Connect with us

Hållbarhet

Rådet till mindre företag på Ystad Summit: ”Börja med hållbarhetsarbetet – helst igår”

Publicerad

den

Från vänster moderatorn Yasemin Arhan Modeér i samtal med hållbarhetsexperterna Maral Keyvani Myhr, Rebecka Jönsson och Eva Vati på Ystad Summit. Foto: Erik Ottosson/News Øresund

”Det handlar inte bara om hållbarhet, det handlar om ren affärsöverlevnad.” Den skarpa uppmaningen levererades till små och medelstora företag på seminariet ”Nya krav för hållbarhetsrapporter – hur kan de bidra till ökad lönsamhet?” på torsdagsförmiddagens Ystad Summit. Seminariet avhandlade det kommande EU-direktivet CSRD som kommer göra stora företag skyldiga att rapportera sitt hållbarhetsarbete från 2025 men som indirekt kommer att påverka även många små och medelstora företag.

EU-direktivet CSRD kommer även ha stor påverkan på mindre bolag. De var de tre experterna som deltog på Ystad Summit – Rebecka Jönsson från organisationen 2050, Eva Vati från Vati of Sweden och Maral Keyvani Myhr från Pwc – tillsammans med moderatorn Yasemin Arhan Modeér överens om.

– Rent juridiskt vet vi inte exakt hur kraven kommer att se ut än. Där kommer EU att ta fram en standard som är anpassad efter små och medelstora företag, sade Rebecka Jönsson.

Även om det inledningsvis endast är större bolag som omfattas av CSRD-reglerna så kommer många mindre företag också ”drabbas” indirekt av direktivet. Rapporteringsskyldiga företag kommer nämligen att behöva gå igenom sin värdekedja, och redogöra för hur de jobbar med sina leverantörer och kunders hållbarhetsarbete. Det innebär att även mindre företag med stora kunder kommer att behöva förhålla sig till CSRD.

– Som litet bolag har du ju någon form av relation till större bolag, och då gäller det ju att vara lite på tårna där. Har du ingen koll, kommer du inte bli upphandlad eller använd, sade Yasemin Arhan Modeér.

Från äpplen och päron till transparens

Större företag har visserligen hållbarhetsrapporterat i flera år, men på väldigt olika sätt. Enligt Maral Keyvani Myhr har det varit som att jämföra äpplen med päron. Det nya direktivet kommer leda till större samstämmighet mellan rapporterna, eftersom de måste följa samma metodik.

– Man får se CSRD som ett transparensramverk, man behöver vara transparant med information som man kanske inte behövde vara tidigare, sade hon.

Experternas tips till små och medelstora företag

Rebecka Jönsson menade att det är viktigt att involvera hela organisationen och ”fördela ut ansvaret så att alla känner ägarskap”. En bra startpunkt för mindre företag är att göra en ”dubbel väsentlighetsanalys”.

Dels handlar det om att titta på hur ens verksamhet påverkar till exempel klimat eller biologisk mångfald. Dels hur företaget påverkas av olika hållbarhetsaspekter och vilka risker det står inför.

– Vad gör våra intressenter, vad förväntar de sig att vi ska göra? Det handlar inte bara om hållbarhet, det handlar om ren affärsöverlevnad. Hur kan vi ställa om vårt företag så att vi faktiskt finns kvar i framtiden. Man vill inte vara den som står kvar på perrongen när alla andra dragit i väg, sade hon.

”Visa att vi är på gång”

Eva Vati menade att det var viktigt att fokusera på några punkter för att komma i gång. Efterhand kan företaget fördjupa sitt hållbarhetsarbete.

– Det viktiga man integrerar hållbarhet som en naturlig del i affärsstrategin. Välj ut kanske fem punkter och börja jobba med dem. Nästa steg är att lyfta upp det och visa att ”vi är på gång, vi har de här fem fokusområdena kopplat till vår affärsstrategi”, sade hon.

Hon ville också slå ett slag för den internationella hållbarhetsstandarden ISO 26 000.

– Det är ett bra ramverk med 50 frågor som man kan svara på och berätta hur man gör med sitt hållbarhetsarbete. Den är godkänd som hållbarhetsrapport om du får den verifierad.

Prata med både kunder och leverantörer

En annan punkt Eva Vati lyfte fram var att bjuda in till ”intressentdialog” med större kunder och med leverantörer för att se vad som var viktigt för dem.

– Det är jätteviktigt för små och medelstora företag att föra dialog med sina kunder och leverantörer och förstå vad det är som blir viktigt och vad kommer jag att behöva hänsyn till, sade hon och fick medhåll av Maral Keyvani Myhr:

– Jag vet inte hur många gånger jag har sagt det, prata med era intressenter. Det är så himla viktigt att involvera dem. Och precis som ni jobbar med det finansiella siffror, få in det i det dagliga arbetet och förstå hur ni kan delegera ansvar inom organisationen. Och börja i tid, inte i morgon, utan helst igår.

Ystad Summit beskrivs som en politisk obunden och demokratisk mötesplats som äger rum i Ystad den 7–8 september. Programmet är öppet för allmänheten.

(News Øresund – Henrik Smångs)

Fakta: Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD)

CSRD står för ”Corporate Sustainability Reporting Directive” och är ett EU-direktiv, det vill säga en handling som ska implementeras i svensk lag. CSRD beskriver vilka företag som är skyldiga att hållbarhetsredovisa sina förehavanden.

Direktivet kommer börja gälla från räkenskapsåret 2024 och då för företag som uppfyller två av de tre kraven 1) fler än 250 anställda, 2) en omsättning på 350 miljoner kronor, eller 3) 175 miljoner kronor i balansomslutning.

Efterhand kommer det utökas och småningom gälla även små och medelstora börsnoterade företag. Men även företag som inte omfattas direkt av direktivet kommer ändå behöva se över sitt hållbarhetsarbete om de har affärsförbindelser med större företag, eftersom dessa måste offentliggöra hela värde- och distributionskedjan.

Läs mer

Få vårt nyhetsbrev

E-postadress

Aktuella nyheter

Danmark13 juni, 2024

Folkemødet 2024 har invigts – det största någonsin med över 3 400 planerade evenemang

”Och så kom solen fram” utbrast årets värd för huvudscenen Søren Pind på torsdagsförmiddagen när den danska politikfestivalen Folkemødet för...

Danmark13 juni, 2024

Norden går mot strömmen i EU-valet – rödgröna står för största ökningarna

Det blev ingen nordisk högervåg när danskarna, svenskarna och finnarna gick och röstade i EU-valet. Nere på kontinenten var den...

Danmark13 juni, 2024

Förstatliga dansk sjukvård eller inför fler sjukvårdsregioner – två av förslagen från kommissionen för framtidens danska hälso- och sjukvårdssystem

Avskaffa regionerna och förstatliga den danska sjukvården med en central driftsorganisation och 8-10 administrativa enheter, ersätt dagens fem regioner med...

Hållbarhet12 juni, 2024

Malmös KSO Katrin Stjernfedlt Jammeh blir president för det globala hållbarhetsnätverket ICLEI

ICLEI – Local Governments for Sustainability är ett globalt nätverk för hållbar stadsutveckling med 2 500 städer och regioner som...

Danmark12 juni, 2024

Ännu en dansk färjelinje blir svenskägd – Gotlandsbolaget köper linjen Köpenhamn-Oslo av DFDS

Svenska Gotlandsbolaget köper färjelinjen Köpenhamn-Frederikshavn-Oslo för cirka 400 miljoner danska kronor av danska DFDS. I köpet ingår två bil- och...

Danmark12 juni, 2024

På måndag inviger Danmarks kung Frederik X det första tunnelelementet till Fehmarn Bält-förbindelsen

På måndag kommer Danmarks kung Frederik X att inviga det första 217 meter långa tunnelelementet till Fehmarn Bält-tunneln. Det kommer...

Arbetsmarknad12 juni, 2024

Om tre år kommer det att saknas 38 000 yrkesutbildade i Region Hovedstaden

En ny analys från Region Hovedstaden visar att det kommer att saknas upp emot 38 000 fackutbildade personer i regionen...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.