Samhälle
Planerade satsningar krävs för att möta framtidens elanvändning i Skåne
Under senare år har elpriserna i Skåne höjts och samtidigt har det kommit larm om kapacitetsbrist i elnäten. Framöver kommer elanvändningen öka i takt med behovet inom bland annat transportsektorn och industrin ökar. Skåne kan bli mer beroende av överföring av el från andra delar av Sverige och utlandet. En ny rapport från Region Skåne visar att kapacitetsbristen i stamnäten kan hanteras om de pågående och planerade åtgärderna genomförs. E.ONs europachef för energidistribution, Johan Mörnstam, betoner i en intervju i Sydsvenskan att det inte finns kapacitetsbrist i Skånes elförsörjning.
I Skåne har elanvändningen ofta varit högre än produktionen sedan kärnkraftverket i Barsebäck och senare det naturgasdrivna Öresundsverket i Malmö stängdes. Skåne är därför beroende av överföring av el från andra håll i Sverige och utlandet. Kapacitetsbrist i stamnätet har begränsat uttaget bland annat i Malmö-området, och medfört att företag och lokalnät inte har kunnat utöka sina abonnemang. Detta riskerar enligt en ny rapport från Region Skåne att begränsa kommuner och företags utveckling.
Det pågår en rad projekt med uppgraderingar av elnätet, bland annat SydVästlänken som enligt Svenska kraftnät är deras största investering någonsin och som ska öka kapaciteten att överföra el mellan mellersta och södra Sverige med upp till 25 procent. Projektet har dock försenats, men ska enligt nuvarande plan vara klar den 31 oktober 2020. Dessutom ska flera stamnätsledningar förnyas fram till 2024 och Svenska kraftnät har tillsammans med E.ON Energidistribution gjort en åtgärdsplan för Malmö-området.
Framöver kommer bland annat elektrifieringen av transportsektorn och ett ökat behov inom industrin att driva upp elförbrukningen. Fram till 2030 förväntas elanvändningen i Skåne att öka med 1,5 TWh och fram till 2040 med 3,3 TWh, vilket enligt rapporten motsvarar den samlade elförbrukning i Malmö och Lund. Rapportens slutsats är dock att behovet kan bemötas om alla pågående och planerade åtgärder genomförs utan förseningar.
Samtidig lyfts det fram att övergången från planerbar produktion till så kallad icke-planerbar produktion, så som väderberoende solcells- och vindkraftenergi, gör elsystemet mindre stabilt och mer beroende av import. Det behövs därför ökad möjlighet till lagring och mer flexibilitet i elanvändningen, konstateras det i rapporten.
Det har varit mycket diskussion kring det skånska elsystemet. Men Johan Mörnstam, E.ONs europachef för energidistribution, betoner i en intervju med Sydsvenskan att kapacitetsläget är under kontroll.
– Det är viktigt att veta att Skåne inte har kapacitetsbrist. Annars finns risk att viktiga beslut fattas på felaktiga premisser, säger Johan Mörnstam till Sydsvenskan och pekar på den extra kraft som tillförs i en uppgörelse om stärkt elförsörjning som presenterades tillsammans med energiminister Anders Ygeman (S) förra hösten.
Innan den uppgörelsen var klar hade dock flera företag, däribland bageriet Pågens, fått besked om att de inte kunde garanteras utökade energileveranser i samband med planerade utbyggnader av företagens verksamhet. (News Øresund)
-
Samhälle31 mars, 2020
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle14 juli, 2020
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Infrastruktur23 januari, 2020
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle2 juli, 2020
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Samhälle21 maj, 2020
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle28 maj, 2020
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle8 juli, 2020
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden29 maj, 2020
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen