Norden
Säkerhets- och miljöfrågorna i fokus under Nordiska rådets 75:e session
I veckan hölls Nordiska rådets 75:e session i Oslo, med de nordiska statsministrarna, utrikesministrar och miljöministrar på plats för möten och diskussioner. De frågor som stod högst upp på dagordningen var bland annat försvars- och säkerhetsfrågan, kopplat till krigen i Ukraina och i Mellanöstern och Sveriges väntande Nato-anslutning, samt miljöfrågan, inför att FN:s klimatkonferens COP28 i Dubai inleds i slutet av november.
Det var fem statsministrar, och tre regeringschefer från Färöarna, Grönland och Åland, som möttes i samband med det nordiska rådets 75:e session i Oslo i veckan. De talade om varandra som nordiska vänner som står inför gemensamma utmaningar i en orolig tid, vid den gemensamma presskonferensen. Säkerhetsfrågan aktualiserades ytterligare av att Nato:s generalsekreterare Jens Stoltenberg närvarade och han sa i sitt öppningstal att en svensk och finsk Nato-anslutning kommer att stärka och fördjupa det nordiska försvarssamarbetet, men han önskar inte se ett ”nordiskt block” i Nato.
– Hela Norden i Nato är bra. Det stärker Natos förmåga att vara närvarande i Norden, att försvara Norden och även att komma våra baltiska grannar till undsättning. Men ett stärkt nordiskt samarbete får inte innebära barriärer mot andra Natoländer, sa han, enligt Norden.org.
Norden vill ha ett stopp för mer plast i haven
I samband med Nordiska rådets session möttes även de nordiska ländernas miljö- och klimatministrar och undertecknade en deklaration om att sätta ett stopp för de ökade plastföroreningarna i haven. Plastföroreningar i världshaven riskerar att nästan fördubblas under de kommande 20 åren, sa Norges klimat- och miljöminister Andreas Bjelland Eriksen (Arbeiderpartiet), enligt Norden.org.
– Norden står enade om en hög ambitionsnivå i förhandlingarna om ett globalt plastavtal. Vi måste minska produktionen och konsumtionen av plast, säkerställa en säker, cirkulär omställning och sätta stopp för plastföroreningar senast 2040 för att skydda miljön och människors hälsa.
Inför det internationella klimattoppmötet COP28 i Dubai diskuterade de nordiska länderna vilka gemensamma insatser de kan göra för att nå framsteg på toppmötet. Vid mötet mellan miljö- och klimatministrarna i Oslo presenterades resultat från tre rapporter på miljöområdet, som gäller plastföroreningar, klimatneutrala städer och det politiska landskapet för klimatanpassningsåtgärder.
Fyra av fem nordiska länder vill ha ett ministerråd för transportfrågor
I Nordiska rådets utskott för tillväxt och utveckling finns det en stor uppbackning för att införa ett ministerråd för transportfrågor. I dagsläget är det endast Sverige som inte vill skapa ett sådant ministerråd. Att inrätta ett råd för koordinering av transport och infrastrukturprojekt har varit ett förslag sedan 2018 och ska bland annat säkra ett effektivare och mer hållbart transportsystem, enligt förslaget. Sedan förra årets session i Nordiska rådet har Finlands nya regering ställt sig positiv till förslaget, men den svenska regeringen är ännu avvaktande. En ny analys kring hur den nuvarande koordineringen mellan de nordiska ländernas transport- och infrastrukturplanering fungerar ska vara klar i februari, rapporterar Norden.org.
(News Øresund)
-
Samhälle5 år sedan
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle4 år sedan
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Infrastruktur5 år sedan
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle4 år sedan
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Samhälle5 år sedan
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle5 år sedan
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle4 år sedan
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden5 år sedan
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen