Arbetsmarknad
Skilda regler och rutiner försvårar för gränsöverskridande praktik på yrkesutbildningar
Några formella hinder för att yrkesstuderande ska kunna göra praktik i ett annat nordiskt land finns inte, men däremot sätter olika regelverk, kunskapsbrist och praktiska utmaningar käppar i hjulet. En betydligt mindre andel av studenterna på praktiska utbildningar gör praktik utomlands, jämfört med dem som läser teoretiska utbildningar. Under en konferens om yrkesutbildningar och praktik i Norden, som hölls i Köpenhamn i veckan, presenterades bland annat den nya rapporten ”Förutsättningar för gränsöverskridande yrkespraktik”.
En av de förutsättningar som gör det svårare och mindre intressant för danska och norska studerande att göra praktik i Sverige handlar om skilda rutiner kring betalningen. Medan yrkeselever i Danmark och Norge får lön under sin praktik får de i Sverige enbart studiestöd, vilket också är känt som ett gränshinder mellan länderna.
Ytterligare en skillnad är att procedurerna för att godkänna att ett företag tar emot praktikanter är mer formell i Danmark och Norge, medan det i Sverige är upp till respektive skola att avgöra. Därtill är längden på praktikperioden kortare i Sverige.
Detta är tre av flertalet faktorer som påverkar viljan och möjligheterna att praktisera i Norden, som tas upp i rapporten om gränsöverskridande yrkespraktik i Danmark, Norge och Sverige. Den har utarbetats av Oxford Research, på uppdrag av interregprojektet Nordfokus – som också stod bakom onsdagens konferens.
Praktiska förutsättningar, som att det kräver större resurser att skicka eleverna på praktik utomlands och att det krävs kunskap och kontakter för att veta hur och vart de skulle kunna åka, har också stor betydelse för att så pass få studenter praktiserar i grannlandet, visar rapporten. Ytterligare viktiga faktorer är bristande kunskap om möjligheterna – och att de unga helt enkelt inte vill.
– Sammanfattningsvis finns det goda strukturella förutsättningar, men utmaningar när det gäller incitament. I stället för att tänka att ”nu ska alla vara med”, föreslår vi att man fokuserar på när och var det kan vara relevant med praktik i ett annat land, sade Louise Fabricius, senioranalytiker på Oxford Research, vid presentationen av rapporten.
Det skulle exempelvis kunna vara i gränsregioner, menade hon, eller inom branscher som kan ha specifik nytta av internationell erfarenhet och kunskap.
Oxford Research föreslår bland annat ett utökat stödsystem och mer information, både till dem som vill göra praktik och för arbetsgivare och internationella koordinatorer på studieplatsen. Dessutom rekommenderar rapporten att man bättre följer upp erfarenheterna hos dem som gjort praktik i ett annat nordiskt land.
News Øresund – Anna Palmehag
-
Samhälle31 mars, 2020
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle14 juli, 2020
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Infrastruktur23 januari, 2020
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle2 juli, 2020
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Samhälle21 maj, 2020
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle28 maj, 2020
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle8 juli, 2020
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden29 maj, 2020
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen