Politik
Sjukvården gör det skånska regionvalet hetare än vanligt
Höjd skatt och offentlig sjukhusvård står mot fler privata alternativ och en bibehållen skattesats i valet till Region Skåne. De senaste årens stora debatt kring den skånska vården kan göra att fler engagerar sig, tror statsvetaren Malena Rosén Sundström.
Trots att sjukvården brukar nämnas som en av väljarnas viktigaste frågor brukar regionvalet sällan bli särskilt omskrivet och debatterat.
– Det blir ofta lite klämt mellan riksdagsvalet och kommunvalet, där det är lättare att ta ställning till vad man tycker. Men just på grund av det har varit så många stormar kring den skånska vården under den senaste mandatperioden har kanske fler fått ett större intresse av att göra ett aktivt val, säger Malena Rosén Sundström, lektor i statsvetenskap vid Lunds universitet, till News Øresund.
Under de senaste åren har larm kommit om problem inom bland annat akut- och förlossningsvården, personal har sagt upp sig i protest och missnöjda skåningar har demonstrerat mot nedskärningar och omflyttningar i sjukvården under parollen ”Rädda vården”.
För att förbättra situationen har den styrande Femklövern, som inkluderar Allianspartierna och Miljöpartiet, valt att höja regionskatten med 30 öre. Inför nästa mandatperiod räknar Moderaterna med regionstyrelsens ordförande Pia Kinhult i spetsen dessutom med att en förbättrad konjunktur kommer att göra det möjligt att lägga en miljard på cancervården.
Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet tror dock att det krävs ytterligare skattehöjningar – förslagen ligger på mellan 30 och 80 öre per intjänad hundralapp. S och V vill dessutom dra tillbaka en del av de privatiseringar som gjorts inom vården, framför allt att vissa delar av sjukhusvården öppnats upp för privata aktörer genom det fria vårdvalet.
– Sjukvården är den jättestora frågan i regionvalet. Men frågan om kollektivtrafiken har också kommit upp, eftersom man har lagt ner ganska många busslinjer på landsbygden. För de kommuner som drabbats är detta en stor fråga, säger Malena Rosén Sundström.
Medan partierna till vänster samt Sverigedemokraterna utlovar att flera av de nedlagda linjerna ska återupptas är partierna i Femklövern mer svävande på målet, men lovar att se över besluten igen.
De senaste opinionsundersökningarna för Region Skåne kom i april och juni, varav den första visade på ett övertag för vänsterblocket och den andra på en majoritet för den sittande koalitionen. Precis som på riksnivå har de övriga partierna stängt ute Sverigedemokraterna från allt inflytande, trots att de fick 9,3 procent i det senaste regionvalet och enligt mätningarna väntas öka sitt väljarstöd den här gången.
– Miljöpartiet lär få en stor roll. Nu har de suttit två mandatperioder med Alliansen, men deklarerat tydligt att de går till val som ett eget parti. 2002-2006 satt de i stället i regionstyrelsen med röda partierna. Så de är lite av en nyckelspelare, där vi får se hur bra de går i valet och vilken sida de bestämmer sig för att stödja, säger Malena Rosén Sundström. (News Øresund – Anna Palmehag)
Vi bevakar svenska valet för våra danska läsare. Läs mer på vår danska nyhetssajt:
Historien taler for en rødgrøn valgsejr i Sverige
Her er de største svenske valgemner
Skole og beskæftigelse afgør svensk valg
-
Samhälle31 mars, 2020
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle14 juli, 2020
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Infrastruktur23 januari, 2020
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle2 juli, 2020
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Samhälle21 maj, 2020
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle28 maj, 2020
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle8 juli, 2020
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden29 maj, 2020
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen