Danmark
Resistenta bakterier smittar danska barn


Fler danska barn smittas av resistenta bakterier, eftersom deras föräldrar arbetar i svinstallar eller slakterier. Pressbild: Økologisk Landsforening,
Antalet danska barn som hittills i år smittats av resistenta svinbakterier har fyrdubblats jämfört med i fjol, och allt fler barn föds med ögon- och öroninflammation. Smittan betyder att det är svårt att behandla dem med antibiotika.
Danska kvinnor som själva arbetar med grisar – eller har en partner som gör det – bör se upp om de blir gravida. Fler barn föds med inflammation i ögon eller öron orsakat av infektionssjukdomen MRSA-398, känd som svin-MRSA.
– Jag har sett exempel på att nyfödda visat tecken på infektioner i form av exempelvis gula skorpor under ögonen. Efter provtagning har vi upptäckt att MRSA 398 orsakat infektionen, säger Tinna Urth, hygiensjuksköterska i Region Nordjylland, till facktidningen Ingeniøren.
Eftersom MRSA innebär att bakterierna är resistenta mot antibiotika är det svårt att behandla de infektioner som de orsakar.
Tinna Urth uppger för Ingeniøren att minst tio nordjyska barn har fötts med smittan. Samtliga har haft föräldrar som arbetat med grisar på gårdar eller i slakterier och själva varit bärare av MRSA.
Hittills i år har föräldrarna till 24 spädbarn som varit yngre än ett år fått veta att deras barn är smittbärare. Det visar News Øresunds genomgång av laboratorieanmälningarna till Statens Serum Institut, som bland annat arbetar med smittskydd.
Men det är inte bara nyfödda barn som smittats av MRSA. Totalt 64 barn under 15 år har i år smittats av resistenta svinbakterier – en fyrdubbling jämfört med samma period i fjol. Den stora merparten av fallen har registrerats på Jylland.
Smittan är särskilt problematisk i och med föräldrarnas sysselsättning. Den danska hälsomyndigheten Sundhedsstyrelsen rekommenderar nämligen inte att man behandlar MRSA-smittade personer som arbetar inom svinproduktionen, eftersom smittan kan återkomma så snart de återgår till jobbet. (News Øresund–Peter Mulvany)
Svårt att behandla MRSA-smittade
MRSA-bakterier är motståndskraftiga mot behandling med antibiotika. I värsta fall hjälper inte behandlingen alls.
– MRSA står för Methicillin Resistente Staphylococcus Aureus.
– MRSA är en typ av stafylokocker som är resistenta mot många typer av antibiotika, men inte alla. Den som är smittad kan fortfarande behandlas, men behandlingen riskerar att bli långvarig och resultatlös.
– Den vanligaste smittkällan till MRSA är direktkontakt med andra människor.
– Smittade personer som till dagligdags arbetar med grisar behandlas inte, eftersom de på nytt blir utsatta för MRSA när de återvänder till sina arbeten.
Källa: Statens Serum Institut
-
Samhälle31 mars, 2020
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle14 juli, 2020
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Samhälle2 juli, 2020
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Infrastruktur23 januari, 2020
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle21 maj, 2020
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle28 maj, 2020
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle8 juli, 2020
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden29 maj, 2020
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen