Connect with us

Samhälle

Planerade satsningar krävs för att möta framtidens elanvändning i Skåne

Publicerad

den

Under senare år har elpriserna i Skåne höjts och samtidigt har det kommit larm om kapacitetsbrist i elnäten. Framöver kommer elanvändningen öka i takt med behovet inom bland annat transportsektorn och industrin ökar. Skåne kan bli mer beroende av överföring av el från andra delar av Sverige och utlandet. En ny rapport från Region Skåne visar att kapacitetsbristen i stamnäten kan hanteras om de pågående och planerade åtgärderna genomförs. E.ONs europachef för energidistribution, Johan Mörnstam, betoner i en intervju i Sydsvenskan att det inte finns kapacitetsbrist i Skånes elförsörjning.

I Skåne har elanvändningen ofta varit högre än produktionen sedan kärnkraftverket i Barsebäck och senare det naturgasdrivna Öresundsverket i Malmö stängdes. Skåne är därför beroende av överföring av el från andra håll i Sverige och utlandet. Kapacitetsbrist i stamnätet har begränsat uttaget bland annat i Malmö-området, och medfört att företag och lokalnät inte har kunnat utöka sina abonnemang. Detta riskerar enligt en ny rapport från Region Skåne att begränsa kommuner och företags utveckling.

Det pågår en rad projekt med uppgraderingar av elnätet, bland annat SydVästlänken som enligt Svenska kraftnät är deras största investering någonsin och som ska öka kapaciteten att överföra el mellan mellersta och södra Sverige med upp till 25 procent. Projektet har dock försenats, men ska enligt nuvarande plan vara klar den 31 oktober 2020. Dessutom ska flera stamnätsledningar förnyas fram till 2024 och Svenska kraftnät har tillsammans med E.ON Energidistribution gjort en åtgärdsplan för Malmö-området.

Framöver kommer bland annat elektrifieringen av transportsektorn och ett ökat behov inom industrin att driva upp elförbrukningen. Fram till 2030 förväntas elanvändningen i Skåne att öka med 1,5 TWh och fram till 2040 med 3,3 TWh, vilket enligt rapporten motsvarar den samlade elförbrukning i Malmö och Lund. Rapportens slutsats är dock att behovet kan bemötas om alla pågående och planerade åtgärder genomförs utan förseningar.

Samtidig lyfts det fram att övergången från planerbar produktion till så kallad icke-planerbar produktion, så som väderberoende solcells- och vindkraftenergi, gör elsystemet mindre stabilt och mer beroende av import. Det behövs därför ökad möjlighet till lagring och mer flexibilitet i elanvändningen, konstateras det i rapporten.

Det har varit mycket diskussion kring det skånska elsystemet. Men Johan Mörnstam,  E.ONs europachef för energidistribution, betoner i en intervju med Sydsvenskan att kapacitetsläget är under kontroll.
– Det är viktigt att veta att Skåne inte har kapacitetsbrist. Annars finns risk att viktiga beslut fattas på felaktiga premisser, säger Johan Mörnstam till Sydsvenskan och pekar på den extra kraft som tillförs i en uppgörelse om stärkt elförsörjning som presenterades tillsammans med energiminister Anders Ygeman (S) förra hösten.
Innan den uppgörelsen var klar hade dock flera företag, däribland bageriet Pågens, fått besked om att de inte kunde garanteras utökade energileveranser i samband med planerade utbyggnader av företagens verksamhet. (News Øresund)

Läs mer

Få vårt nyhetsbrev

E-postadress


Aktuella nyheter

Samhälle12 januari, 2021

På gång i Öresundsregionen under 2021

Färdigställande av utredningar om ytterligare fasta förbindelser över Öresund, utformningen av ett nytt Interregprogram och en OECD-rapport med rekommendationer för...

Infrastruktur11 januari, 2021

HH-utredningen kommer att presenteras i slutet av januari

Den dansk-svenska statliga utredningen om en fast förbindelse mellan Helsingborg och Helsingör ska publiceras i slutet av januari. Det meddelar...

Näringsliv12 januari, 2021

Svenska First Camp förvärvar campingområde i Danmark

Svenska campingkedjan First Camp har köpt campingområdet Frigård camping på södra Jylland, strax norr om gränsen till Tyskland, med över...

Samhälle9 januari, 2021

Danmark skärper regler för in- och utresor – gränspendlare måste göra covid-19 test varje vecka

UPPDATERAD 20210109. Danmark skärper kraven för inresa i landet från och med den 9 januari kl 17 fram till och...

Samhälle8 januari, 2021

Danmark planerar för vaccinpass för covid-19

Under början av 2021 kommer ett danskt vaccinpass att bli verklighet. Det kommer att gå att skriva ut själv efter...

Samhälle8 januari, 2021

Nya svenska pandemilagen: regeringen begränsar antalet besökare i butiker och gym men avvaktar med nedstängning

På fredagen antog Sveriges riksdag en tillfällig pandemilag som ökar regeringens befogenheter att vidta åtgärder mot verksamheter vid händelse av...

Infrastruktur8 januari, 2021

Bygget av Fehmarn Bält-tunneln har officiellt påbörjats

Den 1 januari 2021 togs det första officiella spadtaget inför vad som kommer att bli en 18 km lång tunnel...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.