Connect with us

Arbetsmarknad

Skåne halkar efter övriga Sverige

Publicerad

den

malmlive

Malmös stadsbild från ovan. Skåne halkar efter övriga Sverige när det gäller sysselsättning och tillväxt, enligt en rapport konsultföretaget WSP. Bild: News Øresund – Thea Wiborg.

Sämst sysselsättningsgrad i Sverige och näst sämst utveckling av bruttoregionalprodukten sedan 2002. Så är läget i Skåne, enligt konsultföretaget WSP:s rapport ”Regionernas kamp”. Allra mest halkar den östra delen av regionen efter.

Skillnaderna är markanta mellan den västra och östra delen av Skåne. I västra Skåne vill fler bo, befolkningen är yngre och mer välutbildad och ekonomin är mer robust. Nordöstra Skåne är särskilt svagt vad gäller inkomstnivån.

– Det är faktiskt så att förvärvsinkomsterna i de nordöstra delarna ligger i nivå med de absolut svagaste regionerna i Sverige, säger Fredrik Bergström, analys- och strategichef på WSP, till News Øresund.

Men trots att det går bättre i den västra delen av regionen står sig Skåne i allmänhet dåligt i en nationell jämförelse. På plussidan ligger visserligen en stor befolkningstillväxt och en ganska hög utbildningsnivå. Sedan 2004 har samhället också genomgått en fortsatt stor omställning, där tillverknings- och utvinningssektorerna minskat till förmån för tjänstesektorn. Men samtidigt har sysselsättningsgraden ökat högst marginellt, vilket gör att Skåne är den region i Sverige där minst andel av den arbetsföra befolkningen har jobb.

– Upplever man en väldigt stor befolkningsökning ställer det väldigt stora krav på arbetsmarknaden att suga upp den ökningen. Men det finns en rad svenska regioner som haft en ännu större befolkningsökning än Skåne, men ändå har en mycket högre sysselsättningsgrad, som Uppsala, Halland och Stockholm. Så det går ju uppenbarligen att göra, säger Mattias Frithiof, avdelningschef för samhällsutveckling på WSP.

Han påpekar också att tjänstesektorn i Skåne ökat, men att den övergripande produktiviteten är låg.

– Av det kan man dra slutsatsen att tjänstejobben ofta är ganska enkla och lågproduktiva. Det som skulle behövas är mer kunskapsintensiv tjänstesektor. Jag kan tänka mig att Skåne i detta fallet kan lida lite av närheten till Köpenhamn, eftersom den typen av företag ofta väljer att lokalisera sig centralt i storstäder. Men det borde ändå finnas många kunskapsintensiva företag som väljer en semi-central lokalisering, säger han.

Även internationellt ligger Skåne efter. Välståndet, mätt i bruttoregionalprodukten per capita, är exempelvis bara hälften så stort som i Hamburg.

Samtidigt påpekar Mattias Frithiof att regionen har förutsättningar att förändra situationen. Utöver den positiva befolkningstillväxten och utbildningsnivån är tillgängligheten god – det går att bo på en plats och arbeta på en annan.

– Den i särklass viktigaste utmaningen är Skånes oförmåga att sysselsätta befolkningen. Man ska vara bekymrad över arbetsmarknaden och fundera på hur en större andel av befolkningen ska komma i arbete, men göra det utifrån sina fördelar. För de är ganska många, säger han. (News Øresund – Anna Palmehag)

Läs mer

Få vårt nyhetsbrev

E-postadress

Aktuella nyheter

Danmark11 april, 2024

Pendlare längs Kystbanen upprörda över längre restid: ”Varför var det så viktigt att klippa bort Sverige?”

Pendlare längs Kystbanen, som utgörs av de fem kommunerna Helsingör, Fredensborg, Rudersdal, Hørsholm och Gentofte, har de senaste åren fått...

Samhälle11 april, 2024

Fler än på tio år flyttade från Östdanmark till Skåne i fjol

För andra året i rad ökade antalet flyttar från Östdanmark till Skåne under 2023 och med 1 642 flyttar ligger nu...

Danmark11 april, 2024

Danske Regioner hämtar inspiration från Skåne när det gäller biljettpriser och zonindelning i kollektivtrafiken

Skånes biljettaxor och zonindelning är förebilden när Danske Regioner ska övergå till digitala biljettsystem och samtidigt vill öka resandet med...

Arbetsmarknad11 april, 2024

Rapport från Google: 300 000 svenska jobb kan helt eller delvis ersättas av AI

Under de kommande tio åren kan sex procent av jobben i Sverige bli helt eller delvis ersatta av artificiell intelligens,...

Danmark11 april, 2024

Danmarks justitieminister vill tvångsupplösa Bandidos MC

Sedan danska Rigsadvokaten kommit fram till att det finns grund för att inleda en domstolsprocess för att upplösa Bandidos MC...

Näringsliv11 april, 2024

LKAB minskar produktionen efter problemen på Malmbanan

Den svenska gruv- och mineralkoncernen LKAB minskar produktionen med cirka en miljon ton per år. Två tågurspårningar på Malmbanan under...

Energi11 april, 2024

Danska planer på rekordstor batteripark i Trelleborg för lagring av vindkraftsel

Efter att i december 2022 fått Länsstyrelsen Skånes rekommendation till den svenska regeringen om att få bygga Skånes Havsvindpark i...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.