Connect with us

Fastighet

Skånes landshövding oroas av läget på bostadsmarknaden

Publicerad

den

Landshövding Anneli Hulthén på residenset i Malmö. Foto: News Øresund

Länsstyrelsens rapport visar att det behövs fler bostäder i Skåne och att byggandet ökar, samtidigt oroar sig landshövding Anneli Hulthén för om marknaden är på väg att toppa. Bostadsbyggandet har varit en viktig punkt på hennes agenda när hon har besökt länets alla kommuner under hennes första år på posten.  

En av den statliga myndigheten Länsstyrelsens viktigaste uppgifter är att vara en mötesplats och underlätta samverkan inom länet. Det tycker landshövding Anneli Hulthén som har suttit ett år på posten som myndighetens högste chef i Skåne.
– Vi är en så pass kompakt region att vi borde kunna samverka ännu mer än vi gör idag. Det är inga avstånd i Skåne, det säger jag som göteborgare.
När statminister Stefan Löfven (S) i augusti berättade att sju myndigheter skulle utlokaliseras i landet hamnade ingen av dem i Skåne. Dessutom höjs ofta röster om att det behövs fler infrastruktursatsningar i den här regionen däribland en ytterligare fast förbindelse över Öresund.
– Det är ingen idé att sitta här nere och gny. Jag vet inte om vi har varit så bra på att utmärka oss i Skåne. Jag tror att man måste bestämma sig för en kommunikationsstrategi, vad det är man helst vill, säger Anneli Hulthén.

Hon hade nyligen avslutat sitt sju år långa uppdrag som kommunstyrelsens ordförande i Göteborg när hon förra året utsågs till landshövding i Skåne.
– Året har gått väldigt fort. Det har varit spännande, både rent yrkesmässigt att byta inriktning och sedan privat att byta Göteborgsliv mot Skåneliv. Jobbmässigt är det annorlunda, jag har alltid varit van att arbeta tillsammans med andra och förhandla. Det här är en myndighet med ganska strikta direktiv kring vad som ska göras som någon annan har bestämt, säger hon.
Den politiska bakgrunden inkluderar även att hon varit riksdagsledamot och suttit i Europaparlamentet. Är det svårt att inte längre uttala sig politiskt?
– Ja, det är det. Det är klart, eftersom jag har varit så pass aktiv som jag har varit försöker jag att tänka på det, säger Anneli Hulthén.

| Läs intervjun i pdf här |

Under året har hon besökt kommunerna i länet och främst haft två viktiga frågor på agendan.
– Jag har varit minst en gång i alla kommuner, i vissa har jag varit flera gånger. Det har främst varit bostads- och mottagandefrågor på agendan. De frågorna är både självständiga och hänger ihop, säger Anneli Hulthén.
Länsstyrelsens årliga rapport om bostadsbyggandet i länet från i somras visar att närmare 22 000 bostäder planeras. Samtidigt som byggandet ökar står även många utanför bostadsmarknaden. För att stimulera byggandet är det viktigt att Länsstyrelsen har en löpande dialog med kommunerna och Anneli Hulthén bjuder in till kommunträffar på residenset.
– När det gäller byggeriet kan vi som myndighet vara snabbare med svar till kommuner som söker. Vi kan även i förväg säga om det inte går att bygga i ett område och tydligare visa på var det istället finns möjligheter. Som jag upplevt det från mitt tidigare liv säger Länsstyrelsen ofta nej när kommunen redan har kommit långt i planeringen. Vi borde kunna vara bättre på att visa alternativ eller ge en vägvisning, säger Anneli Hulthén och fortsätter:
– Det står inte i våra direktiv att vi inte skulle kunna rådgöra eller vara behjälpliga i större utsträckning.
Inom byggområdet blir det ibland långdragna diskussion om enskilda projekt. Ett exempel är regler kring strålningsrisker som är aktuellt i området Science Village som ska byggas mellan forskningsanläggningarna MAX IV och ESS i Lund.
– Det är intressant att komma in lite på slutet i den historien och bland det första behöva upphäva ett kommunfullmäktigebeslut, det känns sådär. Men när vi har satt oss ner och diskuterat finns det en förståelse för varandras argument och Länsstyrelsen förmedlade den information som vi fått från en annan myndighet. Nu ligger frågan hos regeringen och jag har förstått att svaret ska komma i höst, säger Anneli Hulthén.
Hon vill gärna ha direktkontakt med kommunerna med feedback på hur Länsstyrelsen uppfattas. Dessutom arbetar myndigheten för att få ner handläggningstiderna, även om Skåne är en av de bästa Länsstyrelserna i Sverige på det området, menar hon.

För Anneli Hulthén har det varit ett mantra under året att ha dialog med kommuner och hon tycker att myndigheten har blivit tydligare med vilka argument de presenterar och att motivera varför.
– Jag tycker att det krävs en förståelse för kommunernas önskan. Vi har haft diskussioner med kommuner som har mycket strandyta per invånare och de upplever det nästan överdrivet när strandskyddskraven är så hårda. Det kan jag också tycka, det är säkert min bakgrund som färgar. Vi är styrda av nationella regler, men utfallet kan bli olika mellan olika länsstyrelser. Det är beroende av situation vad man kommer fram till och strandskyddet är en sak som kan skilja sig, säger Anneli Hulthén.
En annan viktig fråga på Länsstyrelsens bord är användning av åkermark. I Skåne finns god brukbar åkermark och tar vi bort den kommer den inte tillbaka, samtidigt behöver vi bygga mer. Klimatförändringar, en ökande befolkning och tuffare säkerhetsläge gör att den egna matförsörjningen blir viktigare, menar Anneli Hulthén. Det har gjorts många fel genom åren i alla delar av landet, tycker hon, där industrimark och villabebyggelse har lagts ut planlöst.
– I vissa sammanhang borde vi ha gått samman mellan kommuner och använt ett område mitt emellan och gjort något ordentligt av det istället för att alla ska ha sina egna små köpcentrum.
Det talas mycket om att öka byggandet, men hur mycket klarar marknaden av att ta emot?
– Jag har varit med flera gånger tidigare när vi har haft bostadsbrist, byggt och sen har det sagt stopp och marknaden har legat stilla länge. Det funderar jag på, om vi peakar nu, kommer att ligga på en hög nivå en stund eller åka ner igen. Jag tycker att det kommer mycket olika signaler, säger Anneli Hulthén.

I början av september flyttade Länsstyrelsens Malmökontor från Kungsgatan där de funnits sedan 1930-talet till Södergatan 5 nära Stortorget och residenset. Förhoppningen är att det ska påverka arbetssättet genom att det finns fler ytor att mötas och kortare avstånd. I våras rekryterades en ny länsöverdirektör. Är det enklare att förändra om ni båda är nya?
– Ja, både och. Att komma in med ambitionen att göra stora förändringar direkt är nog ingen bra idé. Du måste känna myndigheten innan, säger hon.
Från Göteborg är Anneli Hulthén van med förändringsarbete. Under hennes tid gjordes förhandlingarna om det västsvenska paketet och starten blev att hantera mutskandalen i kommunens bolag som avslöjades i SVT-programmet Uppdrag granskning.
– Jag brukar säga att först kom finanskrisen, sen kom Janne Josefsson. Det var otroligt mycket internt arbete. Samtidigt hade jag ganska rejäla funderingar på hur jag tyckte att staden skulle vara organiserad. Det var naturligtvis på gott och ont, men det satte fart på diskussionen, säger Anneli Hulthén.
Som landshövding är residenset på Stortorget i Malmö hennes bostad och representationsplats och hon trivs bra i Skåne.
– Jag är fostrad i den gamla Interrail-generationen så för mig räcker det att komma till Malmö så känns det som kontinenten. Den känslan har jag fortfarande och det är säkert oerhört romantiserat, men jag tycker egentligen bara att det ligger möjligheter i det. Jag tycker att vi ska använda det bättre och det gäller egentligen hela det nordiska samarbetet, säger hon.

(News Øresund – Jenny Andersson)

Anneli Hulthén
Aktuellt: är sedan ett år tillbaka landshövding i Skåne län
Tidigare: har varit kommunstyrelsens ordförande (S) i Göteborg, riksdagspolitiker och ledamot i Europaparlamentet.

Länsstyrelsen flyttade i september sitt kontor i Malmö från Kungsgatan till Södergatan 5 nära residenset. Foto: News Øresund

Länsstyrelsen Skåne
Statlig myndighet som arbetar på uppdrag av regering och riksdag och ansvarar för förvaltningen i länet. Länsstyrelsen Skåne har cirka 450 anställda och kontor i Kristianstad och Malmö. Myndigheten arbetar med tillsyn och prövning, samordning, tillstånd samt rådgivning och information inom bland annat kommunala detalj- och översiktsplaner, bostadsförsörjning, landsbygdsutveckling, naturvård, djurhållning, kulturarv, energieffektivisering och användning av åkermark.

Läs mer

Få vårt nyhetsbrev

E-postadress


Aktuella nyheter

Samhälle22 februari, 2021

Danmark stänger fler gränsövergångar till Tyskland

Ökad smittspridning i tyska Flensborg gör att Danmark nu stänger fler övergångar vid den dansk-tyska gränsen och intensifierar gränskontrollen. – Gränskontrollen...

Forskning22 februari, 2021

Helsingborg vill bilda en science park

Helsingborgs stad har tagit initiativ till en förstudie om att etablera en science park i staden. Etableringen skulle göras i...

Näringsliv22 februari, 2021

Novo Nordisk högsta forskningschef blir ny vd för Novo Nordisk Fonden

Den 1 mars byter Mads Krogsgaard Thomsen jobbet som högsta chef för danska Novo Nordisk läkemedelsforskning mot vd-posten hos företagets huvudägare...

Fastighet19 februari, 2021

Hållbarhet i fokus när 5 000 nya bostäder planeras i Malmöstadsdelen Jägersro

Öresundsregionens mest hållbara stadsdel. Det är målet när företagen MKB, Skanska och Tornet ska bygga nya bostäder på det område...

Samhälle19 februari, 2021

Danske Torpare oroliga för att danskägda fritidshus i Sverige kommer till skada när deras medlemmar inte får åka in i Sverige

Tre frågor till Victoria Lindtner, sekretariatschef för föreningen Danske Torpare som organiserar en stor del av de danskar som äger...

Samhälle19 februari, 2021

Amerikanska MIT hjälper H22 att göra Helsingborg tryggare med AI-teknik

Med hjälp av artificiell intelligens, AI, ska amerikanska Senseable City Lab vid amerikanska Massachusetts Institute of Technology, MIT, hjälpa Helsingborg...

Politik19 februari, 2021

Kommande dansk epidemilag kan tvinga personer och hela grupper till isolering

På tisdag ska danska Folketinget ha en första omröstning om en epidemilag som ger möjlighet till nya tvångsåtgärder och som...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.