Connect with us

Forskning

Samarbete och engagemang har lett till tio år av forskningsverksamhet på Medicon Village

Publicerad

den

Mats Paulsson (näst längst till höger) det skånska byggföretaget Peabs ena grundare och via den egna stiftelsen grundaren av forskarparken Medicon Village talar vid forskarparkens tioårsjubileum den 24 november 2022. Längst till höger i bild Göran Grosskopf, ordförande i Mats Paulssons stiftelse för forskning, innovation och samhällsbyggande. Från vänster Cecilia Nebel (moderator), Pia Kinhult (head of host states relations vid European Spallation Source samt ordförande i Medicon Village Innovation AB) samt Anders Sundström (ledamot i stiftelsen samt styrelseordförande i Medicon Village Fastighets AB). Foto: News Øresund - Johan Wessman

När AstraZeneca lade ner sin verksamhet i Lund 2011 så föddes tanken på att bilda en forskarpark inom life science i Lund. Med startkapital från Mats Paulsson, Peabs ena grundare, bildades en stiftelse som gjorde det möjligt för forskarparken Medicon Village att starta 2012. I år firar forskarparken tio år. Men det var en utmaning att få ekonomin att gå ihop i uppstarten och bolaget bakom forskarparken drevs under flera år med förlust. Idag är verksamheten lönsam och det finns cirka 180 verksamma bolag och över 2 500 personer har en arbetsplats på Medicon Village, vilket kan jämföras med att runt 900 personer hade anställning på AstraZeneca i Lund.

Beskedet om nedläggningen av AstraZenecas verksamhet i Lund kom den 2 mars 2010. Det svensk-brittiska läkemedelsbolaget hade cirka 900 anställda i Lund som fick erbjudande om att följa med bolagets flytt till Mölndal eller att söka nya jobb. Men det blev inte den stora kompetensflytt från Lundaområdet som många då oroades över.

Istället bildades forskarparken Medicon Village i bolagets gamla lokaler genom en donation på 100 miljoner kronor från Mats Paulsson, det skånska byggföretaget Peabs ena grundare. Genom donationen bildades 2011 Mats Paulssons stiftelse för forskning, innovation och samhällsbyggande. Stiftelsen startade dotterbolaget Medicon Village som köpte AstraZenecas forskningslokaler i Lund och i januari 2012 kunde den nya forskarparken öppna dörrarna.

Lunds universitet och Region Skåne ställde sig bakom satsningen på Medicon Village genom att teckna stora hyresavtal. Från Lunds universitet finns idag Medicinska Fakulteten och Lunds Tekniska Högskola på plats med drygt 300 anställda medan Region Skåne har drygt 900 anställda på plats i Medicon Village.

Utmanande uppstartsperiod
I år firar forskarparken tio år. Men det började med några utmanande år. Det konstaterade Mats Paulsson själv när han blickade tillbaka, i samband med Medicon Village:s firande av jubileet på torsdagen.

– Det var lite svårare än jag trodde (i uppstarten reds. anm). Det stora problemet som jag ser det är att få fram pengar. Där vill jag passa på att tacka alla bankerna som ställde upp. Vi fick kapitalet och kunde dra igång Medicon Village, men det var inte enkelt, det kan jag lova, sa han.

Det var först efter 2017 som Medicon Village AB inte längre gick med förlust.

Han vill ge en eloge till all personal som har jobbat i och med utvecklandet av forskarparken.

– För att lyckas så måste man ha personal som jobbar hårt. De alla ska en stor eloge för att de verkligen har jobbat. Det blev inte så många som man hade trott som åkte till Göteborg, utan de stannade här och har startat egna företag och varit fantastiskt duktiga, säger Mats Paulsson.

En hubb för innovation
På Medicon Village finns idag omkring 180 verksamma bolag och cirka 130 är life science-bolag. Medicon Village har blivit en hubb för innovation inom life science, en plattform och mötesplats. Förutsättningarna fanns också med närheten till Lunds universitet, sjukhus med högspecialiserad vård i regionen, forskningsfaciliteterna i Astra Zenecas tidigare lokaler, med mera.

Sedan några år är verksamheten uppdelad i Medicon Village Fastighets AB samt Medicon Village Innovation AB och som båda ägs av stiftelsen. Verksamheten i Medicon Village Innovation finansieras idag av ägarstiftelsen, Lunds kommun, Lunds universitet och Region Skåne.

Blickar mot framtiden
För att forskarparken ska vara framgångsrik även i framtiden, så blir det viktigt att fortsätta hålla uppe tempot i arbetet och söka samverkan mellan olika aktörer, både regionalt i Skåne men även till exempel över sundet mot Danmark. Det konstaterade flera av företrädarna för Medicon Village under tio-årsfirandet.

– Vi är jättestolta över där vi är idag, men vi vill att det ska bli något mycket bättre. Vi som bolag kan göra väldigt mycket, men vi kan bara göra det tillsammans med partners. Det är en stenhård konkurrens internationellt. Vi har en stor region, vi har en avancerad sjukvård, ett avancerat universitet och vi har den absolut bästa miljön på Medicon Village. Är vi beredda att lägga ner tid, kraft och pengar i det här i Skåne, då kan vi bli något mycket större än att vara ledande i Skandinavien, sa Anders Sundström, ordförande för Medicon Village Fastighets AB.

(News Øresund – Erik Ottosson)

 

Läs mer

Få vårt nyhetsbrev

E-postadress

Aktuella nyheter

Samhälle27 januari, 2023

Snart blir det billigare att bilpendla över bron: ”Du kan åka hur mycket du vill för ett fast pris i månaden”

För att göra det mer attraktivt att åka över sundet kommer Øresundsbro Konsortiet sänka priset för de som pendlar med...

Samhälle27 januari, 2023

Vestas vd om coronastängningen av bron: ”Det får aldrig hända igen”

Vestas är en av världens största vindkrafttillverkare, med huvudkontor i Aarhus och kontor i både Köpenhamn och i Malmö. Det...

Arbetsmarknad27 januari, 2023

Svenska gränspendlare bidrog med 8,8 miljarder danska kronor till Danmarks BNP under 2021

8,8 miljarder danska kronor till den danska ekonomin. Så mycket bidrog de 11 600 svenska medborgare som under 2021 pendlade...

Politik27 januari, 2023

Danska Nordenministerns nya rådgivare har personlig koppling till Sverige: ”Förståelsen av varandra har dessvärre blivit ganska liten”

För Uffe Tang – särskild rådgivare till Danmarks nya Nordenminister sedan drygt en vecka – har svensk politik kommit att...

Samhälle26 januari, 2023

Mer än 97 procent danskar när 68 000 åskådare såg danska herrlandslaget inleda handbolls-VM i Malmö Arena

Det blev en dansk succé när danska herrlandslaget spelade de inledande rundorna av handbolls-VM i Malmö Arena. Danmark gick vidare...

Politik26 januari, 2023

Tredje gången Greater Copenhagen arrangerar Task Force möte med danska och svenska ministrar

Den 31 januari arrangeras Greater Copenhagen Task Force för tredje gången. I Köpenhamn kommer Danmarks och Sveriges Nordenministrar Louise Schack...

Danmark26 januari, 2023

Nytt lagförslag om Köpenhamns flygplats ute på remiss – förskjutning av tvärbanan skapar plats till fler flygplan

På onsdagen sändes ett lagförslag om ramarna för utvecklingen av Köpenhamns flygplats ut på remiss (høring). En viktig del i...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.