Danmark
Regeringspartiet Radikale går tillbaka

Enligt senaste tidens opinionsmätningar kan socialliberala regeringspartiet Radikale förlora uppemot en tredjedel av väljarstödet medan regeringspartnern Socialdemokraterna ligger nära valresultatet 2011.
Det lilla mittenpartiet Radikale gjorde ett rekordval 2011 och fick 9,5 procent av väljarnas röster. Stödet har varit ganska oförändrat sedan valet fram tills september förra året då partiledaren Margrethe Vestager lämnade ministerpost och partiledarrollen för att bli EU-kommissarie.
Tillbakagången ska även ses i lyset av de från vänstern kritiserade ekonomiska reformerna som påverkat stödet för de både regeringspartierna. Men det är inte enkelt för den nya partiledaren Morten Østergaard att få samma stöd och uppmärksamhet som sin föregångare.
– Vi är påverkade av att vi fått en ny partiledare som inte bara kan ta över Margrethes höga klackar. Men med den senaste tidens krav om senare pensionsålder och höjd fastighetsskatt har Morten Østergaard markerat en klar radikal politik. Om det är populärt i opinionsmätningarna är inte avgörande, säger Christoher Røhl, ordförande för Radikal Ungdom till Berlingske Politiko.
Dessutom visar opinionsundersökning från Gallup att det återvunna förtroendet för regeringspartnern Socialdemokraterna bidrar till en väljarvandring från Radikale till S – 92 000 väljare som röstade på Radikale vid valet 2011 ville vid senaste mätning hellre rösta på Socialdemokraterna enligt Berlingske.
Det socialliberala partiet utmanas även av andra och nyare småpartier. Partiets mera ”sociala väljare” kan tänkas rösta på Alternativet som startades av den tidigare radikala politiker och kulturminister Uffe Elbæk 2013 och de mera ”liberala väljarna” kan tänkas rösta på Liberal Alliance, även det ett parti som grundats av tidigare radikala politiker 2007.
Radikale har enligt Berlingskes barometer gått från 9,5 procent i valet 2011 till 6 procent. Historiskt sett är det en ganska vanlig storlek för partiet. (News Øresund)
Fakta: Radikale Venstre är inte ett vänsterparti
Trots namnet är inte Radikale Venstre ett vänsterparti utan ett socialliberalt parti som bildades maj 1905. Partiets kärnfrågor kretsar kring miljö, jobb och utbildning utifrån devisen ”med personlig frihet kommer även ett personligt ansvar”. Historiskt sett har Radikale suttit i regering med både borgerliga partier och vänstern. Sedan 2011 har partiet bildat regering med Socialdemokraterna och fram tills januari 2014 även Socialistisk Folkeparti.
Fakta: Det danska folketingsvalet
Det är ännu oklart när det ett dansk folketingsval ska bli. Det måste hållas senast fyra år efter det senaste, vilket är den 15 september. Det är upp till statsministern att utlysa valet, och själva utlysningen bör ske minst tre veckor dagar innan själva valdatumet.
Det danska kommun- och regionvalet hålls separat från folketingsvalet, nästa gång den tredje helgen i november 2017.
Spärrgränsen för att få ta plats i Folketinget är två procent av rösterna.
Opinionsmätning: Radikale kan förlora en tredjedel av rösterna
Socialdemokraterne: 24,6 (24,8)
Radikale: 6,0 (9,5)
Konservative: 4,0 (4,9)
Socialistisk Folkeparti: 6,2 (9,2)
Liberal Alliance: 6,9 (5,0)
Kristdemokraterne: 0,6 (0,8)
Dansk Folkeparti: 19,0 (12,3)
Venstre: 22,9 (26,7)
Enhedslisten: 8,2 (6,7)
Alternativet: 1,6 (-)
Källa: Berlingske Barometer den 17 maj. Det är ett genomsnitt av aktuella opinionsmätningar. I parentes valresultatet 2011
-
Samhälle31 mars, 2020
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle14 juli, 2020
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Samhälle2 juli, 2020
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Infrastruktur23 januari, 2020
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle21 maj, 2020
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle28 maj, 2020
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle8 juli, 2020
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden29 maj, 2020
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen