Samhälle
Prickade danska läkare kan jobba vidare i Sverige


Läkare med yrkesförbud i Danmark stoppas inte automatiskt från att arbeta i Sverige visar News Øresunds granskning. Foto: News Øresund – Johan Wessman
Ett danskt yrkesförbud stoppar inte läkare från att arbeta i Sverige. News Øresunds granskning visar att flera danska läkare har kvar sin svenska legitimation trots att de begått allvarliga fel i grannlandet.
Danska läkare som slarvar med läkemedlen eller bedöms som farliga för patienterna kan fortfarande arbeta fritt i Sverige. Det framgår i en jämförelse som News Øresund har gjort mellan den danska Hälso- och sjukvårdsstyrelsens tillsynslista och det svenska registret för legitimerad hälso- och sjukvårdpersonal. Granskningen visar att fyra läkare kan fortsätta arbeta i Sverige utan begräsningar trots att de i Danmark har fått myndighetskritik eller förbud mot att praktisera sitt yrke.
En av läkarna kritiserades förra året av den danska myndigheten för att ha ordinerat för mycket lugnande medel till barn. En annan läkare förbjöds i en dom från hovrätten i Köpenhamn att arbeta med barn efter att ha begått sexuella övergrepp mot sina två styvdöttrar. De fyra läkarna hade alla fått behörighet att arbeta i Sverige innan de hamnade på den danska tillsynslistan. Behörigheten har alltså kvarstått utan begränsningar i Sverige efter att felen har uppdagats i Danmark. Om läkarna utnyttjar sin rätt att arbeta i Sverige framgår inte av de handlingar som News Øresund har tagit del av.
Den svenska statliga myndigheten Inspektionen för vård och omsorg (IVO) ansvarar för tillsynen av läkare och utreder klagomål från patienter och anhöriga som känner sig felaktigt behandlade. Myndigheten skapades 2013 för att korta den långa handläggningstiden hos Socialstyrelsen som tidigare var ansvarig myndighet.
Gunilla Hult Backlund, generaldirektör på Inspektionen för vård och omsorg, förklarar i ett mejl till News Øresund att danska läkare ska fråntas sin svenska behörighet om de mister sina danska legitimationer. Det finns dock ingen automatisk avstämning mellan svenska och danska register eller bevakning. Om en dansk läkare ska prickas även i Sverige kräver det att Inspektionen för vård och omsorg anmäler läkaren till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN) som undersöker misstankar om fel begångna av sjukvårdspersonal.
– Den svenska legitimationen är giltig till dess HSAN fattar beslut om annat. Detta innebär att IVO inte har möjlighet att omedelbart ”stoppa” en läkare som arbetar i Sverige under den tid processen i HSAN pågår. Varje arbetsgivare bör dock före anställning kontrollera referenser, legitimationsstatus och om det finns några pågående tillsynsärenden gällande personen i fråga för att minimera risken vid anställning, skriver Gunilla Hult Backlund.
Thomas Flodin, ordförande i Läkarförbundets etik- och ansvarsråd, anser att myndigheterna borde kontakta varandra när en läkare prickas.
– Det finns ett behov av informationsutbyte angående dessa läkare. Först och främst påverkar det patienterna att de behandlas av dåliga läkare, men i nästa steg kan det påverka hela arbetsplatsen om läkarna behandlar på ett felaktigt sätt, säger Thomas Flodin. (News Øresund – Peter Mulvany)
FAKTA: Fyra prickade danska läkare har behörighet jobba i Sverige
* En nu 58-årig läkare fick 2003 tillstånd att arbeta som läkare i Sverige. I november 2013 konstaterade den danska Hälso- och sjukvårdsstyrelsen att läkaren ”behandlar med doser av antipsykosläkemedel som ligger avsevärt över de rekommenderade doserna utan underlag”. Han fick ett föreläggande om att följa reglerna för läkemedelsbehandling av barn. Det svenska tillståndet har han fortfarande.
* En nu 48-årig läkare fick 2006 tillstånd att arbeta som läkare i Sverige. I juli 2013 förbjöd den danska Hälso- och sjukvårdsstyrelsen henne att driva en egen läkarpraktik samt att skriva ut beroendeframkallande läkemedel. Det svenska tillståndet har hon fortfarande.
* En nu 47-årig läkare fick 2012 tillstånd att arbeta som läkare i Sverige. Året efter fråntog den danska hälsovårdsstyrelsen honom hans rätt att arbeta självständigt som psykiatriläkare i Danmark. Svenskt tillstånd har han fortfarande.
* En nu 58-årig läkare fik 1990 svensk legitimation för att arbeta som läkare. 2013 förbjöds han av hovrätten i København (Østre Landsret) att arbeta med barn. Han har fortfarande svenskt tillstånd att arbeta som läkare.
-
Samhälle31 mars, 2020
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle14 juli, 2020
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Samhälle2 juli, 2020
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Infrastruktur23 januari, 2020
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle21 maj, 2020
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle28 maj, 2020
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle8 juli, 2020
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden29 maj, 2020
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen