Samhälle
Skånetrafiken och DSB hoppas på 10-minuterstrafik över Öresund innan jul
En återgång till 10-minuterstrafik med Öresundståg i rusningstid, en robustare trafiklösning som minskar antalet förseningar och kortare restid. Så hoppas Skånetrafiken att tågtrafiken över Öresund ska kunna förbättras i november eller december. Under de kommande två månaderna ska DSB och Skånetrafiken testa några alternativa förslag till förbättrat trafikupplägget i datasimuleringar och dessutom genomföra praktiska tester. Det handlar i första hand om en ny lösning för ID-kontrollen på tågstationen vid Köpenhamns flygplats i Kastrup men även gränskontrollerna vid Hyllie ska ses över.
– Vi vill korta restiderna med tåg över Öresundsbron och då handlar det både om ID-kontrollerna på Kastrup och gränskontrollerna på Hyllie, säger Skånetrafikens tågchef Magnus Andersson till News Øresund.
Han betonar att det även är viktigt att skapa ett mera normalt trafikflöde vid tågstationen på Köpenhamns flygplats vid Kastrup så att trafiken blir “robustare” med mindre förseningar och att Öresundstågen kan nyttjas bättre genom att slippa köra tomma tåg på vissa sträckor. Alla tåg blir “resandetåg igen” som Magnus Andersson uttrycker det. Förhoppningen är att även kunna återuppta 10-minuterstrafiken under rusningstid vilket skulle minska trängseln på tågen och underlätta för pendlarna. Idag är det 20 minuter mellan avgångarna oavsett tid på dagen.
Att Skånetrafiken och DSB nu ser på lösningar både på Kastrup och i Hyllie innebär att de tidigare planerna på en samordnad ID- och gränskontroll till en plats i dagsläget inte tycks vara aktuella. I första hand är det trafiklösningen vid den underdimensionerade tågstationen vid Köpenhamns flygplats i Kastrup som Skånetrafiken och DSB vill ändra på.
Det har länge varit känt att Skånetrafiken och DSB försökt hitta en lösning där ID-kontrollen av resande mot Sverige kan hanteras vid samma perrong på Kastrup som ankommande tåg från Köpenhamn. Det skulle underlätta för resenärer som slipper rusa upp i flygplatsens terminalbyggnad och ner till nästa plattform. Samtidigt skulle det “normalisera” trafikupplägget för tågen vid flygplatsen. Den nuvarande lösningen blockerar spåren på Kastrup så att SJ:s X2000 tåg från Stockholm och DSB:s Bornholmståg till Ystad inte kan stanna där samtidigt som Öresundståg från Sverige tvingas köra förbi Kastrup om de är försenade – till stressade flygpassagerares förtvivlan.
De båda tågföretagen har nu nått så långt i diskussionerna att de har ett par alternativa lösningar som ska provas genom datasimuleringar och fysiska prov och då handlar det inte bara om trafikupplägget utan även om utrymningsmöjligheter och brandsäkerhet. I torsdags i förra veckan förankrades förslagen på politisk nivå vid ett möte mellan Danmarks transportminister Hans Christian Schmidt (V) och Region Skånes ordförande Henrik Fritzon (S). Enligt Magnus Andersson ska datasimuleringar och tester genomföras under september och oktober så att ett beslut kan fattas under första halvan av november. Sedan räknar han med att det tar någon vecka att genomföra det förslag som väljs ut. Det innebär att tågresenärerna över Öresund kan se fram emot en förbättrad situation innan jul och lagom till ettårsdagen av de tillfälliga kontrollerna.
– Vi hoppas på 10-15 minuter kortare restid jämfört med den annonserade restiden, säger Magnus Andersson men är noga med att påpeka att den faktiska restiden inte kortas lika mycket eftersom det lagts in extra marginaler i den nuvarande officiella tidtabellen.
Idag visar Skånetrafikens restidsplanerare att det tar 35 minuter att åka tåg från Malmö C till Köpenhamns huvudbangård och 75 minuter åt andra hållet. Skillnaden i restid på 40 minuter beror på ID- och gränskontrollerna.
Det finns två olika förslag till hur ID-kontrollen kan fungera på en och samma perrong på Kastrup. Det förslag som skulle bli enklast för passagerarna innebär att det ankommande tåget från Köpenhamn stannar på ena halvan av perrongen och att passagerarna kliver ur och går igenom en kontroll som finns på längden mellan de två halvorna av samma perrong. Ett problem blir då att de längsta tågen inte ryms och att man då tvingas låsa några dörrar längst bak i tåget. Andra frågor som måste lösas är om det krävs stängsel till ID-kontrollen eller om det räcker med band som idag, det vill säga om kontrollen ska få en mera permanent utformning eller ej. Att perrongen är ganska smal gör att de måste fundera över om logistiken fungerar. (News Øresund)
-
Samhälle31 mars, 2020
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle14 juli, 2020
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Infrastruktur23 januari, 2020
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle2 juli, 2020
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Samhälle21 maj, 2020
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle28 maj, 2020
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle8 juli, 2020
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden29 maj, 2020
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen