Arbetsmarknad
Skåne halkar efter övriga Sverige


Malmös stadsbild från ovan. Skåne halkar efter övriga Sverige när det gäller sysselsättning och tillväxt, enligt en rapport konsultföretaget WSP. Bild: News Øresund – Thea Wiborg.
Sämst sysselsättningsgrad i Sverige och näst sämst utveckling av bruttoregionalprodukten sedan 2002. Så är läget i Skåne, enligt konsultföretaget WSP:s rapport ”Regionernas kamp”. Allra mest halkar den östra delen av regionen efter.
Skillnaderna är markanta mellan den västra och östra delen av Skåne. I västra Skåne vill fler bo, befolkningen är yngre och mer välutbildad och ekonomin är mer robust. Nordöstra Skåne är särskilt svagt vad gäller inkomstnivån.
– Det är faktiskt så att förvärvsinkomsterna i de nordöstra delarna ligger i nivå med de absolut svagaste regionerna i Sverige, säger Fredrik Bergström, analys- och strategichef på WSP, till News Øresund.
Men trots att det går bättre i den västra delen av regionen står sig Skåne i allmänhet dåligt i en nationell jämförelse. På plussidan ligger visserligen en stor befolkningstillväxt och en ganska hög utbildningsnivå. Sedan 2004 har samhället också genomgått en fortsatt stor omställning, där tillverknings- och utvinningssektorerna minskat till förmån för tjänstesektorn. Men samtidigt har sysselsättningsgraden ökat högst marginellt, vilket gör att Skåne är den region i Sverige där minst andel av den arbetsföra befolkningen har jobb.
– Upplever man en väldigt stor befolkningsökning ställer det väldigt stora krav på arbetsmarknaden att suga upp den ökningen. Men det finns en rad svenska regioner som haft en ännu större befolkningsökning än Skåne, men ändå har en mycket högre sysselsättningsgrad, som Uppsala, Halland och Stockholm. Så det går ju uppenbarligen att göra, säger Mattias Frithiof, avdelningschef för samhällsutveckling på WSP.
Han påpekar också att tjänstesektorn i Skåne ökat, men att den övergripande produktiviteten är låg.
– Av det kan man dra slutsatsen att tjänstejobben ofta är ganska enkla och lågproduktiva. Det som skulle behövas är mer kunskapsintensiv tjänstesektor. Jag kan tänka mig att Skåne i detta fallet kan lida lite av närheten till Köpenhamn, eftersom den typen av företag ofta väljer att lokalisera sig centralt i storstäder. Men det borde ändå finnas många kunskapsintensiva företag som väljer en semi-central lokalisering, säger han.
Även internationellt ligger Skåne efter. Välståndet, mätt i bruttoregionalprodukten per capita, är exempelvis bara hälften så stort som i Hamburg.
Samtidigt påpekar Mattias Frithiof att regionen har förutsättningar att förändra situationen. Utöver den positiva befolkningstillväxten och utbildningsnivån är tillgängligheten god – det går att bo på en plats och arbeta på en annan.
– Den i särklass viktigaste utmaningen är Skånes oförmåga att sysselsätta befolkningen. Man ska vara bekymrad över arbetsmarknaden och fundera på hur en större andel av befolkningen ska komma i arbete, men göra det utifrån sina fördelar. För de är ganska många, säger han. (News Øresund – Anna Palmehag)
-
Samhälle31 mars, 2020
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle14 juli, 2020
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Samhälle2 juli, 2020
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Infrastruktur23 januari, 2020
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle21 maj, 2020
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle28 maj, 2020
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle8 juli, 2020
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden29 maj, 2020
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen