Danmark
Slutspurt i danska valrörelsen – blir det ett ”jordskredsval” mot den politiska mitten?
Den danska valrörelsen har nått sin slutfas. Med fyra dagar kvar av valkampen börjar folketingsvalet 2022 ta form. Vi kan se vilka frågor som valet kommer att handla om, och vi kan se vilka politiker som kommer att bli de troliga förlorarna och vinnarna. Venstres tidigare partiledare och landets tidigare statsminister Lars Løkke Rasmussen har gått starkt framåt i opinionsundersökningarna där hans nya mittenparti Moderaterne gynnas av att hälsovård blivit en viktig valfråga. Hans tidigare partikamrat och ministerkollega Inger Støjberg, med det nya partiet Danmarksdemokraterne, får inte riktigt lika mycket utrymme i media och faller tillbaka i opinionsmätningarna. Fortfarande är det Socialdemokratiets ledare, statsminister Mette Frederiksen, som får störst utrymme i medierna följt av det borgerliga oppositionspartiet Venstres ledare Jakob Ellemann-Jensen. Medieforskarna Mark Blach-Ørsten och Mads Kæmsgaard Eberholst på Center for Nyhedsforskning på Roskilde Universitet följer och forskar kring mediebevakningen av det danska valet och skriver här för News Øresund om de aktuella forskningsresultaten och valtrenderna.
Hälsa och äldreomsorg största valfrågan
Om vi först tittar på frågorna i valkampen så utlyste statsminister Mette Frederiksen valet mot bakgrund av ett antal kriser, bland annat energikrisen, klimatkrisen och en säkerhetspolitisk kris. Under lång tid stod ”klimat och miljö” högst upp på dagordningen, men här i slutspurten av valkampanjen tycks ”hälsa och äldreomsorg” bli valets största fråga. Under detta tema ligger frågor som otillräcklig psykiatri, ökande väntetider på sjukhusen och brist på vårdpersonal. ”Klimat och miljö” ligger fortfarande på andra plats när det gäller publicitet, men där valrörelsen 2019 till stor del fokuserade på frågan om global uppvärmning och koldioxid, omfattar temat ”klimat och miljö” under 2022 även ett fokus på grön omställning och oberoende av rysk olja och gas. Skolfrågorna hamnar på en tredje plats medan de säkerhetspolitiska utmaningarna innebär att frågan om ”försvar”, med en fjärde plats i listan över mest publicerade ämnen, är mer framträdande 2022 än 2019. Men om man tittar på bevakningen av den här frågan är mycket av bevakningen kopplad till valkampanjens största enskilda fråga, den så kallade FE-boken, där den förre chefen för danska underrättelsetjänsten (Forsvarets Efterretningstjeneste) Lars Findsen ger sitt perspektiv på åtalet mot honom för att ha läckt statshemligheter. Något som t.ex. den danska tidningen Information kallar för ”den största underrättelseskandalen någonsin” och där det hörs röster som menar att det snarare handlar om en politisk häxjakt på Lars Findsen än om statshemligheter.
De största partierna syns mest i media – av de nya partierna får Moderaterne mer utrymme än Danmarksdemokraterne
Om man tittar på den totala täckningen av partier och partiledare delas topp tre i täckningen av de tre partierna med statsministerkandidater där statsminister Mette Frederiksen och Socialdemokraterna hamnar på första plats med 22 % av täckningen, Jakob Ellemann-Jensen och Liberalerna på andra plats med 15 % av täckningen och Søren Pape Poulsen och Konservativa på tredje plats med 12 % av täckningen. Av de nya partierna, Moderaterna och Danmarksdemokraterne, verkar det som om Lars Løkke och Moderaterna, med 6 procent av omnämnandena, kommer att bli mer omnämnda än Inger Støjberg och Danmarksdemokraterne, med 5 procent av omnämnandena.
Hälsofrågor gynnar Lars Løkke Rasmussens nya parti Moderaterne
De senaste opinionsundersökningarna visar enligt Voxmeter att Moderaterna kan få 11-12 procent av rösterna och omkring 21 mandat. En anledning till Moderaternas framväxt kan vara det ökade fokuset på hälsa och äldreomsorg, vilket är det ämne som Lars Løkke Rasmussen, tidigare inrikes- och hälsovårdsminister, oftast nämns i samband med. Om detta stämmer kan ett val som vissa har jämfört med ”jordskredet” 1973, som slutade med ett kanonval för högern och Framstegspartiet, framför allt sluta som ett ”jordskred” mot mitten av dansk politik, där även Socialdemokraterna har positionerat sig i denna valkampanj.
Ämnen i valdebatten | Antal omnämnanden i media |
Sundhed og ældrepleje | 8 464 |
Klima og Miljø | 7 940 |
Skoler og børnepasning | 5 074 |
Forsvar | 3 530 |
Økonomi | 3 220 |
EU | 2 307 |
Flygtninge og indvandrere | 1 501 |
Kultur, sport og fritid | 1 353 |
Pension | 727 |
Källa: Center for Nyhedsforskning på Roskilde Universitets valbarometer som görs i samarbete med Infomedia. Avser antalet omnämnanden från 16 september och fram till och med 28 oktober.
Klicka här för att följa Roskilde Universitets forskningen om Folketingsvalet 2022
Text: Mads Kæmsgaard Eberholst och Mark Blach-Ørsten, Center for Nyhedsforskning på Roskilde Universitet, för News Øresund
-
Samhälle5 år sedan
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle4 år sedan
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Infrastruktur5 år sedan
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle4 år sedan
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Samhälle5 år sedan
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle5 år sedan
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle4 år sedan
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden5 år sedan
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen