Connect with us

Hållbarhet

Rådet till mindre företag på Ystad Summit: ”Börja med hållbarhetsarbetet – helst igår”

Publicerad

den

Från vänster moderatorn Yasemin Arhan Modeér i samtal med hållbarhetsexperterna Maral Keyvani Myhr, Rebecka Jönsson och Eva Vati på Ystad Summit. Foto: Erik Ottosson/News Øresund

”Det handlar inte bara om hållbarhet, det handlar om ren affärsöverlevnad.” Den skarpa uppmaningen levererades till små och medelstora företag på seminariet ”Nya krav för hållbarhetsrapporter – hur kan de bidra till ökad lönsamhet?” på torsdagsförmiddagens Ystad Summit. Seminariet avhandlade det kommande EU-direktivet CSRD som kommer göra stora företag skyldiga att rapportera sitt hållbarhetsarbete från 2025 men som indirekt kommer att påverka även många små och medelstora företag.

EU-direktivet CSRD kommer även ha stor påverkan på mindre bolag. De var de tre experterna som deltog på Ystad Summit – Rebecka Jönsson från organisationen 2050, Eva Vati från Vati of Sweden och Maral Keyvani Myhr från Pwc – tillsammans med moderatorn Yasemin Arhan Modeér överens om.

– Rent juridiskt vet vi inte exakt hur kraven kommer att se ut än. Där kommer EU att ta fram en standard som är anpassad efter små och medelstora företag, sade Rebecka Jönsson.

Även om det inledningsvis endast är större bolag som omfattas av CSRD-reglerna så kommer många mindre företag också ”drabbas” indirekt av direktivet. Rapporteringsskyldiga företag kommer nämligen att behöva gå igenom sin värdekedja, och redogöra för hur de jobbar med sina leverantörer och kunders hållbarhetsarbete. Det innebär att även mindre företag med stora kunder kommer att behöva förhålla sig till CSRD.

– Som litet bolag har du ju någon form av relation till större bolag, och då gäller det ju att vara lite på tårna där. Har du ingen koll, kommer du inte bli upphandlad eller använd, sade Yasemin Arhan Modeér.

Från äpplen och päron till transparens

Större företag har visserligen hållbarhetsrapporterat i flera år, men på väldigt olika sätt. Enligt Maral Keyvani Myhr har det varit som att jämföra äpplen med päron. Det nya direktivet kommer leda till större samstämmighet mellan rapporterna, eftersom de måste följa samma metodik.

– Man får se CSRD som ett transparensramverk, man behöver vara transparant med information som man kanske inte behövde vara tidigare, sade hon.

Experternas tips till små och medelstora företag

Rebecka Jönsson menade att det är viktigt att involvera hela organisationen och ”fördela ut ansvaret så att alla känner ägarskap”. En bra startpunkt för mindre företag är att göra en ”dubbel väsentlighetsanalys”.

Dels handlar det om att titta på hur ens verksamhet påverkar till exempel klimat eller biologisk mångfald. Dels hur företaget påverkas av olika hållbarhetsaspekter och vilka risker det står inför.

– Vad gör våra intressenter, vad förväntar de sig att vi ska göra? Det handlar inte bara om hållbarhet, det handlar om ren affärsöverlevnad. Hur kan vi ställa om vårt företag så att vi faktiskt finns kvar i framtiden. Man vill inte vara den som står kvar på perrongen när alla andra dragit i väg, sade hon.

”Visa att vi är på gång”

Eva Vati menade att det var viktigt att fokusera på några punkter för att komma i gång. Efterhand kan företaget fördjupa sitt hållbarhetsarbete.

– Det viktiga man integrerar hållbarhet som en naturlig del i affärsstrategin. Välj ut kanske fem punkter och börja jobba med dem. Nästa steg är att lyfta upp det och visa att ”vi är på gång, vi har de här fem fokusområdena kopplat till vår affärsstrategi”, sade hon.

Hon ville också slå ett slag för den internationella hållbarhetsstandarden ISO 26 000.

– Det är ett bra ramverk med 50 frågor som man kan svara på och berätta hur man gör med sitt hållbarhetsarbete. Den är godkänd som hållbarhetsrapport om du får den verifierad.

Prata med både kunder och leverantörer

En annan punkt Eva Vati lyfte fram var att bjuda in till ”intressentdialog” med större kunder och med leverantörer för att se vad som var viktigt för dem.

– Det är jätteviktigt för små och medelstora företag att föra dialog med sina kunder och leverantörer och förstå vad det är som blir viktigt och vad kommer jag att behöva hänsyn till, sade hon och fick medhåll av Maral Keyvani Myhr:

– Jag vet inte hur många gånger jag har sagt det, prata med era intressenter. Det är så himla viktigt att involvera dem. Och precis som ni jobbar med det finansiella siffror, få in det i det dagliga arbetet och förstå hur ni kan delegera ansvar inom organisationen. Och börja i tid, inte i morgon, utan helst igår.

Ystad Summit beskrivs som en politisk obunden och demokratisk mötesplats som äger rum i Ystad den 7–8 september. Programmet är öppet för allmänheten.

(News Øresund – Henrik Smångs)

Fakta: Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD)

CSRD står för ”Corporate Sustainability Reporting Directive” och är ett EU-direktiv, det vill säga en handling som ska implementeras i svensk lag. CSRD beskriver vilka företag som är skyldiga att hållbarhetsredovisa sina förehavanden.

Direktivet kommer börja gälla från räkenskapsåret 2024 och då för företag som uppfyller två av de tre kraven 1) fler än 250 anställda, 2) en omsättning på 350 miljoner kronor, eller 3) 175 miljoner kronor i balansomslutning.

Efterhand kommer det utökas och småningom gälla även små och medelstora börsnoterade företag. Men även företag som inte omfattas direkt av direktivet kommer ändå behöva se över sitt hållbarhetsarbete om de har affärsförbindelser med större företag, eftersom dessa måste offentliggöra hela värde- och distributionskedjan.

Läs mer

Få vårt nyhetsbrev

E-postadress

Aktuella nyheter

Okategoriserade20 timmar sedan

Kraftigt lyft för tågtrafiken över bron bidrog till nytt trafikrekord över Öresund under 2024: 105 212 resor per dygn

2024 blev det bästa året någonsin för trafiken med Öresundståg över bron. Antalet tågpassagerare ökade med tolv procent till i...

Danmark1 dag sedan

Vart femte detaljhandelsföretag i Danmark har försvunnit sedan 2012

Konkurrensen från näthandeln och ändrade inköpsvanor slår hårt mot de danska butikerna konstaterar näringslivsorganisationen SMV Danmark i en ny analys....

Hållbarhet23 timmar sedan

Ny lag om textilinsamling i Sverige: mängden kläder överraskar organisation

I Sverige har en ny lag om textilinsamling, som blev införd i år, redan skapat utmaningar för hjälporganisationen Human Bridge,...

Infrastruktur1 dag sedan

Ny analys: För varje krona som investeras i en Öresundsmetro får samhället tillbaka 1 krona och 23 öre

På lång sikt är det lönsamt att bygga en tunnelbana mellan Köpenhamn och Malmö, Öresundsmetron. Det skriver Malmö stad i...

Samhälle2 dagar sedan

Socialliberalt oppositionsparti störst efter grönländskt val

Tisdagen den 11 mars höll Grönland val, något som i år blivit extra uppmärksammat på grund av de geopolitiska spänningarna...

Politik2 dagar sedan

Greater Copenhagen firar Öresundsbron med historisk hemsida om det politiska samarbetet mellan Danmark och Sverige

Det politiska dansk-svenska samarbetet Greater Copenhagen uppmärksammar Öresundsbrons kommande 25-årsjubileum med en hemsida om ”25 år av politiskt samarbete i...

Samhälle1 dag sedan

Öresundsdebatten vecka 11: Børsen återskapas i mera ursprungligt skick och en dansk skådespelare som tar AI till hjälp för att tala perfekt svensk på film

Børsen återfår mer av sitt ursprungliga utseende när den 400-åriga byggnaden återuppbyggs efter förra årets brand. En dansk bilderboks-apa har...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.