Danmark
Sju relationer som kan avgöra det danska valet
Tolv partier ställer upp i det kommande danska Folketingsvalet, som ska hållas senast den 17 juni i år. Berlingske, som nu drar igång sin valbevakning, har listat sju relationer dem emellan, som kan bli avgörande för vem som bildar nästa regering.
- Den klassiska kampen mellan de stora höger- och vänsterpartierna Venstre respektive Socialdemokratiet lever. Nuvarande statministern Lars Løkke Rasmussen (Venstre) med sin långa erfarenhet står mot Socialdemokratiets Mette Frederiksen, som enligt de senaste opinionsmätningarna är mest populär hos danskarna.
- Det nya partiet Nye Borgerlige utmanar Dansk Folkeparti genom att ligga ännu längre till höger och kräva ännu striktare invandringspolitik. Dansk Folkeparti väntas försöka balansera mellan att matcha kraven från Nye Borgerlige och att visa sig regeringsdugliga, eftersom partiet satsar på att ingå i antingen en höger- eller vänsterregering.
- Inom högerblocket väntas partierna försöka positionera sig mot varandra, inte minst eftersom tecknen tyder på att dagens regering med Venstre, Konservative och Liberal Alliance knappast fortsätter i sin nuvarande form. Venstre har enligt Berlingske rört sig mot mitten, vilket öppnar för att Konservative och Liberal Alliance kan ställa sig längre till höger.
- Dansk Folkeparti och Socialdemokratiet har i hög grad närmat sig varandra och börjat samarbeta, och efter valet är det möjligt att Dansk Folkeparti ”byter sida” och stödjer en socialdemokratiskt ledd regering – eller ingår i den. Samtidigt väntas partierna även debattera mot varandra, inte minst eftersom det ser ut som att Dansk Folkeparti tappar väljare till Socialdemokratiet.
- Frågan om en skärpt invandringspolitik och ett närmande till Dansk Folkeparti är dock kontroversiell inom det röda blocket, inte minst för Enhedslisten, Det Radikale Venstre och Alternativet. De båda sistnämnda har uttalat att Mette Frederiksen inte kan vara säkra på deras stöd efter valet, så för Socialdemokratiet kommer det att bli en balansgång mellan att säkra de klassiska stödpartiernas uppbackning och samtidigt knyta till sig Dansk Folkeparti.
- Inom vänsterblocket väntas partierna också försöka positionera sig sinsemellan, och lyfta fram skillnaderna mellan exempelvis socialliberala Det Radikale Venstre, Enhedslisten som ligger längst till vänster i dansk politik, och Socialistisk Folkeparti som enligt Berlingske har en mindre konfrontativ retorik mot de övriga.
- Två nya partier, Nye Borgerlige och partiet Klaus Riskær Pedersen, väntas bryta upp gamla mönster och röra om i politiken. Även Alternativet, som suttit en mandatperiod i Folketinget, kan räknas till denna grupp, som ställs mot de etablerade partierna i Danmark. (News Øresund)
-
Samhälle31 mars, 2020
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle14 juli, 2020
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Infrastruktur23 januari, 2020
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle2 juli, 2020
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Samhälle21 maj, 2020
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle28 maj, 2020
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle8 juli, 2020
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden29 maj, 2020
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen