Okategoriserade
Skånsk life science start up vinner nordiskt entreprenörspris

Det svenska start up-företaget Asgard Therapeutics från Lunds Universitet fick såväl prestige som prispengar då, när bolaget under onsdagen vann en nordisk entreprenörskapstävling för lovande life science-företag. Nu kan ägarna se fram till att bli en del av ett exklusivt mentorsprogram, som ska få forskningen att lyfta.
En av Nordens mest lovande life science start ups heter Asgard Therapeutics. Det slogs under onsdagens fast i Industrins hus, där 190 branschpersoner samlades för att rösta om vilket av de sex utvalda nordiska life science-företagen som har störst företagarpotential.
55 nordiska företag hade ansökt om att vara med i tävlingen som vanns av Asgard Therapeutics. Företaget grundades 2018, utifrån forskning från Biomedicinskt Center vid Lunds Universitet, och det är i samma forskningskomplex verksamheten idag håller till. Här forskar de på att förbättra immunterapin genom att programmera om cancerceller så att de lättare kan fångas upp och elimineras av kroppens immunsystem.
Med äran och prispengar på 50 000 danska kronor ser en av bolagets tre medstiftare Fábio Rosa fram emot att än bättre säkra rättigheterna till sin cancerforskning.
– Vi kommer använda denna möjlighet till att ansöka om ett nytt patent, som främjar vår IP-portfölj (Intellectual Property, reds. anm.) och ytterligare skydda framtida kommersialisering, säger Fábio Rosa, som hade sju minuter på scenen för att berätta om verksamhetens styrkor.
Hjälp med patentsökning och marknadsanalys får han och hans kollegor eftersom Lundaföretaget nu blir en del av det nordiska och transatlantiska mentornätverket NOME, som var de som för tredje året i rad arrangerade dagens entreprenörskapstävling.
NOME, som drivs av det danska inkubatorn Accelerace Management och sex nordiska partnerorganisationer samt får stöd från Novo Nordisk Fonden, binder samman life science-start ups med mentorer, som kan utveckla företag till en mer vinstdrivande verksamhet med gagn för patienter Mentorsprogrammet varar i 18 månader, då 3-4 personer vägleder företaget.
Skillnaden på NOME och andra av branschens mentors och inkubatorsprogram finns i den unika tillgången på ”elitmentorer”, menar Valentin Lubbe, som är programledare i NOME. Han tillägger att NOME är det enda mentorsnätverket i branschen som arbetar i hela Norden.
– Normalt sett är det svårt att få tillgång till dessa människorna. De särskilda utmaningar som du har som företag matchar vi med specifika mentorer från de nordiska länderna, säger han.
Trots att de 29 företag som deltagit eller fortsatt är i mentorsstadiet har fått in knappt 750 miljoner danska kronor under de senaste fyra åren har många life science-start ups svårt att attrahera kapital. Det känner Simon Skjøde Jensen till i sin roll som ordförande i biotech-bolaget MonTa Biosciences, som var en del av NOMEs mentorsprogram mellan 2016 och 2018. Även om bolaget är ett av de företag som klarat sig bäst i programmet, och flertalet gånger rest miljoninvesteringar till sin cancerbehandlingsteknologi, står branschen inför utmaningar.
– Det saknas i stor grad riskbenäget kapital i Skandinavien, i Danmark och till viss del i hela Europa. Ett nystartat biotech-bolag i Danmark eller Sverige som söker kapital har begränsat antal investerare, säger Simon Skjøde Jensen och tillägger att hans mentorer kom med företagsmässiga och strategiska inputs som har gagnat deras möjligheter att attrahera investeringar. (News Øresund – Kristoffer Dahl)
-
Samhälle31 mars, 2020
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle14 juli, 2020
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Infrastruktur23 januari, 2020
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle2 juli, 2020
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Samhälle21 maj, 2020
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle28 maj, 2020
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle8 juli, 2020
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden29 maj, 2020
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen