Connect with us

Arbetsmarknad

Sarah Sofie Nielsen är Greater Copenhagens nya rådgivare inom arbetsmarknadsfrågor

Publicerad

den

Arbetsmarknadsfrågor över Öresund står på fokus i Sarah Sofie Nielsens jobb som rådgivare på Greater Copenhagen. Foto: Greater Copenhagen/News Øresund, Grafik: News Øresund

Hon gör just nu sin andra vecka på jobbet som rådgivare, advisor, med fokus mot arbetsmarknad på den dansk-svenska politiska samarbetsorganisationen Greater Copenhagen. News Øresund har ställt tre frågor till Sarah Sofie Nielsen med anledning av hennes nya tjänst.

När började du ditt nya jobb och vad innefattar rollen?

– Det är andra veckan på jobbet så det är mycket nytt. Generellt innebär vårt arbete att ta tillvara på de politiska intressen som styrelsen i Greater Copenhagen har beslutat för kommande år. Min roll är att identifiera de aktörer som är relevanta inom arbetsmarknad och skapa förbindelser mellan dem att jobba ihop för att realisera de politiska målen. För att nå målet kan vi använda olika redskap som att involvera offentligheten eller media för att skapa uppmärksamhet offentligt och direkt till de personer som har något att säga om de här frågorna. Dansk-svenska jobbmässor är ett konkret exempel.

Vilken bakgrund har du?

– Jag var färdigutbildad i slutet av förra året och har en dansk bachelor (svensk kandidat) i statsvetenskap från Köpenhamns universitet och en dansk kandidat (svensk master) i politisk kommunikation och ledning från Copenhagen Business School. Under min studietid har jag arbetat i det danska statsministeriets press- och kommunikationsavdelning som studentmedarbetare och gjort praktik på den danska ambassaden i Canberra, Australien.

– Jag har inte jobbat med gränsregionala frågor innan, men det är uppenbart att det är en fördel att utgå från det som en samlad region vilket kan främja utveckling och tillväxt i båda länderna.

Vad ser du som de viktigaste frågorna just nu när det gäller regionens gemensamma arbetsmarknad?

– Jag vill gärna framhålla en fråga som vi jobbar med just nu och det är EU-projektet som handlar om tredjelandsmedborgare som bor i Sverige och potentiellt skulle kunna arbeta i Danmark. Det tycker jag är ett viktigt område där det finns en stor potential. Kompetens som kan nyttjas i Danmark där det finns stor brist på arbetskraft, men dessvärre finns det några, både juridiska och administrativa, barriärer som omöjliggör det.

(News Øresund – Jenny Andersson)

Fakta: Några aktuella frågor som Greater Copenhagen arbetar med på arbetsmarknadsområdet

  • Arbetet med Greater Copenhagen Task Force och förhandlingarna om ett nytt skatteavtal, Öresundsavtal: vad är status i förhandlingarna och när kan en överenskommelse vara på plats?

–  Det som jag känner till och har hört, är att man är överens om innehållet i en revidering av skatteavtalet, men att det som återstår handlar om ekonomi mellan länderna. Det ska falla på plats innan man kan få ett nytt avtal. Vi vet inte om regeringarna har satt ett slutdatum för det, men vi hoppas att de kan presentera ett nytt avtal när Greater Copenhagen Task Force möts nästa gång i april. Vår hållning på Greater Copenhagen är att det behövs ett nytt skatteavtal, det är dags att få ett nytt avtal underskrivet. Regeringarna behöver step it up, säger Tue David Bak, vd på Greater Copenhagen.

  • Den pågående OECD-utredningen om att stärka arbetsmarknadsintegrationen av tredjelandsmedborgare: hur ser arbetet ut och när ska utredningen vara klar?

– Arbetet ska vara klart i slutet av 2024, men det är en viktig poäng att vi redan nu sätter igång. OECD för dialog med aktörer och departement så det finns på dagordningen och på radarn nu hos organisationer som inte haft tillräcklig blick på utmaningen tidigare. Även om slutrapporten kommer i slutet av året så finns frågan på agendan nu. Det är Region Skåne, Region Hovedstaden och Greater Copenhagen som har satt igång arbetet, EU-kommissionen står bakom det och har tagit in OECD som partner, säger Tue David Bak och fortsätter:

– Det är ett problem som ska lösas. Det finns en massa arbetskraft i Sverige som skånsk ekonomi tyvärr inte har möjlighet att ta in på arbetsmarknaden, då kan man utnyttja möjligheterna som finns på den danska sidan. Folk kan ta tåget och gå på Tivoli, men inte jobba på Tivoli. Det är bisarrt och ett problem som måste fixas.

  • Har ni några dansk-svenska jobbmässor planerade under våren? Är det i sådana fall bestämt var och när de ska hållas?

– Ja, vi har jobbmässor på gång, men de har justerats lite i jämförelse med tidigare. Vi kommer att göra dem mindre och inte lika breda utan som en mer riktad insats för att stärka matchningen. Förhoppningsvis ger det mer impact med mer branschspecifika insatser. Vi har inte satt några datum ännu och antalet beror på intresset och behovet hos näringslivet, säger Tue David Bak.

  • Er nya handlingsplan som beslutades vid ert styrelsemöte i december: vilka är de huvudsakliga förändringarna? Nämns prioriteringar inom infrastrukturområdet, som vilket förslag på fast förbindelse som prioriteras inom Greater Copenhagen?

– Det är inte så mycket som har ändrats. Utifrån handlingsplanen fortsätter Greater Copenhagen att stärka innovationskraften inom den gröna omställningen, vi intressebevakar frågor mot regeringarna när det gäller arbetsmarknaden och infrastruktur med gränskontroller.  Styrelsen har sagt att vi ska fortsätta med den inriktningen, det tar tid att göra politiska förändringar. När det gäller infrastrukturen väntar vi på utredningen från den svenska staten om fasta förbindelser. Men våra mål är samma som tidigare och Trafikchartern kvarstår, säger Tue David Bak och fortsätter:

– Vi jobbar stenhårt för att den svenska regeringen inte ska implementera lagförslaget om id-kontroller med transportöransvar. Det väntas ett beslut om lagförslaget den 15 februari och vi är rädda för att man kommer att gå vidare och använda det och införa id-kontroller. Det är en viktig prioritet för oss, gör man det bryter det dansk-svenska samarbetet samman.

Läs mer

Få vårt nyhetsbrev

E-postadress

Aktuella nyheter

Danmark3 timmar sedan

Den danske politikern Morten Messerschmidt (DF) talar på konferens i Trumps fastighet: Hoppas kunna prata med Trump om Grönland

I går, tisdag, talade Morten Messerschmidt, partiledare för Dansk Folkeparti, vid en republikansk konferens på Mar-a-Lago – en historisk fastighet...

Arbetsmarknad2 timmar sedan

Kafékedjan struntar i CV – låter AI chatta med jobbsökande istället

När allt fler ansökningsbrev skrivs av AI blir de meningslösa, resonerade Sebastian Spetzler Jeppesen på kafékedjan Joe & The Juice....

Danmark1 dag sedan

Möjlig ny bro mellan Fyn och ön Als kommer ta sju minuter med bil

En elva kilometer lång bro mellan Fyn till Als utanför Jylland som tar sju minuter att köra över med bil...

Danmark1 dag sedan

Allt fler svenska studenter väljer Copenhagen Business School

Copenhagen Business School har blivit allt populärare bland svenska studenter. I år är det 860 svenskar som går på en...

Danmark2 dagar sedan

Löneökningar i centrum när kollektivavtal för privatanställda i Danmark ska förnyas

Det går bra för den danska industrin vilket ger utrymme och en förväntan om en reell löneökning, menar den fackliga...

Danmark2 dagar sedan

Danskt krismöte och ökad press på Grönlands självständighet efter Trumps utspel

Diskussionen om Grönland självständighet har de senaste dagarna blossat ännu mer efter den kommande amerikanska presidenten Donald Trumps utspel om...

Hållbarhet7 dagar sedan

Danska regeringen vill se skärpta regler för klimatanpassning vid nybyggnation

Under de senaste åren har vädret i Danmark blivit mer extremt, vilket ökar risken för översvämningar. Den danska regeringen vill...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.