AstraZenecas lokaler och 2012 etablerades SmiLe på Medicon Village och en del av lokalerna och labben vigdes åt att utveckla nystartade företag.
Runt 50 företag är idag SmiLe-alumner, och idag får runt 25 life science-projekt rådgivning av inkubatorns affärsstrategiska personal, så att entreprenörerna om 5-6 år har förfinat deras affärsmodell tillräckligt mycket för att driva vidare bolaget på egen hand.
Asgard Therapeutics, Xinnate och Sinntaxis är några av dagens inkubatorföretag, medan Saga Diagnostics, SARomics Biostructures och Xintela är alumner.
Företagen finansieras både av SmiLes eget nätverk av privata investerare samt av offentliga medel från exempelvis Vinnova, Tillväxtverket och EU.
Låt privata fondmedel göra jobbet
För att förbättra villkoren för life science-branschen i Öresundsregionen efterlyser Ebba Fåhraeus mer interaktion inom finansieringsdelen mellan Sverige och Danmark.
Det finns särskilt potential i danska och svenska privata fondmedel som inte är knutna till statliga regelverk på samma sätt som offentligt stöd. Därmed kan de lagmässigt ha lättare att stötta initiativ och företag på tvärs av Öresund.
– Om den geografiska begränsningen av vart pengarna kan användas kan övervinnas, skulle det vara fördelaktigt för regionen som helhet, säger Ebba Fåhraeus.
Hon menar även att offentliga stöd från Region Skåne, Lunds kommun och Lunds universitet, som tillsammans med Medicon Village medfinansierar SmiLes verksamhet, ibland skapar utmaningar när det gäller samarbetet med Danmark eftersom svenska skattemedel ska användas i Sverige. Trots det ser hon det inte som en ”show stopper” överhuvudtaget.
– Det finns alltid en liten språkbarriär, och det finns också en fysisk barriär. Men är det enklare för ett skånskt företag att samarbete med Stockholm än Köpenhamn? Nej, det är enklare att samarbete med Köpenhamn, säger hon.
SmiLe själva driver boot camps med danska COBIS, DTU och CBS utöver projekt med andra innovationsaktörer i Skåne, och målet framöver är att intensifiera samarbetet med europeiska inkubatorer.
Bas för bra utbyte
Även om Ebba Fåhraeus upplever att industrin har en stor samarbetsvilja mot mindre bolag, menar hon att stora life science-bolag, framförallt i Danmark, kan bli ännu mer kollaborativa och öppna mot mindre skånska företag.
– På den ena sidan av bron har vi ett stort antal mindre startups. På den andra sidan av bron finns det stora företag och fonder, och jag tror att de framtida utmaningarna ligger i hur vi får dessa att arbeta tillsammans på ett konstruktivt sätt, så att inte någon äter upp de andra, säger hon.
När Ebba Fåhraeus blev chef för SmiLe för fem år sedan hette inkubatorn Lund Life Science Incubator och hade tre anställda. Men under 2016 fick inkubatorn namnet SmiLe, som är en förkortning av ordföljden ”Stärker människors liv, innovation, life science och entreprenörskap”.
Idag är 20 medarbetare knutna till inkubatorn, som vägleder runt 25 företag med 100 anställda.
– Mitt lag är mer icke-svenskar än svenskar, skulle jag tro. Vi är fullständigt internationella. Inkubator-företagen ska vara svenska, det hänger ihop med vår finansiering. Men de anställda i företagen utgör 20-25 olika nationaliteter, säger Ebba Fåhraeus och tillägger att de även coachar utländska startups i boot camp-projekt.
Healthtech vinner mark
De senaste årens omorganisering för SmiLe har inte ändrat det faktum att inkubatorn traditionellt sett haft många biotechbolag.
Det hänger ihop med att de har tillgång till cellaboratorier som skapar möjlighet för forskning inom exempelvis immunterapi.
Dessutom kommer 50-60 procent av företagen från Lunds universitet, där cancerforskningen är ett styrkeområde.
Men i takt med megatrender så som sensorteknologi, förebyggande vård och självhantering av kroniska sjukdomar tar nya typer av företag allt mer plats.
– Det område som har växt mest de senaste åren är e-hälsa, de appbaserade eller databaserade företagen. De blir allt fler, säger Ebba Fåhraeus och understryker att agendan för e-hälsa är omfattande i Skåne men även i resten av landet och i Danmark. Strategin ”Vision for eHealth 2025” har målet att göra Sverige till det bästa healthtech-landet i världen.
I flera år har SmiLe dessutom drivit det åtta veckor långa digitala programmet Health2B, som specifikt inriktar sig mot startups inom healthtech. Samtidigt samarbetar SmiLe med både danska, svenska och norska aktörer i ett forum för startups som heter HealthTech Nordic.
Att inkubatorn de senaste åren fått allt fler healthtech-företag betyder dock inte att SmiLe positionerar sig mer mot healthtech, berättar Ebba Fåhraeus. Att tydligt positionera sig ger inte mening, då branschen blir mer och mer tvärvetenskaplig och nya teknologier så som artificiell intelligens och machine learning vinner mark åt flera håll.
– Plötsligt är pharmabolag väldigt intresserade i e-hälsolösningar som kan hjälpa deras patienter med att överskåda sitt medicinintag. Jag tror att det finns många cross overs, och att det är stora fördelar för företag från olika områden att ses och prata, säger hon.
Samarbetet kräver dock att de stora life science-bolagen i Öresundsregionen samt det danska och svenska sjukvårdssystemet tar större hänsyn till uppstartsbolagens ”sense of urgency”, menar Ebba Fåhraues.
– När du är ett tremansbolag och har behov för att sälja något, ska du ha en inkomst. Men många stora företag är i en ”no sense of urgency”, och medan de evaluerar och tänker så dör de små företagen, och vi tappar massor av intressant innovation och affärsmöjligheter, säger hon.
News Øresund – Kristoffer Dahl Sørensen
NEWS ØRESUND är ett resultat av ett utvecklingsprojekt med Interregfinansiering som under 2012-2014 drevs i samarbete mellan Roskilde Universitet, Lunds universitet och Øresundsinstituttet. Sedan 2015 fortsätter utvecklingen av News Øresund inom Øresundsinstituttet. Under 2019-2020 stärker News Øresund den oberoende bevakningen av regionens life science kluster genom Øresundsinstituttets medverkan i Interregprojektet GC life science analysis initiative.
ØRESUNDSINSTITUTTET är ett oberoende dansk-svenskt kunskapscentrum som genom analyser, fakta, nätverksmöten och medieverksamhet bidrar till en ökad kunskap om utvecklingen i Danmark och Sverige med fokus på Öresundsregionen. Verksamheten drivs utan vinstintresse med finansiering från mer än 100 medlemmar inom offentlighet och det privata näringslivet i Danmark och Sverige.
Nyheterna från News Øresund får fritt återges under förutsättning att News Øresund anges som källa.
Kontakta oss: redaktion (at) newsoresund.org
Mer information: www.newsoresund.org / www.oresundsinstituttet.dk
-
Danmark2 månader sedan
Från och med 1 januari 2025 är det återigen förbjudet att flagga med utländska flaggor i Danmark – de nordiska flaggorna och Tysklands undantas
-
Infrastruktur8 månader sedan
Nya tåg och ny operatör på gång för Skånetrafiken – som ständigt jobbar med punktligheten
-
Danmark10 månader sedan
Danska regeringen bidrar med miljoner till stängningen av Pusher Street på Christiania – den 6 april börjar gatan grävas upp
-
Danmark12 månader sedan
Transparency International: Danmark alltjämt minst korrupta landet i världen – Sverige på sämsta placeringen sedan mätningarna startade
-
Arbetsmarknad11 månader sedan
Nytt danskt löneavtal ger en ram på 8,8 procent under två år för 200 000 statsanställda
-
Danmark12 månader sedan
Danska Nordic Waste har gått i konkurs och lämnar efter sig notan för miljöskandalen – och i Sverige åtalas Think Pink för grovt miljöbrott
-
Arbetsmarknad11 månader sedan
Fler svenskar omfattas av den danska expertskatten
-
Arbetsmarknad12 månader sedan
Riksdagen röstar om id-kontrollag den 15 februari – så förbereder sig transportörerna